Οι αστέρες του Χόλιγουντ ξέρουν πώς να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν είναι μόνο τα επώνυμα ρούχα και παπούτσια, τα αμύθητης αξίας κοσμήματα και τα εκκεντρικά χτενίσματα που κλέβουν την παράσταση στο κόκκινο χαλί. Είναι και τα αστραφτερά χαμόγελα με την τέλεια οδοντοστοιχία. Έχετε ζηλέψει και εσείς ένα λαμπερό χαμόγελο, αλλά δεν ξέρετε πώς να το αποκτήσετε; Θέλετε να χαμογελάτε χωρίς να βάζετε το χέρι μπροστά στο στόμα από ντροπή; Η τεχνική της λεύκανσης βελτιώνει τη φωτεινότητα των δοντιών και μας επιτρέπει να χαμογελάσουμε ελεύθερα. Γίνεται στο ιατρείο, αλλά και στο σπίτι, και ο τρόπος είναι ανώδυνος, ακίνδυνος, γρήγορος και προσιτός οικονομικά.

Τι αλλοιώνει το χρώμα των δοντιών
Ο κύριος ένοχος είναι η χρόνια κατανάλωση χρωστικών ουσιών που βρίσκονται σε τρόφιμα και ποτά (π.χ. καφές), και φυσικά το κάπνισμα. Εχθρός είναι και η ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου αλλάζει τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική δομή του δοντιού. Επίσης, οι οδοντιατρικές επεμβάσεις είναι δυνατό να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο χρώμα των δοντιών.

Λεύκανση στο ιατρείο
Όταν η λεύκανση των δοντιών γίνεται στο ιατρείο, χρησιμοποιούνται πιο δραστικοί λευκαντικοί παράγοντες και οι τεχνικές της εφαρμογής τους είναι πιο «επιθετικές» για τους οδοντικούς ιστούς. Ο κύριος λευκαντικός παράγοντας είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε περιεκτικότητα 25-38%. Η ενεργοποίησή του γίνεται με συσκευές λέιζερ ή λυχνίες αλογόνου, led, πλάσματος ή υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι απαραίτητο πριν τη λεύκανση να έχει προηγηθεί καλός καθαρισμός των δοντιών και αφαίρεση των εξωτερικών χρωστικών. Επίσης, ο οδοντίατρος οφείλει να ελέγξει την ακεραιότητα των δοντιών και να προστατεύσει δόντια με τερηδονικές αλλοιώσεις (χαλασμένα) ή δόντια που έχουν ευαίσθητες περιοχές λόγω διαβρώσεων, αποτριβών ή ρωγμών.
Πώς γίνεται: Ο οδοντίατρος τοποθετεί προστατευτικό τζελ στα ούλα και κατόπιν το λευκαντικό υλικό πάνω στα δόντια. Η συνεδρία έχει διάρκεια 30-60΄ και συνήθως απαιτούνται 1-3 συνεδρίες. Η λεύκανση στο ιατρείο έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και μπορεί να αποδειχθεί αρκετή ή να συμπληρωθεί με χρήση λευκαντικού στο σπίτι για περίπου 1 εβδομάδα.

Τέλος στα ευαίσθητα δόντια
Η επιστημονική έρευνα προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα υπέρλεπτο φιλμ, πάχους μόλις 0,004 χιλιοστόμετρων, που καλύπτει τα δόντια, προλαμβάνοντας την τερηδόνα και χαρίζοντας ένα πιο λευκό χαμόγελο. Το επίθεμα αυτό είναι φτιαγμένο από ένα πολύ ελαστικό και ανθεκτικό υλικό, η βάση του οποίου είναι ο υδροξυαπατίτης, το κύριο συστατικό της αδαμαντίνης των δοντιών. Φέρει μικροσκοπικές οπές που επιτρέπουν στα υγρά και στον αέρα να «δραπετεύουν», ώστε να μη δημιουργούν φυσαλίδες καθώς θα τοποθετείται στο δόντι. Στα μειονεκτήματά του ανήκει το γεγονός ότι απαιτούνται σχεδόν 24 ώρες προκειμένου το φιλμ να κολλήσει καλά στην επιφάνεια του δοντιού, επομένως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μείνει μακριά από υγρά και τροφή επί μία ημέρα. Προς το παρόν το επίθεμα είναι διαφανές, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει λευκό για να έχει εφαρμογή στην κοσμητική οδοντιατρική. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι θα περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια προτού το επίθεμα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο θεραπείας.

