Μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας εφαρμόζεται στη χώρα μας και βασίζεται στη χρήση «ενήλικων» βλαστικών κυττάρων, που λαμβάνονται από την περιοχή της κοιλιάς, όπου υπάρχει συσσωρευμένο λίπος. Η αρθρίτιδα είναι μια αρρώστια που προσβάλλει σχεδόν όλους μας σε κάποιο βαθμό, από τα 50 έτη και πάνω. Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι το γυναικείο φύλο προσβάλλεται 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Οι κυριότερες ενδείξεις της αρθρίτιδας είναι ο πόνος στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Από όλες τις μορφές αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή. Η αρθροπλαστική (χειρουργική αποκατάσταση της άρθρωσης με δημιουργία τεχνητής άρθρωσης) αποτελεί την κύρια λύση αντιμετώπισης των πιο προχωρημένων μορφών αρθρίτιδας. Σήμερα, όμως, υπάρχει στη διάθεση των ασθενών μια ακόμη μέθοδος που αναχαιτίζει την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για την έγχυση ενήλικων βλαστικών κυττάρων στην άρθρωση που φλεγμαίνει.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο ορθοπεδικός-χειρουργός κ. Σταύρος Αλευρογιάννης, «το είδος των κυττάρων που απαντάται σε όλες σχεδόν τις κλινικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουν σχέση με κυτταρική αποκατάσταση είναι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι που κυρίως χρησιμοποιούμε, γιατί έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης και διαφοροποίησης σε χονδροκύτταρα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

»Τα αυτόλογα ενήλικα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο ασθενή, μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα του, να αποθηκευτούν και να επανατοποθετηθούν σε αυτό αργότερα, ως απλή ιατρική πράξη. Δεν υπάρχουν ηθικά ή θρησκευτικά διλήμματα, δεν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης νοσημάτων και δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψής τους. Είναι κύτταρα του δικού μας οργανισμού. Το οργανικό μας φάρμακο, όχι κάποιο εμπορικό προϊόν ή χημικό σκεύασμα».

Για τις ορθοπεδικές παθήσεις, τρεις κυρίως τύποι μεσεγχυματικών κυττάρων είναι διαθέσιμοι. Αυτά που προέρχονται από τον μυελό των οστών, από τον λιπώδη ιστό και από τις κυτταρικές μεμβράνες. Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στη λήψη μεσεγχυματικών κυττάρων από την κοιλιά και απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από μετρίου ή σοβαρού βαθμού αρθρίτιδες, τενοντοπάθειες, συνδεσμικές κακώσεις συνεπεία αθλητικών κακώσεων ή εκφύλισης.