Ημερίδα

Ο γονιός στον 21ου αιώνα

Ο Έλληνας γονιός, οι συγκρούσεις γονέων – παιδιών, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, ο Έλληνας μαθητής, το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην ημερίδα «Γονέας στον 21ο αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουάριου στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Δαΐς. Η ημερίδα, που διοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 95 χρόνων εκπαιδευτικής πορείας, απευθύνεται σε γονείς μαθητών και στο ευρύτερο σύνολο, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν τη ζωή των παιδιών και των εφήβων.
Info: Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς, Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου. Τηλ.: 210-61.86.060. Διάρκεια: 10:00 – 17:00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής & πλήρες πρόγραμμα: 210-61.86.000 (εσωτ.0427) και www.schoolofthefuture.gr/?page_id=401.
Υγεία

Δωρεάν Τεστ ΠΑΠ

Με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, από 25 Ιανουαρίου έως και 1 Φεβρουαρίου σε 40 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία θα διενεργείται, δωρεάν και χωρίς ραντεβού, προληπτική εξέταση (Τεστ Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες.
Info: Βρείτε τα νοσοκομεία στα οποία διενεργείται η εξέταση στην ιστοσελίδα: www.anticancer.gov.gr .
Bazaar

Παζάρι βιβλίου

Από 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, η πλατεία Κλαυθμώνος υποδέχεται το Παζάρι βιβλίου 2012. Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, 150 εκδότες σας υποδέχονται και 500.000 βιβλία περιμένουν να τα γνωρίσετε. Βρείτε το βιβλίο που θα συντροφέψει εσάς με 70% έκπτωση και τίτλους που ξεκινούν από 0,50 λεπτά.




Σεμινάρια

Κηπουρική για ερασιτέχνες

Είναι γνωστό ότι η ασχολία με τη Γη διδάσκει, ξεκουράζει και θεραπεύει όποιον το έχει ανάγκη. Γι’ αυτό, τις Πέμπτες 2, 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου από τις 10:30 έως τις 13:00 θα μάθουμε ή θα βελτιώσουμε τις γνώσεις μας πάνω στην κηπουρική, καθώς θα ασχοληθούμε με διαφορετική ενότητα σε κάθε εργαστήρι και θα ανταλλάξουμε απόψεις. Δασκάλα θα είναι η Εύα Παπαδημητρίου, γεωπόνος και αρχιτέκτων τοπίου και τόπος ένα από τα πληρέστερα φυτώρια της Αττικής, το Φυτώριο Χορομίδη (Δεκελείας 229, Αχαρναί, τηλ. 210-24.60.660) και η Οργάνωση Γη στο Ίλιον, που προσφέρουν ευγενικά τους χώρους τους.
Info: Γουλανδρή Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13, Κηφισιά. Τηλ.: 210-80.83.289 &80.15. 870, www.filoi-gnhm.gr. Συμμετοχή στα τέσσερα εργαστήρια: 85Ε για τα μέλη, 100Ε για τα μη μέλη (κρατήσεις με καταβολή του αντιτίμου). Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 15, μέγιστος 25 άτομα.

Για γονείς

Πώς λειτουργούν τα παραμύθια; Ποια είναι η βαθύτερη ψυχοποιητική, αλλά και θεραπευτική τους λειτουργία; Γιατί θέλουν να τα ακούν ξανά και ξανά; Ποια είναι τα παραμύθια των ενηλίκων; Διάλεξη με θέμα «Ο συναρπαστικός κόσμος του παραμυθιού: ήρωες και μυθικά πλάσματα στη δημιουργική πορεία συγκρότησης του εαυτού» θα δώσει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Μαγγανά. Η διάλεξη, που απευθύνεται σε ενήλικες, θα δοθεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Μύθοι και Τέρατα» που φιλοξενείται στον «Ελληνικό Κόσμο».
Info: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ.: 212-25.40.000. Έναρξη: 12:30. Διάρκεια: 2 ώρες. Είσοδος Ελεύθερη. Δωρεάν στάθμευση.
Παιδί

Δωρεάν ψηφιακή παράσταση

«Το Μυστήριο της Ζωής» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε ειδική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου (στις 20:30 & 21:30). «Το Μυστήριο της Ζωής» είναι η πρώτη μιας τριλογίας παραστάσεων αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου για το αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Λεωφ. Συγγρού 387 (είσοδος από οδό Πεντέλης 11), Π. Φάληρο. Τηλ.: 210-94.69.600. Τα δελτία εισόδου για την είσοδο θα διανέμονται από το ταμείο από τις 19:30 έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Πληροφορίες: www.eugenfound.edu.gr, Facebook [Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο (Eugenides Planetarium)]. Τιμή: 6Ε (ενήλικες), 4Ε (παιδιά).
Θεσσαλονίκη

«Οι έμποροι των εθνών»

Μετά από δέκα χρόνια πειραματισμού, η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ ξαναζωντανεύει το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι έμποροι των εθνών», σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης. Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Διάρκεια παραστάσεων έως 12 Φεβρουαρίου.
Info: Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή). Τηλ.: 2310-237.700. Παραστάσεις: Τετάρτη – Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19:00. Εισιτήρια: 15Ε, 10Ε (για φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ομαδικές κρατήσεις άνω των δέκα ατόμων), 5Ε (για ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας).
Βιβλίο

30’λεπτα Γεύματα
Jamie Oliver, εκδόσεις Διόπτρα, 29,50Ε

Ο Jamie Oliver μας δείχνει πώς να βάζουμε στο τραπέζι ένα ολόκληρο γεύμα – και όχι μόνο ένα πιάτο – σε 30 λεπτά! Καθένα από τα 50 γεύματα του βιβλίου είναι προσεκτικά γραμμένο ώστε να µην καθυστερείτε καθόλου αλλά να το ετοιμάζετε γρήγορα και αποτελεσματικά. Μαγειρεύοντας µε τις οδηγίες του διάσημου τηλεοπτικού σεφ εκμεταλλεύεστε κάθε λεπτό του χρόνου σας αποτελεσματικά και διασκεδάζετε, χρησιμοποιώντας επιτέλους την κουζίνα σας για το σκοπό που προορίζεται.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.