«Οι Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι Χαλασοχώρηδες», δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ‘93). Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών. «Οι Χαλασοχώρηδες», όμως, «μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα», είναι μια σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος που σε εξελιγμένη μορφή έχουμε και σήμερα. Στην παράσταση δεν υπάρχει αφηγητής. Χωρίς τον πλάγιο λόγο της αφήγησης, οι σκέψεις των ηρώων και του συγγραφέα μετατρέπονται σε δημόσιο λόγο.
Info: Θέατρο Altera Pars, Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός. Τηλ.: 210-34.10.011, www.alterapars.gr. Παραστάσεις: Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 18.30. Πρεμιέρα: 19 Οκτωβρίου. Επικοινωνία για σχολεία/ ομαδικές κρατήσεις: Γεωργία Ζούμπα, 6976-408.158.

Πανελλήνια Έρευνα για τα Ρευματικά Νοσήματα
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άτομα στη χώρα μας πάσχουν από ρευματοπάθειες. Με κύριο μέλημα την καλύτερη καταγραφή χρήσιμων και επεξεργάσιμων στοιχείων των πασχόντων από ρευματικά νοσήματα, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛΕΑΝΑ» και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια έρευνα, που στόχο έχει να καταγράψει τα προβλήματα της συγκεκριμένης ευπαθούς ομάδας, καθώς και πόσο έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των ασθενών. Την ίδια στιγμή, το ερωτηματολόγιο θα βοηθήσει τους Συλλόγους και τους υπεύθυνους χάραξης της Πολιτικής της Υγείας, να σχηματίσουν σαφέστερη εικόνα για το άμεσο και έμμεσο κόστος του προβλήματος. Η έρευνα θα είναι σε ισχύ από 12 Οκτωβρίου έως και 12 Ιανουαρίου.
Βρείτε το ερωτηματολόγιο εδώ και στις ιστοσελίδες http://www.arthritis.org.gr/ & www.srcrete.gr.

«Καρκίνος και Μουσικοθεραπεία»
Σεμινάριο, ανοικτό στο κοινό, με θέμα «Καρκίνος και Μουσικοθεραπεία» διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι» Αθηνών την Τρίτη 22 Οκτωβρίου (18.00-20.00). Γίνεται στόχευση στην ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ψυχή, στο πνεύμα και στο σώμα των ανθρώπων που υφίστανται τη νόσο και επιθυμούν ένα βιολογικό, γενετικό αντιστάθμισμα για την επιθετική της πορεία.
Info: Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 14. Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» – Αθηνών, Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο – Μ.Κ.Ο., Αιτωλίας 33-35. Τηλ.: 210-64.68.222, www.anticancerath.gr.

Ενθύμιον Σμύρνης

Οι ομάδες μουσικής, θεάτρου και χορού του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής παρουσιάζουν ένα μουσικό αναλόγιο με τίτλο «Ενθύμιον Σμύρνης». Μια παράσταση όπου τα τραγούδια και οι χοροί της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας διαδέχονται αυτοβιογραφικά κείμενα της τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου για τη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή και στην Ελλάδα μετά το γεγονός. Στην παράσταση προβάλλεται βίντεο με φωτογραφίες εποχής από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, το οποίο επιμελήθηκε η ομάδα φωτογραφίας της Πρωινής Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.
Info: Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής, Κλαζομενών και Βρυούλων. Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

Το πλήρες βιβλίο της εναλλακτικής ιατρικής

Γίνε ο θεραπευτής του εαυτού σου

Andreas Moritz, μετάφραση: Ελευθερία Μαντζώρου, εκδόσεις Διόπτρα, 2013, 15,90E
Αιώνες πριν, οι χρόνιες παθήσεις σπάνιζαν. Στις αρχές του 20ού αιώνα, μόλις 10 στα 100 άτομα υπέφεραν από κάποια χρόνια πάθηση. Σήμερα, οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν το 90% όλων των προβλημάτων υγείας – σε μια εποχή που η συμβατική ιατρική έχει στη διάθεσή της όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι περισσότερες ιατρικές αγωγές εστιάζουν αποκλειστικά στο να εξαλείφουν τα συμπτώματα της πάθησης και όχι στους λόγους εκδήλωσης της πάθησης. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του σύγχρονου ιατρικού συστήματος. Ο Andreas Moritz, αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι τα αίτια της νόσησης βρίσκονται στον εσωτερικό μας κόσμο και ότι είναι στο χέρι μας να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας που διαθέτει ο οργανισμός μας.