Μια επαναστατική θεωρία περί …κουτσομπολιού ανέπτυξε βρετανός επιστήμονας κατά την διάρκεια του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου British Science Festival.

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα προσέγγιση του καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας δρ Νίκολας Έμλερ, η ανθρώπινη ομιλία αναπτύχθηκε για την επιτυχή ανταλλαγή πληροφοριών, γεγονός που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος.

«Ένα πράγμα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα υπόλοιπα είδη είναι το ότι μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας. Μπορούμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες κοινωνικού περιεχομένου και ακριβώς επειδή κουτσομπολεύουμε δημιουργούμε πιο περίπλοκες κοινωνίες σε σχέση με τα ζώα» υποστηρίζει ο καθηγητής.

«Για την ακρίβεια το κουτσομπολιό είναι αυτό που μας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη. Πρόκειται για ένα βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης καθώς μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πληροφορίες για άτομα που δεν έχουμε ποτέ γνωρίσει» εξηγεί.

Ο δρ Έμλερ οδηγήθηκε στο συμπέρασμά του από μελέτη που πραγματοποίησε σε 300 εθελοντές, κατά την οποία διαπίστωσε ότι αφιέρωναν περίπου το 80% των κοινωνικών τους συναναστροφών στην ανταλλαγή κοινωνικών στοιχείων.

«Οι πίθηκοι έχουν επίσης σύνθετες κοινωνίες επειδή τα μέλη της κάθε ομάδας γνωρίζουν πολλά στοιχεία το ένα για το άλλο» συμπληρώνει ο ερευνητής.

«Επειδή όμως δεν μιλούν, οι κοινωνίες που δημιουργούν δεν ξεπερνούν τα 50 μέλη. Αντίθετα η ομιλία επέτρεψε στους ανθρώπους να δημιουργούν μεγάλες κοινωνίες πολλών εκατοντάδων, πολλών χιλιάδων και τελικά πολλών εκατομμυρίων μελών» λέει ο δρ Έμλερ.

Διαβάστε ακόμα:
Πρέπει να τα λέμε όλα;
http://www.vita.gr/html/ent/557/ent.1557.asp

Σσσσσσσσσ… Mπορείτε να ζήσετε χωρίς μυστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/549/ent.1549.asp