Οι άνδρες με υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης, είναι πιθανό να κινδυνεύουν λιγότερο από εμφράγματα και εγκεφαλικά συγκριτικά με όσους έχουν χαμηλότερες τιμές τεστοστερόνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πιθανοί λόγοι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγούν την προστατευτική δράση της τεστοστερόνης είναι το γεγονός ότι οι υψηλές τιμές της συνήθως συνδυάζονται με χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους και υψηλότερα ποσοστά μυϊκού ιστού.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη απολαμβάνουν μια σχετική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Ως εκ τούτου η χαμηλή τεστοστερόνη αποτελεί ένα δείκτη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Asa Tivesten από το Sahlgrenska University Hospital στο Goteborg της Σουηδίας.

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology και βασίστηκαν στην ανάλυση των ιστορικών 2.400 Σουηδών μεταξύ 70-80 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 604 άνδρες με τις χαμηλότερες τιμές τεστοστερόνης στο αίμα το 21% έπαθαν έμφραγμα, στηθάγχη ή εγκεφαλικό στα επόμενα πέντε χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους 606 άνδρες με τις υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης ήταν 16%.

Η επικεφαλής ερευνήτρια επισημαίνει ότι τα ευρήματα της έρευνας αφορούν την ενδογενή τεστοστερόνη (αυτή που παράγει ο οργανισμός) και δεν παρέχουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει όταν οι ορμόνες χορηγούνται εξωγενώς στο πλαίσιο θεραπείας.