Θέατρο

«Ο θρίαμβος του έρωτα»

Ένα ερωτικό παιχνίδι. Με νικητές και ηττημένους. Στο τέλος του παιχνιδιού κάποιοι θα γευτούν το θρίαμβο, έτσι όπως τον ονειρεύτηκαν και κάποιοι την πανωλεθρία. Ο πανωλεθρίαμβος του έρωτα. Η παρτίδα, όμως, κάνει το παιχνίδι να αξίζει. Παίζουμε; «Ο Θρίαμβος του Έρωτα» του Marivaux είναι η πρώτη δουλειά της ομάδας θεάτρου «THEATER-ΨΙΘΕΑ» που ιδρύθηκε από σπουδαστές της σχολής ΕΜΠΡΟΣ-Θέατροεργαστήριο και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Backstage Theater Festival», στον Πολυχώρο Badminton.
Info: Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, τηλ. 211-10.10.020 , www.badmintontheater.gr, Παραστάσεις: Τετάρτη με Κυριακή έως 15 Ιανουαρίου, ώρα έναρξης: 21.15, εισιτήρια: 15 Ε (κανονικό), 9 Ε (σπουδαστικό).

Σεμινάρια


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Pilates

Η δασκάλα πολλών επαγγελματιών της κίνησης, αθλητών, χορευτών, αλλά και μερικών από τους καλύτερα καταρτισμένους γυμναστές Pilates και Gyrotonic®, Ευίτα Ηλιοπούλου, εισάγει σήμερα μία ακόμα διάσταση στη διδασκαλία της άσκησης, μέσα από έναν νέο κύκλο ταχύρυθμων σεμιναρίων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ανθρώπους που δουλεύουν με το σώμα τους «επαγγελματικά» και έχουν διάθεση να ανακαλύψουν, να υιοθετήσουν και να διδάξουν την ολιστική αντίληψη Pilates και Gyrotonic®. Το επόμενο ταχύρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 6 Φεβρουαρίου. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει.
Info: Κέντρο Κινησιολογίας Ευίτα Ηλιοπούλου, Λυκαβηττού 39-41, Κολωνάκι, τηλ.: 210-36.45.582, www.pilates.gr.

«Θεραπεία μέσω των τεχνών»

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» διοργανώνει διήμερο σεμινάριο στις 19-20 Μαΐου με θέμα: «Οι Tέχνες ως Θεραπεία: Θεωρία – Πράξη – Έρευνα», με την υποστήριξη του περιοδικού Approaches: Μουσικοθεραπεία & Ειδική Μουσική Παιδαγωγική και της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ). Το σεμινάριο είναι αφιερωμένο στις Θεραπείες μέσω Τεχνών: Δραματοθεραπεία, Εικαστική Θεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Χοροθεραπεία και θα συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη και την έρευνα, μέσα από θεωρητικές διαλέξεις, κλινικά παραδείγματα και βιωματικά εργαστήρια, ενώ θα γίνει παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού από το 1ο Φεστιβάλ Θεραπειών μέσω Τεχνών στην Ελλάδα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πήλιο, 22-29 Ιουλίου 2011. Το όριο των συμμετεχόντων είναι 60 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης εγγραφής με μειωμένη τιμή ως τις 20 Ιανουαρίου.
Info: Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις», Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, τηλ.: 210-86.13.739, www.dieleusis.gr, κόστος: 70 Ε και 60 Ε (φοιτητικό), μειωμένη τιμή: 55 Ε και 45 Ε (φοιτητικό).

Μουσική


«Εαυτούληδες»

Μια μουσική παράσταση του Διονύση Τσακνή, εμπνευσμένη από το έργο του ποιητή που δεν θέλησε να ανήκει πουθενά παρά μόνον στην ανατροπή, Γιάννη Σκαρίμπα, παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (20:30). Η απροσδόκητη, ανατρεπτική και εντελώς προσωπική ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα αποτέλεσε πρόσφατα πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή, ο οποίος μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του με τίτλο «Εαυτούληδες». Λίγη ώρα νωρίτερα (στις 18.00) θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο για τον ποιητή με τίτλο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα».
Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), τηλ.: 210-72.82.000, www.megaron.gr., τιμές εισιτηρίων: 14, 25, 35, 50 Ε, 7,50 Ε (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 Ε (65+, πολύτεκνοι).

Παιδί


«Μύθοι και Τέρατα»

Λόγω μεγάλης ζήτησης του κοινού, η έκθεση «Μύθοι και Τέρατα» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες ζουν την εμπειρία ενός συναρπαστικού ταξιδιού στο χρόνο: από τα Προϊστορικά χρόνια, όταν οι μύθοι παράξενων θηρίων ενσωματώθηκαν σε διάφορους πολιτισμούς, μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όπου η επιστήμη έχει καταφέρει πολλές φορές να διαχωρίσει την πραγματικότητα από το μύθο. Καθημερινά πραγματοποιούνται ημίωρες ξεναγήσεις από εξειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς.
Info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Kτήριο 1, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212-25.40.000, http://myths-monsters.hellenic-cosmos.gr/, Εισιτήρια: 6 Ε (γενική είσοδος), δωρεάν (παιδιά κάτω των 5 ετών), Προπώληση εισιτηρίων: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και στα ταμεία των Public, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: 09.00-14.00, Τετάρτη, Παρασκευή: 09.00-20.00, Σάββατο: 11.00-16.00, Κυριακή: 10.00-16.00, Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

Πάτρα


Ρωσική Πρωτοπορία

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών φιλοξενείται η έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος 1900-1930» από τις 5 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, η οποία διερευνά τη στενή σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη στη Ρωσία πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Η ιδέα για ένα ταξίδι στο διάστημα είχε συνεπάρει πολλούς καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως τον Ιβάν Κουντριασόφ, τον Βλαντίμιρ Τάτλιν, τον Μιχαήλ Ματιούσιν, τον Σολομόν Νικρίτιν, τον Αλεξάντρ Ρότσενκο και τον Γκούσταβ Κλούτσις. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν ταινίες και animation των δεκαετιών 1920-1930 με θέμα την κατάκτηση του διαστήματος.
Info: Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, Μαιζώνος 110, Πάτρα, τηλ.: 2610-27.65.40, 22.20.49, 62.40.88, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00-13:00 & 18:00-21:00, Σάββατο 10:00-13:00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά, Εκπαιδευτικά πρόγραμμα και ξεναγήσεις σχολείων κατόπιν συνεννόησης.

Βιβλίο


Τι τρώμε…
Ένας Επιστήμονας στην Κουζίνα μας
Κώστας Φασσέας, εκδόσεις Δίαυλος, 18.10 ευρώ

Το βιβλίο αυτό ουδεμία σχέση έχει με βιβλίο συνταγών ή μαγειρικής. Είναι ένα σπάνιο βιβλίο που συγκεντρώνει τη γνώση της επιστήμης για τα τρόφιμα, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ο βιολόγος – καθηγητής του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει επιστημονικές απαντήσεις σε εκατοντάδες ερωτήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγιεινή των τροφίμων ενώ συγχρόνως παρέχει πληροφορίες και ερμηνείες για τη σύσταση των τροφίμων, τη συμπεριφορά τους στο ψήσιμο και μάλιστα με τρόπο απλό, κατανοητό και συχνά διασκεδαστικό, όπερ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονες για να το διαβάσετε.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.