Θα έχεις ακούσει τον κανόνα που λέει: «Όχι τηλεόραση πριν τον ύπνο». Όμως, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι το να ακούν κάτι, όπως audiobooks, μουσική, podcasts ή τηλεοπτικές σειρές, τους βοηθά να αποκοιμηθούν. Μάλιστα, παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους με διαταραχές ύπνου χρησιμοποιούν τη μουσική ως βοήθημα για να είναι ο ύπνος τους καλύτερος.

Γενικά, οι οθόνες δεν συνιστώνται τη νύχτα και συγκαταλέγονται στις κακές συνήθειες, αλλά τι γίνεται αν δεν κοιτάς και απλώς ακούς;

Ύπνος και χαλάρωση

Όταν κανείς ακούει podcasts, μουσική ή τηλεόραση για να αποκοιμηθεί το βράδυ, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό τον βοηθά να χαλαρώσει και δεν τον ξυπνά, αναφέρει η Δρ Σαλίνι Παρούτι, ειδικός ιατρός ύπνου στο νοσοκομείο John J. Cochran στο Σεντ Λούις και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Σεντ Λούις.

«Αν το να ακούει κανείς κάτι τον κρατά τελικά σε εγρήγορση και επομένως αντικαθιστά τον χρόνο ύπνου, αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία. Από την άλλη, ένας προβλέψιμος ήχος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσει», δηλώνει η ίδια.

«Αν διαπιστώνεις ότι αυτό είναι μέρος της βραδινής σου ρουτίνας και σου προσφέρει άνεση και χαλάρωση… τότε γιατί να αλλάξεις συνήθειες;», προσθέτει.

Διάλεξε περιεχόμενο που θα σε βοηθήσει να μεταβείς ομαλά στον ύπνο, συμβουλεύει η Δρ Λίντσεϊ Μπράουνινγκ, ψυχολόγος και ειδικός στον ύπνο στο Berkshire, Ηνωμένο Βασίλειο:

«Επίλεξε κάτι που να μην είναι πολύ διεγερτικό ώστε ο εγκέφαλός σου να μην έχει κίνητρο να μείνει ξύπνιος και να “πολεμήσει” τον ύπνο για να το παρακολουθήσει. Σειρές ή εκπομπές που έχεις ξαναδεί και ξέρεις ήδη πώς τελειώνουν μπορεί να είναι καλύτερες για να αποκοιμηθείς από ένα αγωνιώδες θρίλερ».

Πότε να κλείνεις τον ήχο

Ένα ηχητικό υπόβαθρο μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς, αλλά δεν σημαίνει ότι θα σε κρατήσει κοιμισμένο αν συνεχίσει να παίζει όλη τη νύχτα και ότι ο ύπνος σου θα είναι καλός, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ρυθμίζουμε έναν αυτόματο χρονοδιακόπτη ώστε να σιγεί ο ήχος όσο το δυνατόν πιο σύντομα αφού αποκοιμηθούμε..

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ήχοι που περιέχουν απρόσμενους θορύβους, συχνότητες ή ένταση, μπορεί να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο και να τον κρατήσουν σε εγρήγορση. Ο σταθερός και μη ενοχλητικός ήχος, όπως ο λευκός θόρυβος, βοηθά την ποιότητα του ύπνου, ειδικά αν κανείς ζει σε θορυβώδες περιβάλλον.

Αν έχεις αϋπνία

Μερικές φορές το να ακούς κάτι για να κοιμηθείς δεν είναι απλώς μια ευχάριστη συνήθεια – είναι ένας τρόπος να σιωπήσεις τις έντονες σκέψεις τη νύχτα. Ορισμένα προληπτικά βήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσουν. Μέθοδοι που μπορείς να δοκιμάσεις περιλαμβάνουν το να αφιερώνεις συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα για να σκεφτείς αυτές τις ανησυχίες ή να χρησιμοποιήσεις την τεχνική του cognitive shuffling – μια μέθοδο που βασίζεται στο να σκέφτεσαι τυχαίες και συναισθηματικά ουδέτερες λέξεις για να αποσπάσεις το μυαλό σου από τις αγχώδεις σκέψεις.

«Αν διαπιστώνεις ότι ο εγκέφαλός σου είναι υπερβολικά ενεργός την ώρα που προσπαθείς να κοιμηθείς, με αποτέλεσμα να μένεις ξύπνιος, μπορείς να προσπαθήσεις να αντιμετωπίσεις αυτές τις σκέψεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα», προτείνει η Μπράουνινγκ.

Αν η χρήση ήχων δεν βοηθά μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, τότε ίσως είναι καιρός να δεις έναν ειδικό σε θέματα ύπνου για να βρεις τη βασική αιτία του προβλήματος, προτρέπουν οι ειδικοί.