Από τη μια, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, που έχει δηλώσει ότι κοιμάται με πιτζάμες και από την άλλη η Marilyn Monroe, η οποία έπεφτε στο κρεβάτι της φορώντας μόνο το άρωμά της. Τελικά, τι είναι προτιμότερο να φοράμε στον ύπνο μας; Οι επιστήμονες φαίνεται να δικαιώνουν την επιλογή της διάσημης κινηματογραφικής σταρ.

Ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται γυμνός, σύμφωνα με διεθνή μελέτη του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος για τον Ύπνο και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ άλλων για την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και την… απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες που μελετούν τον ύπνο συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να διατηρείται χαμηλή η θερμοκρασία του σώματός μας όταν πάμε στο κρεβάτι μας, αφού για να μας πάρει ο ύπνος χρειάζεται να πέσει η θερμότητα του σώματός μας κατά περίπου μισό βαθμό.

Ο εγκέφαλός μας, καθοδηγούμενος από το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι, στέλνει μηνύματα στα αιμοφόρα αγγεία, προκειμένου να διασταλούν και να απελευθερώσουν θερμότητα.

«Η θερμοκρασία του σώματός μας είναι στα υψηλότερα επίπεδά της στις 11 το βράδυ και στις χαμηλότερες τιμές της στις 4 το πρωί», διευκρινίζει ο δρ. Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Εδιμβούργου. «Αν εμποδίσουμε αυτήν την πτώση της θερμοκρασίας», συνεχίζει ο δρ. Idzikowski, «ο εγκέφαλός μας θα ενεργοποιηθεί για να ανακαλύψει τι συμβαίνει, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε ή να έχουμε έναν διακοπτόμενο ύπνο». «Το πλεονέκτημα του να κοιμόμαστε γυμνοί είναι ότι έτσι διευκολύνουμε το σώμα μας να “ρίξει” θερμοκρασία και να διατηρήσει την επιθυμητή χαμηλή θερμοκρασία που έχει ανάγκη ο εγκέφαλος για να μας πάρει ο ύπνος».

«Φορέστε όσο λιγότερα ρούχα μπορείτε στο κρεβάτι», συμβουλεύει ο καθηγητής νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Russell Foster. Ο διακοπτόμενος ύπνος δεν σημαίνει ότι τελικά θα κοιμηθούμε λιγότερο, αλλά ότι ενδεχομένως να μειωθεί ο βαθύς ύπνος, που αποτελεί και το πιο σημαντικό στάδιο του ύπνου. Ο βαθύς ύπνος είναι το κλειδί για την τόνωση της μνήμης και την παραγωγή αυξητικής ορμόνης, απαραίτητης για την ανανέωση των κυττάρων.

Το να κοιμόμαστε γυμνοί βοηθάει επίσης… τη δίαιτά μας!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για το καφέ λίπος, ένα είδος λίπους που θεωρείται ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Ενώ το λίπος συσσωρεύεται στο σώμα όταν προσλαμβάνουμε πολλές θερμίδες, το καφέ λίπος φαίνεται να “καίει” τις περιττές θερμίδες, προκειμένου να παράγει θερμότητα. Πέρα από τα μωρά που διαθέτουν αρκετό καφέ λίπος για να παραμένουν ζεστά, έρευνες δείχνουν ότι μικρές ποσότητες του συγκεκριμένου λίπους υπάρχουν και στην περιοχή του αυχένα των ενηλίκων.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να κοιμόμαστε σε κρύο υπνοδωμάτιο μπορεί να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος στους ενήλικες. Στο πλαίσιο της έρευνας, υγιείς νεαροί άνδρες κοιμόντουσαν επί 4 μήνες σε δωμάτια με ειδικά ρυθμισμένη θερμοκρασία. Τον πρώτο μήνα, η θερμοκρασία ήταν σταθερή στους 24 βαθμούς, στη συνέχεια μειώθηκε στους 19, το επόμενο διάστημα επέστρεψε στους 24, ενώ τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε στους 27 βαθμούς. Οι συμμετέχοντες προσλάμβαναν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μετά από 4 εβδομάδες ύπνου στους 19 βαθμούς, οι άνδρες σχεδόν διπλασίασαν την ποσότητα καφέ λίπους.