Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal η κατανάλωση φυτικών ινών και δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Βρετανοί και ολλανδοί ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία που προέρχονται από περίπου δυο εκατομμύρια ανθρώπους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, ιδιαίτερα μέσω των δημητριακών πρωινού και ολικής άλεσης βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μάλιστα όσο περισσότερα δημητριακά προστίθενται στη διατροφή, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος σύμφωνα με τους ερευνητές. Η προσθήκη τριών μερίδων (90γρ την ημέρα) δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή σχετίζεται με μείωση κατά 20% στον κίνδυνο εμφάνισης του εν λόγω καρκίνου.

Επίσης οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης διατροφή είναι πιθανό να μειώνει επιπλέον και τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νόσων, του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας.