Kάθεστε στον ήλιο με τις ώρες; Καιρός να σταματήσετε. Εκτός από εγκαύματα, πανάδες και φωτογήρανση, η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο του δέρματος, το πιο επικίνδυνο είδος του οποίου είναι το γνωστό μελάνωμα, που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Προστατευτείτε λοιπόν από τον ήλιο, μην αμελείτε την αυτοεξέτασή σας και συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας εάν έχετε κάποια «ύποπτη» ελιά.

Πώς θα προφυλαχτείτε
• Μην κάθεστε πολλή ώρα στον ήλιο και μάλιστα τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι ισχυρότερη (11.00-16.00) χωρίς να φοράτε πλατύγυρο καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνετε κάθε 2 ώρες και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι, όταν έχετε ιδρώσει ή έχετε σκουπιστεί.
• Μην κάνετε σολάριουμ.
• Να επισκέπτεστε 1 φορά το χρόνο το δερματολόγο.
• Κάντε 2-3 φορές το χρόνο αυτοεξέταση (βλ. παρακάτω), ιδιαίτερα αν έχετε πολλές ελιές.

Ψαχτείτε παντού…
Καθίστε μπροστά στον καθρέφτη και παρατηρήστε προσεκτικά το δέρμα σας. Για να διευκολυνθείτε, χρησιμοποιήστε και έναν καθρέφτη χειρός. Είναι απαραίτητο να ζητήσετε και τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου για τα «δύσκολα» σημεία, όπως οι μασχάλες, οι αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής, ο αυχένας, οι ώμοι, η πλάτη, οι γλουτοί, το πίσω μέρος των μηρών, των βραχιόνων και των αυτιών.

… και σωστά
Ακολουθήστε τη μέθoδο αυτοεξέτασης «ΑΒCDE», που σας υποδεικνύει τι πρέπει να προσέχετε όταν εξετάζετε κάθε ελιά ξεχωριστά στο δέρμα σας.
Asymmetry (Ασυμμετρία) Ποιο είναι το σχήμα της; Συνήθως η «αθώα» ελιά είναι στρογγυλή και συμμετρική.
Βorders (Όρια) Πώς είναι το περίγραμμά της; Μην ανησυχείτε όταν είναι ομοιόμορφο και γεωμετρικό.
Color (Χρώμα) Πόσα χρώματα έχει; Κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά όταν έχει περισσότερα από ένα.
Diameter (Διάμετρος) Πόσο μεγάλη είναι; Μια ελιά δεν πρέπει να σας φοβίζει όταν είναι μικρότερη από 5-6 χιλιοστά.
Εvolution (Eξέλιξη) Έχει αλλάξει πρόσφατα η όψη της σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια; Αν ναι, συμβουλευτείτε αμέσως το δερματολόγο σας.


SOS
Κινδυνεύετε περισσότερο εάν έχετε:
1. Πολλές ελιές.
2. Ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια.
3. Πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κοκκινίζει και «καίγεται» εύκολα.
4. «Καεί» επανειλλημένα από τον ήλιο σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών.


Προστατέψτε το παιδί σας
Το δέρμα των παιδιών είναι πιο λεπτό από των ενηλίκων και άρα πιο ευάλωτο στον ήλιο. Εάν ένα παιδί υποστεί σοβαρές βλάβες στο δέρμα του (εγκαύματα), αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει μελάνωμα ως ενήλικος. Γι’ αυτό, θα πρέπει να φροντίσετε:
• Μέχρι 6 μηνών να μην το «βλέπει» ο ήλιος ούτε στο ελάχιστο.
• Σε μεγαλύτερη ηλικία να το πηγαίνετε στη θάλασσα μετά τις 5 το απόγευμα, να φορά αντιηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30, καπέλο, γυαλιά ηλίου και μπλουζάκι.

Πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις
• Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», μελέτη μικρής κλίμακας του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson», στο Σιάτλ των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει το μελάνωμα. Οι ερευνητές απομόνωσαν από το αίμα ασθενών λευκά αιμοσφαίρια με αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία επεξεργάστηκαν στο εργαστήριο και μετά τα χορήγησαν ξανά στους ασθενείς. Ένας από αυτούς, μετά από 2 μήνες, θεραπεύτηκε και τα επόμενα 2 χρόνια δεν ξανανόσησε.
• To 70% των περιπτώσεων μελανώματος οφείλεται σε μεταλλάξεις ενός γονιδίου, του BRAF, που καθιστούν τα κύτταρα πιο ευάλωτα στην ηλιακή ακτινοβολία, σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών στοχευμένων θεραπειών.
• Ένα νέο, ακριβέστερο διαγνωστικό τεστ για το μελάνωμα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και δημο-σιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences». Στόχος είναι το τεστ να τεθεί σε κυκλοφορία μέσα στην επόμενη διετία.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, μέλος της Ευρωπαϊκής & Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.