Για μερικούς ανθρώπους, το να ανοίγουν την ατζέντα τους και να βλέπουν ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο σχέδια και εξόδους μπορεί να είναι εξαιρετικά συναρπαστικό. Σε άλλους πάλι, θα μπορούσε να έχει την αντίθετη επίδραση.

Οι τελευταίοι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όλο ενθουσιασμό θα συμφωνήσουν σε σχέδια και εξόδους μέσα στην εβδομάδα, μόνο για να καταλήξουν να τα ακυρώσουν το πρωί του Σαββάτου.

Αλλά όταν η ερώτηση «πρέπει να ακυρώσω τα σχέδια;» τρυπώνει, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να σκεφτείτε περισσότερα από το να κάνετε απλώς αυτό που νιώθετε.

Αποδυναμώνονται οι σχέσεις όταν ακυρώνετε «τακτικά»

Το να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να εκτονώσετε την ένταση από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευημερία σας, όπως και η επιβολή των προσωπικών σας ορίων σχετικά με τον τρόπο που περνάτε τον χρόνο σας.

Αλλά όταν έχετε ένα υπάρχον σχέδιο που θέλετε να ακυρώσετε, να έχετε κατά νου ότι δεν είστε το μόνο άτομο που μπορεί να επηρεαστεί από την επιλογή.

Η υποχώρηση μπορεί να είναι ενοχλητική και η συνήθεια να ακυρώνετε τακτικά σχέδια στα οποία έχετε συμφωνήσει. μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σας, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βασίζονται με σιγουριά σε εσάς.

Διαβάστε επίσης: Ημέρα της Μαρμότας: 7 tips για να μη ζείτε την ίδια μέρα ξανά και ξανά

«Η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό κομμάτι των σχέσεων γενικά, αλλά ειδικά στη φιλία» λέει ο θεραπευτής Shontel Cargill.

«Όσον αφορά τις ακυρώσεις, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τη διαθεσιμότητά σας και να προσπαθείτε να μην υπερδεσμεύεστε. Όταν τακτικά δεν ακολουθείτε με αυτά τα σχέδια, αλλάζει η δυναμική της φιλίας και της εμπιστοσύνης με την πάροδο του χρόνου».

Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις πριν ακυρώσετε

Την επόμενη φορά που δεν θα μπορείτε να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να ακυρώσετε τα σχέδιά σας όταν πραγματικά θέλετε να το κάνετε ή εάν αντ’αυτού θα πρέπει να ακολουθήσετε την αρχική σας απόφαση, σκεφτείτε τους λόγους που μπορεί να θέλετε να ακυρώσετε.

Θέλω πραγματικά να κάνω παρέα με αυτό το άτομο ή να συμμετάσχω σε αυτή τη δραστηριότητα;

Αναρωτηθείτε εάν νιώθετε ασφάλεια με αυτό το άτομο και κάνοντας μία δραστηριότητα. Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε το να ακυρώσετε τα πλάνα σας έχει νόημα, μιας και δίνετε προτεραιότητα στην ψυχική και την συναισθηματική σας ευημερία.

Πώς νιώθω αυτή τη στιγμή και γιατί δεν θέλω να πάω;

Εξασκηθείτε στον αυτοστοχασμό για να καταλάβετε γιατί έχετε την επιθυμία να ακυρώσετε. Εάν ακυρώνετε τακτικά, είναι χρήσιμο να εξετάσετε το μοτίβο συμπεριφοράς σας. Το να θέλετε να αποχωρήσετε από ένα σχέδιο μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανικανοποίητες ανάγκες, είστε υπερφορτωμένοι ή έχετε υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε το βασικό πρόβλημα και στη συνέχεια να εξετάσετε τις συνέπειες της ακύρωσης.

Τι μήνυμα στέλνω σε αυτό το άτομο που ακυρώνω για τη σχέση μας;

Εάν ακυρώνετε επανειλημμένα τα σχέδια σας με κάποιον, μπορεί να νιώσει ότι δεν θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί του. Είτε συμβαίνει αυτό είτε όχι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι προσκλήσεις λιγοστεύουν εάν το κάνετε επανειλημμένα.

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι σημαντική για να ξεκαθαρίσετε τυχόν παρεξηγήσεις σχετικά με τις προτεραιότητές σας.

Θέλω να επαναπρογραμματίσω;

Μην προσφέρετε να επαναπρογραμματίσετε τα σχέδιά σας εάν δεν το εννοείτε. Και αν επαναπρογραμματίσετε, φροντίστε να τηρήσετε το σχέδιο, ώστε να μην μπείτε στον φαύλο κύκλο ακύρωσης και επαναπρογραμματισμού.