Ξέρεις ότι είναι σημαντικό και προσπαθείς να το εντάξεις στην ομολογουμένως δύσκολη καθημερινότητά σου. Όμως δεν αρκεί να τρως κάτι, κάποια στιγμή το πρωί, για να απολαύσεις τα οφέλη του πρωινού. Όπως και κάθε τι άλλο που σχετίζεται με τη διατροφή σου, το πρώτο γεύμα της ημέρας θέλει σύστημα και οργάνωση για να σου χαρίσει τα δώρα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια.

Το vita.gr συγκέντρωσε όσα χρειάζεται να ξέρεις για να υιοθετήσεις καλύτερες πρωινές συνήθειες και να μείνεις πιστή σε αυτές, οχυρώνοντας τον οργανισμό, αλλά και τη διάθεσή σου. Βάλε ένα ποτήρι χυμό και γνώρισε καλύτερα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Έχεις το κίνητρο;

Δεν αρκεί να ξέρεις ότι το πρωινό σού κάνει καλό. Μαθαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους ωφελεί τη σωματική και ψυχική σου υγεία, αυτομάτως αυξάνονται και οι πιθανότητες να το μετατρέψεις σε σταθερή συνήθεια. Σύντομα, θα συνδεθεί άρρηκτα με την έναρξη της ημέρας σου. Τόσο που θα αδυνατείς να καταλάβεις πώς έφευγες από το σπίτι χωρίς αυτό.

Φίλος καρδιακός

Συνηθίζεις να λειτουργείς με το μυαλό ή με την καρδιά σου; Όποια και αν είναι η απάντηση, το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει πολλά να σου δώσει. Και αυτό γιατί πέρα από τα πνευματικά οφέλη, που έχεις διαπιστώσει πολλές φορές εμπειρικά και τα οποία θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, έχει φανεί ότι συμβάλλει και στη θωράκιση της καρδιάς σου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται – γεγονός που αποτελεί από μόνο του παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα. Και άλλες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει απευθείας την απουσία του πρωινού με την εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Ταυτόχρονα, έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που τρώνε σε τακτική βάση ένα καλό πρωινό, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου ΙΙ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ένας από τους λόγους για αυτό, είναι και το γεγονός ότι η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού αποτρέπει τις διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της ασθένειας. Δεν είναι αυτός επαρκής λόγος για να γεμίσεις τα ντουλάπια με προμήθειες;

Νους ενεργός εν σώματι ενεργώ

Είναι όντως αυτονόητο, όμως έχει αποδειχθεί και ερευνητικά. Όσοι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα θρεπτικό γεύμα τείνουν να είναι πιο δραστήριοι σωματικά τις πρωινές ώρες. Παράλληλα, όπως έχεις διαπιστώσει και μόνη σου, παρατηρούν βελτίωση στη μνήμη, τη συγκέντρωση, την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζονται πληροφορίες, τη δημιουργικότητά τους, την ικανότητά τους να μαθαίνουν νέα πράγματα και τις εκφραστικές τους δεξιότητες. Με λίγα λόγια, ένα καλό πρωινό είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για μια παραγωγική μέρα στη δουλειά, αλλά και για μια αποδοτική πρωινή προπόνηση.

Διάθεση να την πιεις στο ποτήρι

Η ψυχολογία σου περνά από το στομάχι – ειδικά στην αρχή της ημέρας σου. Συγκεκριμένα συστατικά όπως το κάλιο και το φυλλικό οξύ, που απαντώνται σε τυπικές τροφές πρωινού, όπως οι μπανάνες ή το αβοκάντο, έχει φανεί ότι επηρεάζουν τη διάθεσή σου, ενώ η ίδια η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι αρκετή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου σε μεγάλα κέφια.

