Δυο αλλαξιές ρούχα για την κάθε ημέρα, αντίστοιχος αριθμός εσωρούχων, ένα μικρό φαρμακείο και (τουλάχιστον) δυο ζευγάρια παπούτσια. Μήπως ξεχάσατε κάτι; Είτε κατευθύνεστε προς τις καταγάλανες ελληνικές θάλασσες, είτε σκοπεύετε να… πάρετε τα βουνά, η απάντηση είναι η ίδια: ξεχωριστή θέση στη βαλίτσα των οικογενειακών μας διακοπών πρέπει να έχει πάντα η ηλιοπροστασία – που, όχι, δεν συνίσταται μόνο στο πολύτιμο αντηλιακό.

Η αξία της ολοκληρωμένης προστασίας γίνεται καλύτερα κατανοητή αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ηλιακή ακτινοβολία δρα σωρευτικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος σε κάθε παρατεταμένη και απροστάτευτη έκθεση των παιδιών. Σε αριθμούς, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 50-80% των βλαβών που σχετίζονται με την ακτινοβολία UV λαμβάνουν χώρα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, ενώ πέντε σοβαρά εγκαύματα πριν την ηλικία των 20 αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος κατά 80%.

Τα καλά νέα; Υπάρχουν τρόποι να θωρακίσουμε την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών και των μωρών, κρατώντας την υγιή όσο εκείνα απολαμβάνουν το ατέλειωτο καλοκαιρινό παιχνίδι. Σύμμαχοί μας, μια σειρά από αντικείμενα και προϊόντα, που μας ακολουθούν σε κάθε προορισμό και εξασφαλίζουν την ανεμελιά… των ενηλίκων.

Ένα τελευταίο χρήσιμο tip πριν περάσουμε στη λίστα των must-haves των διακοπών: η ηλιακή ακτινοβολία έχει την κακή συνήθεια να διαπερνά τα σύννεφα. Και αυτό σημαίνει ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά το αντηλιακό, οι καλοκαιρινοί κανόνες δε διαφέρουν σημαντικά από τους ανοιξιάτικους – ή ακόμη και τους χειμερινούς.

Πάρτε χαρτί και μολύβι, λοιπόν, και κάντε το αναγκαίο check στη λίστα των αποσκευών.

Το «Α» της ηλιοπροστασίας

Όπως καταλαβαίνετε, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μπει στη βαλίτσα – ή μάλλον στην τσάντα, για να το έχετε πρόχειρο – είναι το αντηλιακό τους. Προτιμήστε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, τουλάχιστον με SPF50 και με μεγάλη αντοχή στο νερό, ακόμη κι αν δεν πρόκειται να πάτε στην παραλία. Μην ξεχνάτε ότι, εκτός από το θαλασσινό νερό, πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τον ιδρώτα στη διάρκεια των παιχνιδιών τους.

Πολύ καλά παραδείγματα αντηλιακών που καταφέρνουν να είναι φιλικά ακόμη και προς τα πλέον ευαίσθητα παιδικά δέρματα, παρέχοντας παράλληλα ολοκληρωμένη προστασία από τον ήλιο, συναντάμε στη σειρά Anthelios της La Roche Posay, που περιλαμβάνει ένα βρεφικό και τρία παιδικά προϊόντα. Όλα τους είναι δερματικά και παιδιατρικά ελεγμένα, με ισχυρή προστατευτική δράση σε στεγνό και βρεγμένο δέρμα, γρήγορη απορρόφηση, πατενταρισμένες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν αντοχή, ευχάριστη υφή και πανεύκολη εφαρμογή, ενώ είναι εμπλουτισμένα με το Ιαματικό Νερό της La Roche Posay που αφήνει το δέρμα των παιδιών ακόμη πιο απαλό και ενυδατωμένο.

Στο imommy.gr ξεχωρίζουμε το Anthelios Dermo-Pediatrics Hydrating Lotion Eco-Conscious SPF50+ που εκτός από την επιδερμίδα των παιδιών προστατεύει και το περιβάλλον, χάρη στη νέα οικολογική συσκευασία με χαρτόνι, που μειώνει κατά 75% τη χρήση πρωτογενούς πλαστικού, αλλά και στη σύνθεσή του που σέβεται ακόμη περισσότερο τη θαλάσσια ζωή. Εξαιρετικά βολικό για τις βόλτες στη φύση βρήκαμε το Anthelios Dermo-Pediatrics Invisible Spray SPF50+, με την πρακτική μορφή σπρέι, την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία Netlock, που δημιουργεί ένα ομοιόμορφο φιλμ με αντοχή στο νερό, τον ιδρώτα και την άμμο, και την ανάλαφρη υφή που δεν αφήνει πίσω της λευκά ίχνη ή λιπαρότητα.

