Κι όμως, η πιο επιτυχημένη ποπ σταρ στον κόσμο βρίσκει χρόνο να ζυμώσει το δικό της ψωμί! Πολλοί fans έχουν ενθουσιαστεί και θέλουν να δοκιμάσουν τη συνταγή της Τέιλορ Σουίφτ. Αλλά τι είναι το ψωμί με προζύμι και γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλές;
Το ψωμί με προζύμι είναι ψωμί που έχει φουσκώσει και ζυμωθεί από φυσική καλλιέργεια βακτηρίων (γαλακτοβάκιλλων) και ζυμομυκητών (μαγιάς), αντί για έτοιμη μαγιά. Αυτή η αργή φυσική ζύμωση δίνει στο ψωμί μια χαρακτηριστική υπόξινη γεύση, μαστιχωτή υφή, τραγανή κόρα και θεωρείται πιο θρεπτικό και εύπεπτο, καθώς τα βακτήρια διασπούν το φυτικό οξύ και καθιστούν τα μέταλλα πιο διαθέσιμα στον οργανισμό.
Ειδικότερα, όταν επιλέγετε και ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου.
Τα οφέλη
-
Ευκολότερη πέψη: Το φυσικό προζύμι διασπά μέρος της γλουτένης και των υδατανθράκων, κάνοντας το ψωμί πιο εύπεπτο.
-
Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης: Τα σάκχαρα απελευθερώνονται πιο αργά, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
-
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Η αργή ζύμωση αυξάνει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
-
Φυσικά αντιοξειδωτικά: Τα βακτήρια του προζυμιού παράγουν ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.
Φτιάχνουμε το δικό μας αφράτο ψωμί με προζύμι στο σπίτι
Εκτός από τα εξαιρετικά οφέλη για τη σωματική σας υγεία, θα γεμίσετε και με χαρά:
Υλικά:
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
350 ml χλιαρό νερό
-
100 γρ. φυσικό προζύμι
-
10 γρ. αλάτι
Οδηγίες:
-
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και αφήνουμε 30 λεπτά για να ενυδατωθεί το αλεύρι.
-
Προσθέτουμε το φυσικό προζύμι και το αλάτι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
-
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε λαδωμένο μπολ για 4–6 ώρες, διπλώνοντάς τη κάθε 1–2 ώρες.
-
Πλάθουμε το ψωμί σε στρογγυλό καρβέλι και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 2 ώρες.
-
Ψήνουμε στους 230°C σε προθερμασμένο φούρνο για 30–35 λεπτά, τοποθετώντας ένα μικρό ταψί με νερό για ατμό.
-
Αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Tips:
-
Η υπομονή είναι το κλειδί: η αργή ζύμωση δίνει πλούσια γεύση και τραγανή κόρα.
-
Μπορείτε να προσθέσετε σπόρους, ελιές ή ξηρούς καρπούς.
- Μην αποθαρρυνθείτε αν τα πρώτα σας ψωμιά δεν είναι τέλεια. Το ψήσιμο είναι μια διαδικασία που συνδυάζει επιστήμη και πρακτική, και χρειάζεται συχνά δοκιμές και πειραματισμό. Η Σουίφτ αναφέρει ότι πειραματίζεται με διαφορετικές παραμέτρους σε κάθε καρβέλι, όπως η διαδικασία φουσκώματος, προκειμένου να πετύχει την ιδανική υφή. Συχνά στέλνει τα ψωμιά της σε φίλους για να διαπιστώσει ποια τεχνική αποδίδει καλύτερα.
- Μπορείτε να αποθηκεύσετε το προζύμι σας στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.