Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση συνδέεται με βελτιωμένη γενική υγεία. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι άνθρωποι που ήταν σωματικά δραστήριοι είχαν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Επίσης, όσο πιο δραστήριοι, τόσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ανοχής τους στον πόνο.

Δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες για τη σωματική δραστηριότητα και την ανοχή στον πόνο διεξήχθησαν σε μικρό μέγεθος δείγματος, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Anders Årnes της Βόρειας Νορβηγίας εξέτασαν δεδομένα από 10.732 Νορβηγούς ενήλικες για αυτήν τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ανοχής στον πόνο, τα οποία μετρήθηκαν με ένα τεστ που απαιτούσε την τοποθέτηση των χεριών τους σε κρύο νερό.

Πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την ανοχή στον πόνο

Η ανοχή στον πόνο είναι υποκειμενική. «Αυτό είναι πραγματικά απλώς μια ένδειξη του πόσο πόνο μπορεί να ανεχθεί κάποιος. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι εάν κάποιος έχει συνηθίσει να είναι σωματικά δραστήριος, θεωρητικά έχει συνηθίσει να βάζει το σώμα σε μια δύσκολη κατάσταση, κάτω υπό πίεση, οικειοθελώς» αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται μέσω της άσκησης μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο. Η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που ανακουφίζουν από τον πόνο.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα άτομα που είναι πιο ενεργά σωματικά τείνουν να έχουν καλύτερη ροή αίματος, χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερη υγεία της καρδιάς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην μεγαλύτερη ανοχή του ατόμου στον πόνο.

Είναι πιθανό ότι ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων συμβάλλει στην υψηλότερη ανοχή σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Γιατί η γυμναστική είναι σημαντική για την γενική υγεία

Όταν δεν κινείστε αρκετά σε τακτική βάση, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών, όπως παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξάνεται. Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι πολλά σύμφωνα με τους ερευνητές και τα σημαντικότερα περιλαμβάνουν:

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία: Η τακτική άσκηση ενισχύει την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Καλύτερος έλεγχος του βάρους: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο του βάρους αφού «καίμε» θερμίδες, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία.
  • Καλύτερη ψυχική υγεία: Η άσκηση διεγείρει τις ενδορφίνες του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, πιο χαλαροί και λιγότερο ανήσυχοι. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία.
  • Πιο ισχυρά οστά και μυς: Οι ασκήσεις με βάρη και αντίσταση ενισχύουν τα οστά και τους μύες, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αδυναμίας καθώς μεγαλώνουμε.