Το τεστ εγκρίθηκε για τις γυναίκες άνω των 25 ετών και παρέχει πληροφορίες για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας μελλοντικά. Με ένα δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο το cobas HPV Test της εταιρίας Roche ανιχνεύει το DNA από 14 τύπους του ιού HPV. Ανιχνεύει ειδικά τον τύπο 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ενώ παράλληλα εντοπίζει άλλους 12 τύπους του ιού.

Η πρώτη έγκριση του FDA για το συγκεκριμένο τεστ είχε δοθεί το 2011 για χρήση μαζί ή συμπληρωματικά με το τεστ Παπανικολάου – κάτι που έχει ήδη γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για πολλά ακόμη τεστ. Ωστόσο, η νέα έγκριση αφορά την δυνατότητα το συγκεκριμένο DNA HPV τεστ να χρησιμοποιηθεί είτε συνδυαστικά με το τεστ Παπανικολάου, είτε μεμονωμένα ως κύριο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.

Η έγκριση δόθηκε βάσει των στοιχείων που προέρχονται από τη μελέτη περισσότερων από 40.000 γυναικών άνω των 25 ετών.

Ωστόσο, οι τρέχουσες οδηγίες για τη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου δεν αλλάζουν μια και τυχόν τροποποίησή τους δεν αποτελεί αρμοδιότητα του FDA.

«Η Roche Diagnostics πραγματοποίησε μία καλά σχεδιασμένη μελέτη που παρείχε στον FDA μια ικανοποιητική διαβεβαίωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του τεστ όταν χρησιμοποιείται πρωτογενώς για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», ανέφερε ο Αλμπέρτο Γκουτιέρεζ, ο αξιωματούχος του FDA υπεύθυνος για τον τομέα των διαγνωστικών τεστ.

Παρόλα αυτά η έγκριση του FDA φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή για να πάρει το νέο τεστ τη θέση του ήδη υπάρχοντος τεστ Παπανικολάου. Ήδη ομάδες γιατρών και γυναικείων οργανώσεων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και εφιστούν την προσοχή στο ότι η νέα μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει μια πρακτική – το τεστ Παπ – που επί δεκαετίες σώζει τις γυναίκες από τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας.