Σοκολάτες, binge watching ή ένα χαλαρωτικό ποτήρι κρασί; Τα περισσότερα καθημερινά «αντικαταθλιπτικά», δηλαδή όλα εκείνα που συνηθίζουμε να κάνουμε για να μας φτιάξουμε το κέφι, συνοδεύονται από δυσάρεστες παρενέργειες. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τον «βασιλιά» των πηγών αισιοδοξίας και καλής διάθεσης. Το τρέξιμο, μια συνήθεια που κατά κανόνα εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας για να ενισχύσουμε το σώμα μας, είναι ικανότατο να αναβαθμίσει και την ψυχολογία μας. Τι περιμένετε, λοιπόν; Δέστε τα κορδόνια των αθλητικών σας και κατακτήστε τους δρόμους!

Πώς καταφέρνει το τρέξιμο να μας φτιάξει το κέφι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αισθανόμαστε καλύτερα κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια διαδρομή. Μάλιστα, αν τους κατανοήσουμε, μπορούμε και να ενισχύσουμε και την αντικαταθλιπτική δράση των προπονήσεών μας!

Φυσικά χημικά

Δυο λέξεις που έχουμε μάθει να διαβάζουμε ως αντίθετες, περιγράφουν εξίσου ικανοποιητικά τις ουσίες που εκκρίνει το σώμα μας όταν περνά τη νοητή γραμμή του τερματισμού. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος από τη φύση του να εκλύει ορισμένες χημικές ουσίες, τα λεγόμενα ενδογενή οπιοειδή (ενδορφίνες και ενδοκανναβιδοειδή), δημιουργώντας το περίφημο πλέον «runner’s high».

.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι αυτή η δράση του οργανισμού λειτουργούσε ως παυσίπονο για τους προγόνους μας, που ήταν αναγκασμένοι να τρέχουν πολύ περισσότερο από εμάς για να… καταφέρουν να πιάσουν την τροφή τους.

Εμείς στο σήμερα, μπορούμε να απολαύσουμε μόνο τις ευχάριστες παρενέργειες αυτής της –κυριολεκτικής- εξέλιξης, αφού έχουμε στη διάθεσή μας αθλητικά παπούτσια όπως τα νέα adidas ULTRABOOST 21, που χάρη στην τεχνολογία Optimized BOOST με 6% περισσότερες κάψουλες BOOST σε σχέση με τα ULTRABOOST 20, μας προσφέρουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό άνεσης και υποστήριξης.

Και οι θετικές επιδράσεις του τρεξίματος στην ψυχολογία μας αποδεικνύονται ξανά και ξανά: Σε παγκόσμια μελέτη της adidas, οι δρομείς είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους να νιώθουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, ενώ πάνω από το 40% των συμμετεχόντων που αύξησαν την ταχύτητα του τρεξίματός τους δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για τη ζωή τους. Παράλληλα, πάνω από 1 στους 3 δήλωσε ότι η επίδραση του τρεξίματος στην ψυχική του υγεία αποτελεί καθοριστικό κίνητρο που τον κάνει να συνεχίσει να τρέχει.

Κόβοντας το νοητό νήμα

Δεν χρειάζεται να έχουμε ανταγωνιστές προκειμένου το τρέξιμο να μας φτιάξει το κέφι. Ειδικά στις συνθήκες του lockdown, ακόμη και το ίδιο το γεγονός ότι βρήκαμε τη δύναμη να ξεκολλήσουμε από τον καναπέ και να φροντίσουμε τον εαυτό μας-γιατί περί αυτού πρόκειται- είναι απολύτως λογικό να μας κάνει να νιώθουμε λίγο πιο δυνατές, λίγο πιο περήφανες, άρα και αρκετά πιο αισιόδοξες. Το (απολύτως δικαιολογημένο) αίσθημα επιτεύγματος, ενισχύει τη διάθεσή μας όχι μόνο τη στιγμή που βρισκόμαστε στον δρόμο, αλλά σε όλη τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας.

Και μπορεί οι επιδόσεις μας να μην είναι ικανές να ανατρέψουν τις ευεργετικές του επιδράσεις, μπορούν όμως να τις απογειώσουν. Κάθε φορά που ξεπερνάμε τον εαυτό μας, που γινόμαστε πιο γρήγορες και αποτελεσματικές, η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει. Για αυτό και η επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού είναι τόσο σημαντική. Γιατί δεν αφορά μόνο την αποφυγή τραυματισμών. Για παράδειγμα, το adidas ULTRABOOST 21, διαθέτει επανασχεδιασμένο σύστημα συστροφής LEP (Linear Energy Push) και σκληρότερο, ενισχυμένο υλικό στην ενδιάμεση σόλα, που μας προσφέρει ένα λιγότερο εύκαμπτο μπροστινό μέρος –επομένως και αυξημένη απόκριση του παπουτσιού. Επιπλέον, η πλέξη PRIMEKNIT+, χάρη στη μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά και έναν σχεδιασμό και κατασκευή προσανατολισμένα για τη μέγιστη υποστήριξη και τη βελτίωση της κίνησής μας, εξασφαλίζει όχι μόνο αυξημένη άνεση, αλλά και ανώτερη απόδοση.

Μεγεθύνοντας τη χαρά

Εφαρμόζοντας τα παρακάτω tips, η διάθεσή σας θα ανέβει ακόμη περισσότερο:

  • Η διάρκεια μετράει. Για να αποδώσει τα μέγιστα, η διαδρομή σας θα πρέπει να ξεπερνά τη μισή ώρα. Παρόλα αυτά, να θυμάστε: Καλύτερα λίγο τρέξιμο, παρά καθόλου τρέξιμο!
  • Χαμηλώστε την ένταση. Η έκκριση ενδορφινών εκτοξεύεται στα ύψη όταν η ένταση κυμαίνεται στο 70%-80% της ΜΚΣ, δηλαδή σε ρυθμό τζόγκινγκ ή χαλαρού τρεξίματος.
  • Βιώσιμες διαδρομές. Η προσφορά μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Για αυτό και επιλέγουμε εξοπλισμό που δεν φροντίζει μόνο το σώμα μας, αλλά και το περιβάλλον, όπως το adidas ULTRABOOST 21, το πάνω μέρος του οποίου αποτελείται από PRIMEBLUE, ένα ανακυκλωμένο υλικό υψηλής απόδοσης που αποτελείται τουλάχιστον κατά 50% από απορρίμματα που έχουν συλλεχθεί από τους ωκεανούς.
  • Με θέα στο πέλαγο. Ή στο βουνό. Ή έστω σε ένα πάρκο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα όμορφο τοπίο πάντα αποδεικνύεται ικανό να προσθέσει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας.

Το νέο ULTRABOOST 21 θα είναι διαθέσιμο από τις 4 Φεβρουαρίου στο adidas.gr και σε επιλεγμένα καταστήματα αθλητικών ειδών.

Μέχρι τότε, μπορούμε να το χαζεύουμε εδώ και να ακολουθήσουμε την adidas στο Instagram, το Facebook και το Twitter, με #Ultraboost 21 και @adidasrunning.

Και φυσικά, κάνοντας join στο Facebook Group των adidas Runners Athens, μπορούμε να απολαύσουμε εντελώς δωρεάν το ολιστικό digital πρόγραμμα του community, με εβδομαδιαία workouts και talks με θέματα που αφορούν τους δρομείς και όλους εμάς που αγαπάμε τον υγιεινό τρόπο ζωής.