Η σταθερή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα δεν αφορά μόνο τα άτομα με διαβήτη. Ακόμα και όσοι δεν έχουν διαγνωστεί με αυτή την πάθηση, επηρεάζονται από τις καθημερινές αυξομειώσεις του σακχάρου, οι οποίες επηρεάζουν την ενέργεια, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

Ποιες τροφές συμβάλλουν στο να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου μας σταθερά;

  1. Μπρόκολο: Η δύναμη των φυτικών ινών

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και καλύτερη πέψη.

  1. Σμέουρα: Όσο γλυκά πρέπει

Παρόλο που τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα σμέουρα ξεχωρίζουν χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 8 γραμμάρια, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου. Έρευνα του British Journal of Nutrition έδειξε επίσης ότι τα σμέουρα βελτιώνουν την απόκριση του οργανισμού μετά από γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.

  1. Αβοκάντο: Το φρούτο με τα καλά λιπαρά

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου. Αυτή η φυτική πηγή λίπους είναι επίσης ευεργετική και για την υγέια της καρδιάς.

  1. Ξηροί καρποί: Μικρές δόσεις σταθερότητας

Αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια προσφέρουν έναν ευεργετικό συνδυασμό φυτικών ινών, πρωτεΐνης και λιπαρών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition & Metabolism διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα η προσθήκη 60 γραμμαρίων αμυγδάλων την ημέρα βελτιώνει τη γλυκαιμική απόκριση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

  1. Μαύρα φασόλια: Υδατάνθρακες που δεν μας «ρίχνουν»

Τα μαύρα φασόλια είναι από τις τροφές που ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αυτών  μειώνει την αύξηση του σακχάρου μετά το γεύμα και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.

  1. Βρώμη: Ιδανική για πρωινό

Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνες, ειδικό είδος διαλυτών ινών που βοηθά στη μείωση του σακχάρου και της LDL χοληστερόλης.

  1. Ψάρια: Παντοτινοί σύμμαχοι

Τα ψάρια, ειδικά τα πλούσια σε ωμέγα-3 (σολομός, τόνος), βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και προστατεύουν τα αγγεία. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 2 μερίδες την εβδομάδα για πρόληψη καρδιοπαθειών, που σχετίζονται με τον διαβήτη.

  1. Ελαιόλαδο: Το ελληνικό superfood

Το ελαιόλαδο όχι μόνο προστατεύει την καρδιά, αλλά βοηθά και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 29 μελετών που δημοσιεύτηκε στο Nutrition & Diabetes, το ελαιόλαδο συνέβαλε στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και του σακχάρου σε διαβητικούς. Επιπλέον, για όσους δεν είχαν διαβήτη, η κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, πιθανώς λόγω της ευεργετικής δράσης των αντιοξειδωτικών του στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Εντάσσοντας τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σας, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει σταθερό σάκχαρο στο αίμα, αποφεύγοντας απότομες αυξήσεις ή «καταρρεύσεις» ενέργειας. Θυμηθείτε: η πρόληψη ξεκινάει από το πιάτο σας!