Μπορεί να έρθει σε ένα διάστημα που αντιμετωπίζεις έντονο στρες ή αντιθέτως στις πιο χαλαρές ημέρες του χρόνου – την περίοδο των διακοπών, όταν η αλλαγή περιβάλλοντος και η προσωρινή συγκατοίκηση στον μικρό χώρο ενός ξενοδοχείου αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Ενδέχεται να είναι παροδική ή να σε ταλαιπωρεί καιρό, να προκύψει από μια αλλαγή στη διατροφή σου ή επειδή ξεχνάς να πιείς αρκετό νερό τις ώρες που περνάς στο γραφείο. Όπως και να ‘χει, η δυσκοιλιότητα είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά συνηθισμένη και αντιμετωπίσιμη. Επομένως, γιατί να αισθάνεσαι άβολα αντί να πάρεις τα μέτρα σου απέναντί της;

Με μικρές μεταβολές στις καθημερινές σου συνήθειες, αλλά και με τη χρήση κατάλληλων, ασφαλών προϊόντων, σύντομα θα δεις τη διαφορά. Και θα μπορέσεις να απολαύσεις τις μέρες σου απαλλαγμένη από τη δυσφορία που σου προκαλεί – και να φορέσεις ξανά εκείνο το στενό φόρεμα που τελευταία σε πιέζει περισσότερο από ό,τι θα ήθελες.

Ανακουφιστικές γουλιές

Όταν μιλάμε για «προϊόντα», αναφερόμαστε σε προϊόντα όπως το Duphalac, ένα σιρόπι με ευχάριστη γεύση και αποτελεσματική, αλλά ήπια δράση. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες αλλά και για ευαίσθητες ομάδες όπως τα βρέφη, τα παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες. Η δράση του οφείλεται στην ουσία λακτουλόζη, η οποία δεν απορροφάται από τον οργανισμό και φτάνει στο παχύ έντερο αναλλοίωτη, ενισχύοντας την προσρόφηση νερού και διευκολύνοντας τη διέλευση των κοπράνων. Είναι επίσης κατάλληλο και για μακροχρόνια χρήση, ενώ πέρα από την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα μπορεί να βελτιώσει και την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Pro tip: Θυμήσου τα πρεβιοτικά

Αναφέραμε ότι το Duphalac είναι ικανό να ρυθμίσει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Αιτία για αυτό είναι και πάλι η λακτουλόζη, η δραστική του ουσία, η οποία ανήκει στα πρεβιοτικά, ενισχύοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων όπως το Bifidobacterium και ο Lactobacillus και καταστέλλοντας δυνητικά παθογόνα βακτήρια, όπως το Clostridium και η Escherichia coli. Έτσι μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκότερη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας χαρίζοντας σε εσένα μια πιο ανάλαφρη καθημερινότητα.

.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Έχουμε δυο λέξεις για ‘σένα: «φυτικές ίνες». Ξέρεις ήδη καλά ότι είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος, ώρα λοιπόν να τις βάλεις για τα καλά στην καθημερινότητά σου. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά ανήκουν στους σημαντικότερους συμμάχους σου, για αυτό φρόντισε να τα βάλεις στο παιχνίδι ήδη από το πρωινό, ξεκινώντας τη μέρα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μην λες το νερό νεράκι

Σε πολλές περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται στην κακή σου διατροφή, αλλά στην ελλιπή κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της ημέρας. Όταν ο οργανισμός σου αφυδατώνεται, το ίδιο συμβαίνει και στα κόπρανά σου, τα οποία σκληραίνουν και δυσκολεύουν την κένωση. Για αυτό και πρέπει να φροντίζεις να πίνεις πάντα περίπου 8 ποτήρια υγρών την ημέρα, τα οποία εκτός από νερό μπορούν να περιλαμβάνουν και χυμούς, σούπες, τσάι ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα. Όσο για τον καφέ σου; Μπορείς να συνεχίσεις να τον απολαμβάνεις κι αυτόν το πρωί – μπορεί να βοηθήσει – όμως μην το παρακάνεις. Οι μεγάλες ποσότητες προκαλούν επίσης αφυδάτωση, ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο.

Μείνε σε κίνηση

Κανείς δεν ξέρει για ποιο λόγο η άσκηση σε βοηθά να καταπολεμήσεις τη δυσκοιλιότητα – το γεγονός, όμως, είναι ότι σε βοηθά. Ενδεχομένως, από τη στιγμή που το μεν πρόβλημα έχει συνδεθεί με το στρες, η δε γυμναστική με την καταπολέμηση του άγχους, εκεί να βρίσκεται και ένα σημαντικό μέρος της εξήγησης. Όπως και να ’χει, λίγη κίνηση στη ζωή σου, μόνο καλό θα σου κάνει. Και αν δεν αισθάνεσαι έτοιμη για κάποιο άθλημα ή για το γυμναστήριο, το καθημερινό περπάτημα επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Βρες το timing – κι άσε τη ντροπή

Πολλές φορές, η αιτία πίσω από τη δυσκοιλιότητα είναι εξαιρετικά απλή: αν αισθανθείς την ανάγκη να επισκεφθείς την τουαλέτα και για τον οποιονδήποτε λόγο την αναβάλεις για αργότερα, είναι πιθανό αυτό το «αργότερα» να… καθυστερήσει πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διακοπές συχνά εντείνουν το πρόβλημα – ή και το προκαλούν, σε ανθρώπους που δεν το αντιμετωπίζουν ποτέ στην πόλη.

Κι επειδή συμβουλές του στυλ «άκου το σώμα σου» ακούγονται εύκολες, αλλά στην πράξη το άγχος μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο εμπόδιο από ό,τι περίμενες, στη βαλίτσα των διακοπών σου βάλε και το Duphafruit, το έτοιμο σιρόπι σε φακελάκια, με υπέροχη γεύση δαμάσκηνο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα, επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και, χάρη στην διακριτική συσκευασία του, μπορείς να το απολαύσεις όπου και αν βρίσκεσαι, εύκολα και διακριτικά.

DUPH-2023-0014-MAY23