Αν και συχνά ακούγονται ειδήσεις για βελτίωση ποικίλων ανθρώπινων λειτουργιών με φαρμακευτικές μεθόδους, κάθε τόσο «σκοντάφτουμε» και σε κάποια έρευνα που μας υπενθυμίζει ότι τίποτε δεν είναι ιδιαίτερα απλό και όλα έχουν κάποιο κόστος. Πρόσφατο πείραμα με μια πολλά υποσχόμενη ουσία που αύξανε την ανανέωση των εγκεφαλικών νευρώνων σε σχετικά γερασμένα πειραματόζωα έδειξε ότι το επίτευγμα έχει «οροφή». Συγκεκριμένα, ναι μεν τα ζώα στα οποία έγινε ένεση με την ουσία αυτή έδειξαν «σούπερ ικανότητες» ως προς την ευστροφία, αλλά κάποια στιγμή οι νευρώνες του εγκεφάλου τους σταμάτησαν να αναπαράγονται. Έπαψε, δηλαδή, ακόμα και η φυσιολογική ανάπτυξή τους -όχι απλώς η υπερβολική που είχε επιτευχθεί με την ένεση.

Οι ειδικοί σκέφτονται τώρα μήπως υπάρχει «πλαφόν» στις πνευματικές επιδόσεις. Όπως, δηλαδή, υπάρχει ένας προγραμματισμένος αριθμός ωαρίων για κάθε γυναικείο οργανισμό και αυτός δεν μπορεί να παράγει περισσότερα από π.χ. 600 στη διάρκεια της 35ετούς αναπαραγωγικής φάσης, κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχει ίσως και ένα πλαφόν στον αριθμό των εγκεφαλικών νευρώνων του ανθρώπου – δηλαδή ένας προκαθορισμένος μάξιμουμ αριθμός νέων νευρώνων που μπορεί να παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Αν αυτό ευσταθεί, τότε το σκεύασμα απλώς επιταχύνει την παραγωγή των νευρώνων και αδειάζει κατά κάποιον τρόπο το «ρεζερβουάρ» – βγάζει, δηλαδή, από την αποθήκη όλη την ποσότητα που έχει στη διάθεσή του ο συγκεκριμένος εγκέφαλος. Η ποσότητα αυτή αναλώνεται άμεσα και ο εγκέφαλος πλέον δεν έχει αποθέματα για μελλοντική ανανέωση, οπότε καταπίπτει πιο άσχημα από όσο θα κατέπιπτε με τη φυσιολογική σταδιακή ανανέωση των νευρώνων του.

Οι επιστήμονες, όμως, δεν απογοητεύονται – εξάλλου, η δουλειά τους είναι να αναζητούν απαντήσεις και λύσεις. Σκέφτονται τώρα να αλλάξουν τη δοσολογία του σκευάσματος ή να βρουν ένα άλλο που θα ανανεώνει τον εγκέφαλο χωρίς να του στερεί τα αποθέματά του ή να βρουν μια ουσία που θα ανανεώνει αυτά καθαυτά σε αποθεματικό. Η δεύτερη λύση προϋποθέτει όμως γονιδιακή παρέμβαση, οπότε αναζητείται ουσία που θα παρεμβαίνει σε επίπεδο γονιδίων.


Διαβάστε ακόμη:
Δεν είναι ανδρόπαυση – είναι γηρατειά!
http://www.vita.gr/html/ent/672/ent.11672.asp


Anti-aging: Η νεότητα δεν είναι ηλικία, είναι τρόπος ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/520/ent.6520.asp

Xρειάζομαι αντιγηραντική κρέμα;
http://www.vita.gr/html/ent/079/ent.6079.asp