Εάν νιώθετε να σας υποτιμούν στη δουλειά σας, δεν είστε μόνοι. Το 59% των εργαζομένων αναφέρει ότι δεν είχε ποτέ «ανώτερο» που να τους εκτιμά πραγματικά ενώ το 53% παραδέχεται ότι θα παρέμενε στην εργασία του εάν ένιωθε πως λάμβανε μεγαλύτερη εκτίμηση.

Η σχέση μεταξύ «δύναμης» και ευγνωμοσύνης σύμφωνα με μελέτες

Σε μια πρόσφατη μελέτη μετρήθηκε το ποσοστό ευγνωμοσύνης που εξέφρασαν συγγραφείς στην ενότητα ευχαριστιών δημοσιευμένων άρθρων τους σε ένα ακαδημαϊκό περιοδικό σε μια περίοδο 40 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι συγγραφείς υψηλότερης βαθμίδας (π.χ. οι καθηγητές σε σύγκριση με τους επίκουρους καθηγητές) ευχαριστούσαν λιγότερα άτομα στα δημοσιευμένα άρθρα τους.

Τα ίδια αποτελέσματα βρέθηκαν όταν αναλύθηκαν 136.215 σχόλια που ανταλλάχθηκαν μεταξύ 12.681 διαφορετικών συντακτών της Wikipedia, των οποίων το επίπεδο ισχύος στην κοινότητα της Wikipedia διέφερε. «Διαχειριστές» υψηλότερης ισχύος εξέφρασαν λιγότερη ευγνωμοσύνη από τους συντάκτες που δεν ήταν διαχειριστές.

Γιατί οι «ανώτεροί» μας δεν εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους

Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν γιατί τα άτομα υψηλής και χαμηλής «δύναμης» εκφράζουν διαφορετικά επίπεδα ευγνωμοσύνης. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη «δύναμη» εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη επειδή αισθάνονται ότι δικαιούνται περισσότερο την εύνοια των άλλων με βάση την υψηλή ιεραρχικά τους θέση. Οι άνθρωποι με χαμηλότερη εξουσία, ωστόσο, εκφράζουν πιο πολύ την ευγνωμοσύνη τους ως έναν τρόπο καλλιέργειας πιο δυνατών σχέσεων με «ισχυρούς» ανθρώπους.

Συνοπτικά, τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι τα άτομα σε θέσεις ισχύος δεν νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν μιας και δεν ανησυχούν για το αν θα αναπτύξουν σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον τους και αισθάνονται ότι προσφέρουν περισσότερα απ’ ότι τους προσφέρουν.

Γιατί πρέπει να δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας στον χώρο εργασίας

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον αντίκτυπο της έκφρασης ευγνωμοσύνης. Ορισμένοι διευθυντές μπορεί να πιστεύουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει μικρή επίδραση στους υπαλλήλους τους. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη αφού η λήψη ευγνωμοσύνης συνδέεται με μεγαλύτερη απόδοση στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην «αποσαφήνιση της ασάφειας» που ενδεχομένως υπάρχει σε σχέση με κάποιο task, επισημαίνοντας τι γίνεται σωστά και τι όχι.

Πώς να «καλλιεργήσουμε» έναν «μικρόκοσμο ευγνωμοσύνης»

Το «κλειδί» για τη διατήρηση της ευγνωμοσύνης βρίσκεται στην ενσωμάτωση συγκεκριμένων πρακτικών στην καθημερινή ρουτίνα των εργαζομένων.

*Αναγνωρίστε τη συνεισφορά των χαμηλόβαθμων εργαζομένων.

Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι μπορεί να διστάζουν να αναζητήσουν αναγνώριση για τη δική τους συνεισφορά. Η δημόσια αναγνώριση των επιδόσεων των χαμηλόβαθμων εργαζομένων, βοηθά σημαντικά το σύνολο μιας επιχείρησης.

*Εάν εργάζεστε με έναν εγωκεντρικό «ανώτερο» που είναι ιδιαίτερα απρόθυμος να αναγνωρίσει την αξία σας, τονίστε σε μια σύσκεψη τη συνεισφορά ενός χαμηλόβαθμου ή νέου εργαζομένου χωρίς να παραγκωνίσετε τη θετική συμβολή του υψηλόβαθμου. Με τα λόγια σας θα δείξετε πόσο σημαντική είναι η ομαδική δουλειά και πόσο χρήσιμα είναι όλα τα μέλη μιας ομάδας. Η αναγνώριση ατόμων σε διαφορετικά επίπεδα της ιεραρχίας μπορεί να ενεργοποιήσει έναν «αχάριστο» διευθυντή.

*Μην υποθέτετε ότι οι υπάλληλοι ή οι συνάδελφοί σας γνωρίζουν πόσο εκτιμάτε την  εργασιακή τους συνεισφορά. Εκφράστε θετικά συναισθήματα. Στο τέλος της μέρας, θα διαπιστώσετε πως όλοι ωφελούνται όταν μέσα στον εργασιακό χώρο εκφράζονται γνήσια συναισθήματα αλληλοεκτίμησης και ευγνωμοσύνης.

Ακολουθήστε το στο Google News