Λεύκανση στο σπίτι
Ως λευκαντικός παράγοντας χρησιμοποιείται το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου σε περιεκτικότητες κατά πολύ μικρότερες από αυτές του ιατρείου. Η λεύκανση γίνεται με ειδικούς νάρθηκες, που κατασκευάζονται από τεχνίτη αφού πρώτα ο οδοντίατρος πάρει μέτρα, και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από κάθε ενδιαφερόμενο. Υπάρχουν λευκαντικά που έχουν προκατασκευασμένους νάρθηκες, ωστόσο δεν είναι αποτελεσματικοί, διότι δεν «κουμπώνουν» σωστά πάνω στην οδοντοστοιχία.
Πώς γίνεται: Οι νάρθηκες με τον λευκαντικό παράγοντα τοποθετούνται τη νύχτα και αφαιρούνται το πρωί ή τοποθετούνται στο στόμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για 1,5-2 ώρες. Για γρηγορότερα αποτελέσματα, είναι πιθανό να συνδυαστούν και τα δύο παραπάνω. Η λεύκανση μπορεί να διαρκέσει 2-6 εβδομάδες ανάλογα με τη βαρύτητα της δυσχρωμίας. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την ποιότητα των δοντιών και από τις προσωπικές συνήθειες κάθε ενδιαφερόμενου (π.χ. κάπνισμα). Συνήθως το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, που χρησιμοποιείται τη νύχτα, είναι καλύτερα ανεκτό και προκαλεί μικρότερη ευαισθησία.

Το θετικό με τη λεύκανση στο σπίτι είναι ότι προσφέρει απόλυτη ελευθερία. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρατείνει τη θεραπεία ανάλογα με το πόσο λευκά θέλει τα δόντια του, να τη διακόψει για λίγο αν παρουσιαστεί ευαισθησία στα δόντια ή στα ούλα, ή να ελαττώσει τον χρόνο τοποθέτησης των ναρθήκων στα δόντια. Με την προϋπόθεση της επιλογής του κατάλληλου λευκαντικού παράγοντα, την κατασκευή σωστού ατομικού νάρθηκα και την τήρηση των οδηγιών του οδοντιάτρου, οι επιπτώσεις της λεύκανσης στα δόντια και στους μαλακούς ιστούς του στόματος, καθώς και στην υγεία του ενδιαφερόμενου, είναι ανύπαρκτες.

Tips για την καλή υγιεινή του στόµατος
Για ένα υπέροχο χαμόγελο δεν αρκεί τα δόντια να είναι λευκά, αλλά και γερά. Γι’ αυτό, μην παραλείπετε το καθημερινό και σχολαστικό βούρτσισμα και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια για τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων. Να θυμάστε ότι τα στοματικά διαλύματα και οι οδοντόκρεμες, όσο θεραπευτικά και να είναι, λειτουργούν σωστά μόνο σε καθαρά δόντια. Η επίσκεψη για καθαρισμό στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και αν υποφέρετε από ειδικές παθήσεις των ούλων, καθίσταται αναγκαία η επίσκεψη κάθε τετράμηνο.

Το κόστος
Το κόστος της λεύκανσης (στο ιατρείο) σε δόντια που έχουν μια ήπια δυσχρωμία ξεκινάει από 300€. Αν επιλέξετε τη μέθοδο του λέιζερ, το κόστος θα ανέβει στα 500€ και φυσικά, αν αποφασίσετε να συνεχίσετε τη λεύκανση στο σπίτι, μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Στο κοστολόγιο αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές των λευκών σφραγισμάτων που ίσως χρειαστεί να γίνουν. Βέβαια, υπάρχουν τύποι δυσχρωμιών, π.χ. χρώση από λήψη τετρακυκλινών ή χρώση από αιματογενείς διαταραχές, φθορίαση κ.λπ., που δεν ανήκουν στις απλές κατηγορίες λεύκανσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μελέτη περιστατικού για να αποφασιστεί η μέθοδος και η διάρκεια της λεύκανσης. Συνήθως γίνεται με συνδυασμό μεθόδων και διαρκεί για μήνες.

Στοχεύοντας στο τέλειο
Υπάρχουν προσθετικές μέθοδοι με όψεις ρητίνης ή πορσελάνης που έχουν άψογα αισθητικά αποτελέσματα λεύκανσης, αφού εκτός από το χρώμα επιδιορθώνουν και μορφολογικές ατέλειες των δοντιών. Αυτές στην πλειονότητά τους είναι επεμβάσεις που προκαλούν μικρές φθορές στα δόντια, αλλά μεγάλο… πόνο στο πορτοφόλι. Το μέσο κόστος για μια κεραμική όψη πορσελάνης είναι περίπου 500€ (ανά δόντι). Η απόκτηση ενός λαμπερού χαμόγελου υπόκειται σε κάποιους κανόνες. Η υπερλεύκανση ή η άσκοπη αποκοπή οδοντικών ιστών, προκειμένου να επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα, μπορεί να γίνουν ζημιογόνες και είναι ηθική ευθύνη του οδοντιάτρου να προστατεύσει και να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο.

