Οι εργαζόμενοι που καθυστερούν τη συνταξιοδότησή τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, οι οποίες επηρεάζουν τους ηλικιωμένους, σε σχέση με εκείνους που εγκαταλείπουν την εργασία τους στην ηλικία των 60 ετών.

Το παραπάνω συμπέρασμα αφορά σε μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Αλτσχάιμερ στη Βοστόνη, η οποία εξέτασε τους ιατρικούς φακέλους και τα ασφαλιστικά αρχεία 429 χιλιάδων συνταξιούχων στη Γαλλία και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας μειωνόταν με κάθε επιπλέον χρόνο εργασίας πέραν της ηλικίας που κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνταν οι εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, η κρατική υπηρεσία INSERM, που ήταν αρμόδια για τη συγκεκριμένη έρευνα, υπολόγισε ότι υπήρχε μείωση 14% στα κρούσματα της νόσου του Alzheimer σε εργαζόμενους, που συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία 65 ετών σε σύγκριση με εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν στα 60 τους χρόνια.

Ο Dean Hartley, Διευθυντής στον τομέα Πρωτοβουλίες της Επιστήμης της Ένωσης για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, χαρακτήρισε την έρευνα ένα καλό σημείο εκκίνησης για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αναβολή της συνταξιοδότησης θα μπορούσε να μας προφυλάξει από την άνοια. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η μελέτη φαίνεται να υποστηρίζει την εδραιωμένη πεποίθηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, ότι η πνευματική και σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη της νοητικής φθοράς των ηλικιωμένων. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα απαιτείται, προκειμένου να βρούμε τι είναι αυτό που αλλάξει στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα της παράτασης του χρόνου εργασίας».