Ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες επιστήμονες οι πρώτοι είναι πιο πιθανό να μηχανευτούν επιστημονική απάτη, π.χ. αλλοιώνοντας ή παραποιώντας ερευνητικά δεδομένα και αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κολλέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άινστάιν στο Πανεπιστήμιο Γιεσίβα και η οποία δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «mBio».

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία από 228 μεμονωμένες περιπτώσεις ερευνών όπου έγινε κακή διαχείριση και οι οποίες αναφέρθηκαν στους αρμόδιους αμερικανικούς φορείς. Συνολικά το 65% των περιπτώσεων απάτης εξυφάνθηκαν από άνδρες. Σε όλους τους ερευνητικούς τομείς και τα στάδια της έρευνας που μελετήθηκαν η ανδρική «υπεροχή» όσον αφορά την επιστημονική απάτη διατηρήθηκε έναντι των γυναικών.

Οι πιθανές εξηγήσεις των ειδικών αφορούν την εν γένει πιο ριψοκίνδυνη φύση των ανδρών, τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ τους, το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες όσον αφορά τις κυρώσεις σε περίπτωση απάτης, ακόμη και το ότι η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει βιολογικό υπόστρωμα.