Σε ορισμένους ανθρώπους ίσως τελικά το ρόλο κλειδί στην εκδήλωση διαβήτη (ειδικά Τύπου ΙΙ ή των Ενηλίκων) να τον παίζει ο σκελετός μας που με έμμεσο τρόπο ρυθμίζει το σάκχαρο. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όπως ανανεώνεται το δέρμα έτσι ανανεώνονται και τα οστά και καθώς τα γερασμένα κύτταρα αποδομούνται για να «δώσουν τόπο» στα νέα κύτταρα των οστών μας, η οστεοκαλσίνη του οργανισμού μας παρεμβαίνει θετικά στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Κύτταρο» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, η οστεοκαλσίνη επιδρά με έμμεσο τρόπο στα επίπεδα του σακχάρου επειδή επιδρά στην παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας. Πάντως η οστεοκαλσίνη επιδρά στο πάγκρεας μόνον όταν τα οστά αποδομούνται, οι ειδικοί τώρα αναζητούν φάρμακα που να μιμούνται ή την οστεοκαλσίνη ή και άλλα «υλικά» που απελευθερώνονται στον οργανισμό μας κατά την αποδόμηση των οστών.
Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι πιθανά τα φάρμακα που παίρνουν συνηθως οι γυναίκες για να καταπολεμήσουν την οστεοπόρωση, να παρεμβαίνουν στην όλη διαδικασία αποδόμησης των οστών και έτσι να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα του σακχάρου και να προκαλούν πιο εύκολα διαβήτη Τύπου ΙΙ.