«Βρώμικες λέξεις» από την ομάδα Difunta Correa
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων φιλοξενεί τη νεοσύστατη ομάδα Difunta Correa, που ίδρυσαν οι ηθοποιοί Νίκος Καμόντος και Ρηνιώ Κυριαζή με τον δραματουργό Νίκο Φλέσσα και μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ερμηνευτές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου — Άρη Αρμαγανίδη (Blitz), Αγγελική Παπαθεμελή (Pequod), Βάσια Χρήστου —, για μια παράσταση βασισμένη στο Wörterbuch (Παιχνίδι με τις λέξεις) της βερολινέζας συγγραφέως Jenny Erpenbeck και στο Δόγμα του Σοκ της Naomi Klein.
Info: Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλ.: 213-00.40.496, 6945-348.445. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:00, από 25/10 ως 15/12. Είσοδος: 10Ε, 5Ε.

Κουβαλώ ιστορίες…»
Ανακαλύπτω την τέχνη της αφήγησης και του προφορικού λόγου, τις παραστατικές όψεις της αφήγησης και τον πλούτο της προφορικής παράδοσης. Πώς μπορώ να ζωντανεύω την προφορική αφήγηση, πλάθοντας εικόνες, δίνοντας πνοή στους ήρωες, παίζοντας με τους ρυθμούς, τις φωνές και τις σιωπές. Δοκιμάζω τρόπους έκφρασης, ελευθερώνοντας φωνή, σώμα και φαντασία μέσα από ασκήσεις και ιστορίες. Μοιράζομαι με την ομάδα ιστορίες που επιθυμώ να πω. Στόχος είναι ο πειραματισμός στους τρόπους αφήγησης και στις δυνατότητες που μου προσφέρει η τέχνη αυτή.
Info: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Διογένους 1-3, Πλάκα. Τηλ.: 210-3254119. Site: www.instruments-museum.gr. Πληροφορίες, εγγραφές ως 30/10 στο 6948-54.80.18 & στη διεύθυνση sylviavenizelea@gmail.com.

Έκθεση «Πουλιά και αεροσκάφη σε παράλληλες πτήσεις»
Μέσα από 32 στιγμιότυπα πουλιών και αεροσκαφών, που συνέλαβε ο φακός Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, καθώς και συνοδευτικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο των πουλιών της ελληνικής φύσης, διαπιστώνοντας τις ομοιότητές τους στο σχήμα και την κίνηση με διαφορετικούς τύπους σύγχρονων αεροσκαφών. Επιπλέον, η μορφολογική αντιπαραβολή των πουλιών με αντίστοιχους τύπους αεροσκαφών αναδεικνύει ως κοινό τόπο το «ταξίδι» σε προορισμούς πέρα από σύνορα και αποστάσεις. Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε όλους τους επιβάτες και τους επισκέπτες στο χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον» του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος&,Αναχωρήσεις, Είσοδος 3) και παραμένει ανοικτή καθ’ όλο το 24ωρο ως τις 31/12.

Θεατρική παράσταση για βρέφη και νήπια
Η ομάδα Artika ξεκινάει πάλι τις παραστάσεις, αποκλειστικά για παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας (1-4 ετών) και παρουσιάζει την παράσταση «Καληνύχτα μέρα». Δυο μικρά παιδιά λίγο πριν πέσουν για ύπνο συναντιούνται κάτω από ένα τεράστιο πάπλωμα για να μοιραστούνε τα όσα θαυμαστά γνώρισαν μέσα στη μέρα. Στο τέλος της παράστασης θα συναντηθούμε όλοι μαζί πάνω στη σκηνή, για να μοιραστούμε τις αναμνήσεις μας, να μυρίσουμε ηλιοτρόπια, να πετάξουμε σαν πουλιά και να ανακαλύψουμε τα συστατικά του θεάτρου.
Info: Θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134. Για πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 210-64.53.330, 6934-83.84.33. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 5.00 μ.μ., από τις 26 Οκτωβρίου έως την Κυριακή των Βαΐων. Τιμές: 10 € (ενήλικες), 10 € (παιδιά), 8 € (μειωμένο).

«Ο μέγας Στραβίνσκι με λίγα λόγια»
Το ιδιότυπο κι ανήσυχο ύφος της μουσικής του Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) είναι αυτό που θα κατακλύσει την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου (στις 20.30), το χώρο όπου το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής-αρχιμουσικός του, ο διαπρεπής συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής πανεπιστημίου Θόδωρος Αντωνίου, επέλεξαν για να μυήσουν το κοινό στο μεγαλείο του ηγέτη της avant-garde. Κλείστε έγκαιρα θέση.
Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Πληροφορίες: 210-72.82.333, www.megaron.gr. Τιμές: 20Ε, 12Ε, 8Ε, 5Ε.

Πανελλήνια Έρευνα για τα Ρευματικά Νοσήματα
Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άτομα στη χώρα μας πάσχουν από ρευματοπάθειες. Με κύριο μέλημα την καλύτερη καταγραφή χρήσιμων και επεξεργάσιμων στοιχείων των πασχόντων από ρευματικά νοσήματα, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛΕΑΝΑ» και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια έρευνα, που στόχο έχει να καταγράψει τα προβλήματα της συγκεκριμένης ευπαθούς ομάδας, καθώς και πόσο έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των ασθενών. Την ίδια στιγμή, το ερωτηματολόγιο θα βοηθήσει τους Συλλόγους και τους υπεύθυνους χάραξης της Πολιτικής της Υγείας, να σχηματίσουν σαφέστερη εικόνα για το άμεσο και έμμεσο κόστος του προβλήματος. Η έρευνα θα είναι σε ισχύ από 12 Οκτωβρίου έως και 12 Ιανουαρίου.
Βρείτε το ερωτηματολόγιο εδώ και στις ιστοσελίδες http://www.arthritis.org.gr/ &www.srcrete.gr.