Αν ψάχνετε και εσείς έναν απλό και γευστικό τρόπο για να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία και να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, τότε ίσως χρειάζεται να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στο τι περιλαμβάνει το πρωινό σας.

Σύμφωνα με κορυφαίους καρδιολόγους, η προσθήκη μύρτιλων (blueberries) στο πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερίνης, με τα οφέλη της απλής και μικρής αυτής προσθήκης να είναι πολυάριθμα.

Τι είναι η LDL χοληστερίνη και γιατί πρέπει να τη διατηρούμε χαμηλή;

Η LDL (Low-Density Lipoprotein) είναι γνωστή ως η «κακή» χοληστερόλη επειδή σε αυξημένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση όπου οι αρτηρίες φράζουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών. Η μείωση της LDL είναι βασικό στοιχείο κάθε στρατηγικής για υγιή καρδιά.

Και σε αυτήν την προσπάθεια και αποστολή για την προστασία της καρδία μας, συμμάχους μας έχουν τα μύρτιλα, με την καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Ποια τα οφέλη των μύρτιλων για την υγεία μας;

Aυτά τα μικρά αλλά ισχυρά μούρα είναι θρεπτικές βόμβες γεμάτες ανθοκυανίνες, τις ενώσεις που τους δίνουν το βαθύ μπλε χρώμα τους. Έρευνες μάλιστα δείχνουν σταθερά ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά μύρτιλα έχουν βελτιωμένα καρδιαγγειακά αποτελέσματα.

Τα μύρτιλα είναι:

1.Πλούσια σε αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνες

Τα μύρτιλα έχουν ένα βαθύ μπλε χρώμα, το οποίο οφείλεται στις ανθοκυανίνες — ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή και την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σχηματίσει πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Με το να μειώνουν τόσο την ποσότητα της LDL χοληστερόλης όσο και την οξείδωσή της, τα μύρτιλα παρέχουν διπλό όφελος για την καρδιαγγειακή προστασία.

Τα αντιοξειδωτικά τους βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης των κυττάρων και της φλεγμονής και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου.

2.Μειώνουν την LDL κατά 5–15%

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η τακτική κατανάλωση μύρτιλων έχει συσχετιστεί με σημαντικές μειώσεις της LDL χοληστερόλης, ακόμη και σε ποσοστά έως 15%, όταν αποτελούν μέρος ισορροπημένης διατροφής.

3.Βοηθούν στη βελτίωση της HDL (“καλής”) χοληστερίνης

Τα μύρτιλα ενισχύουν τα επίπεδα της HDL, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από το αίμα, λειτουργώντας σαν «καθαριστικό» των αρτηριών.

4.Προάγουν την αγγειακή υγεία

Μελέτες έχουν δείξει πως τα μύρτιλα βελτιώνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και των αγγείων και πιθανώς να προλάβει το εγκεφαλικό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να μειώσει τη σκληρότητα των αρτηριών και να υποστηρίξει υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μύρτιλων για έξι μήνες βελτίωσε την HDL χοληστερίνη, και βελτίωσε τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

5.Υποστηρίζουν την εγκεφαλική και νοητική υγεία

 Η βελτιωμένη αγγειακή ροή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και στη γνωστική λειτουργία, ειδικά με την πάροδο της ηλικίας.

6.Καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με πολλές μορφές καρδιοπάθειας. Τα μύρτιλα, με τα φυσικά τους φλαβονοειδή, δρουν αντιφλεγμονωδώς και προστατεύουν τα αγγεία. χοληστερίνη

Γιατί είναι ιδανικό να καταναλώνονται στο πρωινό;

Το timing παίζει ρόλο. Αν και μπορούμε να απολαύσουμε τα μύρτιλα οποιαδήποτε στιγμή, το πρωινό φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή γιατί:

  • Το να ξεκινάμε τη μέρα μας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθά να δημιουργήσουμε μια βάση καρδιαγγειακής προστασίας που μπορεί να διαρκέσει όλη μέρα.
  • Τα μύρτιλα ταθεροποιούν τη γλυκόζη στο αίμα χάρη στις φυτικές ίνες, ενώ συνδυάζονται τέλεια με καρδιοπροστατευτικά τρόφιμα (π.χ. βρώμη, γιαούρτι) και αθιερώνουν μια υγιεινή ρουτίνα που είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί.

Επομένως, η υγεία της καρδιάς μας ξεκινά με μικρές, σταθερές επιλογές. Και τα μύρτιλα είναι μια από τις πιο γευστικές.