Προσοχή σε σφραγίσματα και θήκες
Πρέπει να γνωρίζετε πως οι προσθετικές αποκαταστάσεις, δηλαδή οι στεφάνες (θήκες), οι γέφυρες, καθώς και τα λευκά σφραγίσματα, δεν λευκαίνουν με κανενός τύπου λευκαντικό και καμία μέθοδο. Όσο πιο υγιή είναι τα δόντια, τόσο πιο καλά είναι τα αποτελέσματα της λεύκανσης. Μετά την ολοκλήρωσή της, τα λευκά σφραγίσματα πρέπει να αντικατασταθούν, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει 10-15 ημέρες μετά την τελευταία εφαρμογή του λευκαντικού.

Οδοντόκρεµες για πιο λευκά δόντια
Αν θέλουμε τα δόντια μας να έχουν μια έξτρα φωτεινότητα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μια λευκαντική οδοντόκρεμα. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες βοηθούν στην απομάκρυνση επιφανειακών κηλίδων από την εξωτερική επιφάνεια του σμάλτου (εξωγενείς λεκέδες), οι οποίες προκαλούνται από την κατανάλωση ποτών και τροφίμων που έχουν έντονες χρωστικές ουσίες, καθώς και από τη χρόνια χρήση νικοτίνης. Οι οδοντόκρεμες αυτού του είδους περιέχουν ουσίες οι οποίες απομακρύνουν τις χρωστικές και παράλληλα ενισχύουν το αποτέλεσμα της λεύκανσης. Οι ουσίες αυτές είναι λιγότερο ισχυρές από τις αντίστοιχες των λευκαντικών προϊόντων, βοηθούν όμως στη συντήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης και αποτελούν καλή επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική εμφάνιση στο χαμόγελό τους.

Πότε αντενδείκνυται
Η λεύκανση δεν συνιστάται να γίνεται σε όσους έχουν περιοδοντίτιδα με πολύ απογυμνωμένες ρίζες και μεγάλη ευαισθησία στο κρύο, γιατί θα υποφέρουν από τη λεύκανση, αφού οι ενοχλήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν στο κρύο ή στο ζεστό, με τη διαδικασία της λεύκανσης θα γίνουν κατά πολύ εντονότερες. Αντενδείκνυται σε εγκύους ή θηλάζουσες και σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Θα απλώνατε ποτέ ρούχα δίπλα σε ένα φουγάρο; Η απάντηση σε αυτήν την αστεία ερώτηση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς πρέπει να λειτουργήσετε κατά τη διαδικασία της λεύκανσης. Κατά τη διάρκειά της, όπου οι πόροι των δοντιών είναι ανοιχτοί, καλό είναι να αποφεύγονται τροφές και ποτά με έντονες χρωστικές ουσίες, όπως τα κόκκινα ποτά, τα κεράσια, οι φράουλες και τα παντζάρια, γιατί προκαλούν χρώση στα δόντια. Περιορισμένη πρέπει να είναι η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, ανθρακούχων ποτών τύπου κόλα και όξινων τροφών, όπως το λεμόνι ή το ξίδι (που παρόλο που δεν βλάπτουν τη λεύκανση, αυξάνουν την ευαισθησία των δοντιών). Την περίοδο της λεύκανσης καλό είναι να περιορίσετε και τη χρήση της νικοτίνης.

Διάρκεια αποτέλεσματος
Με την πάροδο του χρόνου τα δόντια εμφανίζουν την τάση επανάκτησης του αρχικού τους χρώματος. Όσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τόσο πιο πιθανή είναι και η υποτροπή. Σε ένα μικρό ποσοστό δοντιών η λεύκανση διατηρείται μόνο για 1 έτος, ενώ σε διάστημα 3 ετών περίπου το 60% των δοντιών που έχουν λευκανθεί εμφανίζει κάποιου βαθμού υποτροπή. Η συντήρηση της λεύκανσης μπορεί να γίνει με χρήση λευκαντικού στο σπίτι κάθε 6 μήνες και εφόσον έχει προηγηθεί ένας καλός καθαρισμός. Το μόνο που απαιτείται είναι μια σύριγγα λευκαντικού παράγοντα, η οποία αρκεί για 5-7 ημέρες και έχει ένα μέσο κόστος 50€. Με την επανάληψη της λεύκανσης, το λευκό χρώμα αυξάνεται σταδιακά και το αποτέλεσμα γίνεται πιο σταθερό.

Στοματικά διαλύματα
Η χρήση και η επιλογή των στοματικών διαλυμάτων κατά τη διάρκεια της λεύκανσης καλό είναι να γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό. Αρκετά από αυτά επιβραδύνουν τη λεύκανση ή περιέχουν παράγοντες που δημιουργούν χρώση. Σε περίπτωση που τα δόντια παρουσιάσουν ευαισθησία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα φθοριούχα διαλύματα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΦΙΛΙΩ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, χειρουργό οδοντίατρο.