Υπάρχουν τροφές που «στοχεύουν» το έντερό μας. Τα καλά βακτήρια είναι ο λόγος. Οι τροφές που ακολουθούν είναι «φουλ» σε αυτά:

#1 Miso

Στην μακροβιοτική κουζίνα το Miso έχει εξέχουσα θέση. Πρόκειται για μία αλμυρή πάστα η οποία παράγεται από καρπούς σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, φύκια και άλλα συστατικά, που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτό το υλικό γαστρονομίας κατάγεται από την Ιαπωνία και χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλά πιάτα. Tip: Προσθέστε το σε σάλτσες και αλείμματα, μαρινάδες για σολομό ή τόφου, κρέατα και σούπες (αφού κρυώσουν) για το καρύκευμα του φαγητού.

#2 Sauerkraut

Αυτό το παραδοσιακό γερμανικό πιάτο, είναι παρόμοιο με το ελληνικό ξυνολάχανο. Το Sauerkraut αποτελεί μία εξαιρετική πηγή προβιοτικών, φυτικών ινών και βιταμινών – όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Tip: Επιλέξτε ένα προϊόν που δεν έχει ξύδι, καθώς τα οφέλη δεν είναι εφάμιλλα. Συνοδεύει εξαιρετικά τα λουκάνικα και είναι εύκολο να το φτιάξετε μόνοι σας.

#3 Kimchi

Το πικάντικο αυτό τουρσί, που έχει μετατραπεί στο απόλυτο trend της εποχής, φτιάχνεται από ζυμωμένα λαχανικά, με σκόνη τσίλι, κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ, πράσα, ζάχαρη και θαλασσινά. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη Kimchi, το πιο γνωστό παρασκευάζεται με λάχανο. Όπως και το ξυνολάχανο, έτσι κι αυτή η κορεατική σπεσιαλιτέ φέρνει τα οφέλη των προβιοτικών βακτηρίων μαζί με βιταμίνες και φυτικές ίνες. Tip: Η τραγανή και ξυνοπικάντικη γεύση του συνοδεύει τέλεια το κρέας, τη σαλάτα ή τα αυγά.

#4 Κεφίρ

Ενώ αυτό το προβιοτικό ρόφημα γιαουρτιού παρασκευάζεται με ζύμωση γάλακτος, το τελικό  ρόφημα δεν έχει λακτόζη (που είναι η κύρια τροφή του μύκητα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του) κι έτσι είναι πολύ εύπεπτο. Ένα ποτήρι κεφίρ περιέχει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια βακτήρια, που με τη σωστή ζύμωση μπορεί να φτάσουν το τρισεκατομμύριο. Επιπλέον, περιέχει περισσότερα από 40 είδη ωφέλιμων και άκρως χρήσιμων, για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, μικροοργανισμών. Tip: Απολαύστε το σε smoothies και σούπες ή χρησιμοποιείστε το ως βάση για ντρέσινγκ σαλάτας (προσθέστε χυμό λεμονιού και καρυκεύματα).

#5 Sourdough

Πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού σε εμάς προζυμένιου ψωμιού, που τρώγαμε συχνά ως παιδιά στο χωριό. Η μαγιά που περιέχει προσδίδει σε αυτό το ψωμί μια χαρακτηριστική πικάντικη γεύση, μια μοναδικά λαστιχωτή υφή και την πιο τραγανή κρούστα. Κι αν αυτοί είναι οι λόγοι που έχουν κάνει το Sourdough τόσο δημοφιλές τελευταία, όσοι προσέχουν το έντερό τους θα το αγαπήσουν για δύο ακόμα λόγους: είναι πιο εύπεπτο από το κανονικό ψωμί και η ενέργειά του απελευθερώνεται σταδιακά. Tip: Δοκιμάστε το αντί για το συμβατικό ψωμί του τοστ, για να ξεκινήσετε σωστά την ημέρα σας.

#6 Kombucha

Αυτό το ελαφρά ανθρακούχο ρόφημα με την γλυκόξινη γεύση, από την μακρινή Μαντουρία, δεν έχει τυχαία φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Όπως το κεφίρ, έτσι και αυτό το προϊόν φυσικής ζύμωσης παρασκευάζεται με τη βοήθεια ενός μύκητα σε νερό αρωματισμένο με μαύρο (ή πράσινο) τσάι. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει στο Kombucha βακτήρια με μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό, καθώς και ένζυμα, οργανικά οξέα και βιταμίνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και προστατεύουν τα τοιχώματα των εντέρων. Tip: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δροσιστικό ποτό μόνο του ή αναμεμειγμένο με φρούτα και μπαχαρικά. Αποτελεί επίσης τη βάση για υπέροχα κοκτέιλ.

#7 Τυρί ροκφόρ

Το μυρωδάτο αυτό τυρί με την ξεχωριστή, πικάντικη γεύση και τα χαρακτηριστικά μπλε στίγματα, θα δώσει ώθηση στα βακτήρια του εντέρου σας – αλλά καταναλώστε το με μέτρο καθώς είναι πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι. Το δημοφιλές γαλλικό τυρί με την παγκόσμια φήμη, παρασκευάζεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει σε φυσικές σπηλιές με τη βοήθεια ενός μύκητα. Tip: Το ροκφόρ ταιριάζει θαυμάσια με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, με ξηρούς καρπούς, κριτσίνια και κράκερς. Μπορεί να συνοδεύσει επίσης μπύρα, κρασί και ουίσκι! Για τους λάτρεις των μπλε τυριών μια πολύ καλή ιδέα είναι η ντιπ τυριού με ροκφόρ που θα απλωθεί σε προζυμένιο ψωμί.

#8 Σκόρδο

Το σκόρδο, με τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν τα «κακά» βακτήρια του εντέρου υπό έλεγχο και να βοηθήσει στην ισορροπία της μαγιάς στο έντερο. Tip: Χρησιμοποιήστε το ως αρωματικό για αλμυρά πιάτα. Οι ιδιότητες του σκόρδου λειτουργούν ως πηγή καυσίμου για να επιτρέψουν στα βακτήρια να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα, κάτι που γενικά βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του εντέρου σας.

#9 Γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι με την ζωντανή οξυγαλακτική καλλιέργεια είναι, όπως ήδη γνωρίζετε πιθανότατα, μια εξαιρετική πηγή «φιλικών» για το πεπτικό βακτηρίων. Tip: Αναζητείστε ένα χωρίς ζάχαρη, πλήρες σε λιπαρά και προσθέστε τα δικά σας φρούτα για ένα νόστιμο πρωινό. Τα ροφήματα γιαουρτιού μπορεί να περιέχουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων που είναι καλά για το έντερο – πολύ περισσότερα απ’ ό,τι θα βρείτε σε ένα κανονικό γιαούρτι. Να είστε προσεκτικοί, όμως, καθώς μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.