Η πρώτη εξέταση αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, φέρνοντας επανάσταση στην πρώιμη διάγνωση και προσφέροντας ελπίδα για έγκαιρη παρέμβαση σε εκατομμύρια ανθρώπους που κινδυνεύουν από τη νευροεκφυλιστική αυτή ασθένεια.
Η διάγνωση γίνεται πιο προσβάσιμη
Μέχρι πρότινος, η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ βασιζόταν σε δαπανηρές και λιγότερο προσβάσιμες μεθόδους, όπως η απεικόνιση του εγκεφάλου με PET scan ή η επεμβατική λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Τώρα, μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να μετρήσει την αναλογία δύο πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη συσσώρευση αμυλοειδούς – του βιολογικού «αποτυπώματος» της νόσου.
Η νέα αυτή μέθοδος, την οποία ανέπτυξε η Fujirebio Diagnostics, εγκρίθηκε για χρήση σε ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια γνωστική έκπτωση και οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση διάγνωσης. Το αποτέλεσμα πρέπει να αξιολογείται πάντα σε συνδυασμό με άλλες κλινικές παραμέτρους.
Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει όλο και περισσότερους
Σύμφωνα με τον Επίτροπο του FDA, Μάρτι Μάκαρι, η νόσος Αλτσχάιμερ αφορά περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη μαζί. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους άνω των 65 ετών ζει σήμερα με τη νόσο, ενώ το ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, ακολουθώντας τη γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια διάγνωση στο αρχικό στάδιο, πριν η νόσος προκαλέσει σημαντική βλάβη στον εγκέφαλο, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα οφέλη των διαθέσιμων θεραπειών.
Σύμφωνα με την Μισέλ Τάρβερ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του FDA, «η έγκριση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για την προσβασιμότητα της διάγνωσης της νόσου, ειδικά για όσους ζουν μακριά από εξειδικευμένα κέντρα ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε απεικονιστικές εξετάσεις».
Επιστημονική αξιοπιστία και προοπτικές
Οι κλινικές μελέτες που προηγήθηκαν της έγκρισης έδειξαν υψηλή συμβατότητα των αποτελεσμάτων της εξέτασης αίματος με τις καθιερωμένες μεθόδους διάγνωσης, όπως η PET απεικόνιση του εγκεφάλου. Αν και δεν προορίζεται να χρησιμοποιείται μεμονωμένα, η εξέταση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πρώτο, εύκολο και μη επεμβατικό φίλτρο εντοπισμού της νόσου.
Η έγκριση της εξέτασης αίματος ανοίγει τον δρόμο για έναν νέο ορισμό της πρόληψης στη νευρολογική υγεία. Η πρώιμη διάγνωση επιτρέπει όχι μόνο την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και την υιοθέτηση παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η ψυχική ενδυνάμωση, που ενδέχεται να συμβάλουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.
Καθώς η επιστήμη κάνει άλματα, η κοινωνία πρέπει να ακολουθήσει: με πολιτικές πρόσβασης, ενημέρωσης και υποστήριξης για όσους ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ — και για εκείνους που ίσως, χάρη σε μια σταγόνα αίμα, να την προλάβουν νωρίτερα.