Σκανδιναβοί ερευνητές θεωρούν ότι όσοι αναλώνουν πολλή ώρα καθιστοί μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, καταναλώνουν εν συνεχεία περισσότερα γλυκά από το γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διαπίστωσαν ότι η πολύωρη απασχόληση μπροστά σε οθόνη (υπολογιστή ή και τηλεόρασης) κάνει τον άνθρωπο να λαχταρά κάτι γλυκό. Η ερμηνεία των ειδικών είναι ότι η πνευματική εργασία στον υπολογιστή επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου, αλλά και των ορμονών, και παρασύρει τον εγκέφαλο στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι το σώμα έχει καταπονηθεί, έχει αναλώσει τις διαθέσιμες θερμίδες και χρειάζεται γρήγορα νέα «καύσιμα». Προτιμά τότε τα γλυκά, επειδή οι υδατάνθρακες είναι καύσιμο «άμεσης ανάγκης».

Στο πείραμα της Στοκχόλμης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γράφουν π.χ. μια περίληψη στην οθόνη (απασχόληση μιας ώρας), τρώνε στη συνέχεια 230 θερμίδες παραπάνω από εκείνες που στο ίδιο διάστημα έχουν το δικαίωμα να κάνουν διάλειμμα, να πιουν καφέ, να τηλεφωνήσουν ή να κάτσουν στο γραφείο χωρίς όμως ανάθεση εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:
Να γιατί δεν αντιστεκόμαστε στα γλυκά
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.11765.asp


Γλυκά και καρδιοπάθεια: αδικία για τις γυναίκες
http://www.vita.gr/html/ent/758/ent.11758.asp

Επικίνδυνη η γλυκόριζα στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/160/ent.10160.asp

Η φρουκτόζη αυξάνει την πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/073/ent.10073.asp