Κι αν πρόκειται για τις πρώτες διακοπές του βρέφους; Τότε, αποφεύγουμε τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο, προνοώντας, όμως, για το (σχεδόν αναπόφευκτο) ενδεχόμενο της τυχαίας έκθεσης. Το Anthelios Dermo-Pediatrics Baby Lotion SPF50+ της La Roche Posay είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει την υψηλότερη δυνατή προστασία ακόμη και στις πιο ευαίσθητες βρεφικές επιδερμίδες με τάσεις ατοπίας. Πέραν της πολύ υψηλής προστασίας ευρέος φάσματος που παρέχει, είναι εμπλουτισμένο με βούτυρο καριτέ φυσικής προέλευσης που ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα, ενώ ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό. Στα μεγάλα plus και η ειδική συσκευασία με αντλία που κρατά μακριά από το προϊόν (και επομένως από τα μωρά μας) τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και η ορατά λευκή υφή του που μας επιτρέπει να δούμε ότι έχει απλωθεί παντού και σωστά.

Εκκολαπτόμενα fashion icon

Όσο και αν βοηθά ένα καλό αντηλιακό (και βοηθά πολύ), η άμεση έκθεση των παιδιών μας στον ήλιο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη. Για αυτό και οι διακοπές τους θα πρέπει να χαρακτηριστούν από… ανατρεπτικά outfits. Τι εννοούμε; Τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, προτιμήστε να φορέσετε στα παιδιά μακριά ρουχαλάκια, σε σκούρα χρώματα και από ανάλαφρα υλικά που «αναπνέουν». Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο, όμως εκείνα είναι που θα κρατήσουν τις βλαβερές αχτίδες μακριά, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν τον ήλιο με ασφάλεια. Ένας καλός τρόπος να διακρίνετε αν το κάθε σύνολο είναι αρκετά προστατευτικό ώστε να έρθει μαζί σας στις διακοπές, είναι βάζοντας την παλάμη σας κάτω από το ύφασμα. Όσο λιγότερο βλέπετε το χέρι σας, τόσο το καλύτερο. Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να προμηθευτείτε και ρούχα με φίλτρα κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα αξεσουάρ είναι εξίσου σημαντικά. Αφήνοντας τα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους τα καπέλα τους, αυξάνετε τις πιθανότητες να συνεχίσουν να τα φορούν ακόμη και την ώρα του παιχνιδιού. Προτιμότερες είναι γενικώς οι υφασμάτινες επιλογές, που μπορούν να βραχούν και να τα δροσίζουν όσο παίζουν στην παραλία.

Και επενδύστε οπωσδήποτε ποιοτικά γυαλιά ηλίου, με καλούς φακούς που θα προσφέρουν στα μάτια τους την απαραίτητη προστασία.

Φορητή σκιά

Άλλο ένα πράγμα που δεν πρέπει να λείπει από τις αποσκευές σας; Η ομπρέλα θαλάσσης ή το σκίαστρο που θα σας χαρίζουν τον δροσιστικό ίσκιο τους ακόμη και στις κυκλαδίτικες παραλίες. Απλώς να θυμάστε ότι, όσο παχιά και αν σας φαίνεται η σκιά που σας προσφέρουν, έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε όλα τα προηγούμενα μέσα προστασίας και όχι να τα αντικαταστήσουν – ενώ δεν αρκούν για να θωρακίσουν τα παιδιά από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, που πρέπει πάντα να αποφεύγεται, από μικρούς και μεγάλους.

Ιαματική ανακούφιση

Όσο και αν προσέξετε, το δέρμα των παιδιών (αλλά και το δικό σας) θα υποστεί μια ελαφρά ταλαιπωρία από την έκθεση στον ήλιο και το αλάτι. Επομένως, πέραν της προστασίας, μεγάλη σημασία έχει και η ανάπλαση, που θα σταθεί ακόμη πιο πολύτιμη αν τελικά δεν καταφέρεται να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα. Η κρέμα ανάπλασης Cicaplast Baume B5 είναι κατάλληλη για όλα τα μέλη της οικογένειας, από… μηδέν έως 100 ετών, καταπραΰνοντας το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα και επανορθώνοντας τη λειτουργία του φραγμού. Για παιδιά και ενήλικες, μια εξαιρετικά πρακτική επιλογή είναι και το Cicaplast Spray B5, το πρώτο αναπλαστικό σπρέι που σέβεται το μικροβίωμα και δεν ξηραίνει το δέρμα. Ψεκάζοντας στο πρόσωπο και το σώμα του παιδιού, του προσφέρετε ανακούφιση από τους ερεθισμούς, χωρίς να απαιτείται επάλειψη.

Και τα δυο προϊόντα περιέχουν το διάσημο Ιαματικό Νερό της La Roche Posay, ενώ έχουν ως βασικό συστατικό το Madecasosside, το οποίο εκχυλίζεται από το άγριο αφρικανικό φυτό Centella asiatica. Καθώς το τελευταίο εξαρτάται από την οικολογική ισορροπία του περιβάλλοντος στις περιοχές όπου φύεται, η La Roche Posay συνεργάζεται με τοπικές ΜΚΟ για να το προστατεύσει από την αποψίλωση των δασών. Έτσι, εκτός από το δέρμα των μικρών σας, τα δερμοκαλλυντικά Cicaplast ανακουφίζουν και τα – εξίσου ευαίσθητα – αφρικανικά οικοσυστήματα.