Αν συνηθίζεις να πίνεις με το πρωινό σου και έναν δροσιστικό χυμό πορτοκαλιού, σου έχουμε καλά νέα: πέρα από τη βιταμίνη C που περιέχει, σε κρατά ιδανικά ενυδατωμένη. Και η αφυδάτωση, εκτός των άλλων, ανήκει στις βασικές αιτίες που σου χαλούν τη διάθεση. Δεν έχεις χρόνο για να στύψεις χυμό το πρωί; Απλώς βγάλε από το ψυγείο τον αγαπημένο σου 100% φυσικό χυμό Amita πορτοκάλι, όπου θα βρεις όλη τη γεύση και βιταμίνη C που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος με μηδέν συντηρητικά.

Family Affair

Έχεις παιδιά; Αν ναι, το πρωινό ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχετε στη διάθεσή σας για να απολαύσετε ένα οικογενειακό γεύμα. Η σχετική βιβλιογραφία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι τα παιδιά που τρώνε τακτικά με τους γονείς τους, καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έχουν μικρότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα ακόμη και ως ενήλικες, έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αισιοδοξία, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές και πιο πιθανό να πάρουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο. Καθόλου άσχημα, έτσι δεν είναι;

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Εξακολουθείς να έχεις την ψευδαίσθηση ότι δεν προλαβαίνεις; Βάλε τα παρακάτω υλικά στο ψυγείο και το ντουλάπι σου, για να μπορείς να σκαρώσεις ένα θρεπτικό πρωινό στο λεπτό.

Χυμός, ο κλασικός

Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται… ο μισός πλανήτης όταν ακούει τη λέξη «πρωινό», και όχι άδικα. Νόστιμος, δροσιστικός και γεμάτος βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αξίζει και με το παραπάνω μια θέση στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Ειδικά από τη στιγμή που μπορείς να βρεις επιλογές όπως οι χυμοί Αmita, που προέρχονται από εξαιρετικές ποικιλίες φρούτων, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Έτσι, μέσα σε μια στιγμή μπορείς να απολαύσεις χυμό από ένα ή περισσότερα φρούτα (δικός μας αγαπημένος ο διαχρονικός πορτοκάλι-μήλο-βερίκοκο), αλλά και να έχεις διαθέσιμες τις αγαπημένες επιλογές όλων των μελών της οικογένειας.

Σε κάθε χυμό Amita θα βρεις όλη την απόλαυση και τη γεύση που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Έτσι, σε μια κλασική Amita Πορτοκάλι θα συναντήσεις βιταμίνη C, σε μια Amita Μήλο – Πορτοκάλι – Καρότο θα βρεις επιπλέον και προβιταμίνη A. Πρόσθεσε σε αυτά και την ενέργεια που σου εξασφαλίζουν οι υδατάνθρακες που περιέχουν.

Προϊόντα από τον καλό το μύλο

Δημητριακά, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης; Δεν θα κάνεις λάθος αν απαντήσεις «όλα τα παραπάνω». Προσθέτοντάς τα στο ντουλάπι σου – και από εκεί στο πρωινό σου -, αυξάνεις αυτομάτως την ποσότητα φυτικών ινών που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων και την ορθή λειτουργία του εντέρου σου.

Σπάσε αβγά

Σε κρατούν χορτάτη για περισσότερο, σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για την πρωινή σου προπόνηση και βοηθούν στην ενίσχυση της μυϊκής σου μάζας. Ο λόγος για τις πρωτεΐνες που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό σου. Τις ημέρες που σου περισσεύει λίγος χρόνος, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μια λαχταριστή ομελέτα με ελάχιστο λάδι. Όταν βιάζεσαι, μια φέτα γαλοπούλα στο τοστ σου είναι αρκετή.

Η καλή εκδοχή των λιπαρών

Έχεις συνηθίσει να τα αποφεύγεις, όμως στην καλή τους εκδοχή τα λιπαρά είναι απολύτως απαραίτητα αν δεν θες ξαναπεινάσεις μέσα σε μια ώρα. Λίγοι ξηροί καρποί ή γαλακτοκομικά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου γεμάτη ενέργεια που θα διαρκέσει.

Θέλεις περισσότερες ιδέες για πρωινό; Ξεκίνα επιλέγοντας τη δική σου Amita.