Αν βαρεθήκαμε το χρώμα των βαμμένων μαλλιών μας, αν αρνούμαστε να σπαταλάμε χρόνο κάθε μερικές εβδομάδες για την ανανέωσή του ή αν η τρίχα είναι τόσο ευαισθητοποιημένη που δεν αντέχει άλλο ντεκαπάζ, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στο φυσικό μας χρώμα μαλλιών.

Η προσαρμογή μπορεί να αποδειχθεί μία εύκολη ή δύσκολη υπόθεση, ανάλογα με το χρώμα της βαφής που έχουμε επιλέξει ή την κατάσταση και την ποιότητα της τρίχας μας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα σίγουρα θα μας ανταμείψει και θα μας απελευθερώσει εφόσον τα μαλλιά μας θα φαίνονται περιποιημένα, όμορφα και υγιή, ενώ δεν θα ανησυχούμε πλέον για την αντίθεση που κάνουν οι ρίζες καθώς μεγαλώνουν.

Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να επιδείξουμε υπομονή και να διατηρούμε καλή επικοινωνία με τον hair colorist καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης, η οποία διαφέρει ανά περίπτωση. Δηλαδή αν το φυσικό μας είναι πιο ανοικτό ή πιο σκούρο από τη βαφή ή αν έχουμε επιλέξει ένα χρώμα εκκεντρικό, π.χ. λιλά, θα πρέπει να εφαρμόσουμε διαφορετικές τεχνικές, ώστε να περάσουμε αυτή τη φάση χωρίς το αποτέλεσμα να είναι αντιαισθητικό.

Οι βασικές προϋποθέσεις

Κατ’ αρχάς έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα στο τι θέλουμε. Γι’ αυτό αναζητούμε έμπνευση από διάφορα λουκ και εστιάζουμε σε φωτογραφίες με παρόμοιες φυσικές αποχρώσεις μαλλιών με τις δικές μας. Εξίσου σημαντικό είναι να μην κάνουμε μόνες μας πειραματισμούς και να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να αποκτήσουμε με ασφάλεια ένα όμορφο αποτέλεσμα. Η επαναφορά του φυσικού μας χρώματος δεν είναι πάντα μία εύκολη διαδικασία, ανάλογα με τον στόχο αλλά και με την υγεία της τρίχας μας.

#Αν η βαφή είναι κοντά στο φυσικό μας χρώμα

Μία ιδιαίτερα πρακτική επιλογή είναι το χρωμοσαμπουάν προκειμένου να έχουμε ένα ενιαίο αποτέλεσμα, το οποίο διαρκεί μερικά λουσίματα.
Τι κάνουμε: Εφαρμόζουμε τη σύνθεση από τη ρίζα ως τις άκρες ώστε να μειώσουμε τη χρωματική διαφορά. Ετσι σταδιακά τα μαλλιά με το φυσικό μας χρώμα θα μακρύνουν, οπότε με συχνό κούρεμα θα αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο αυτή η επιλογή προτείνεται σε κοντά μαλλιά που κουρεύονται συχνά, ή σε αποχρώσεις που είναι αρκετά κοντά στο φυσικό μας χρώμα.

#Αν η βαφή είναι πιο ανοιχτή από το φυσικό μας χρώμα

Αφήνουμε να μεγαλώσουν οι ρίζες περίπου 2-3 εκατοστά, ώστε ο κομμωτής να ανακαλύψει την πλησιέστερη απόχρωση στο φυσικό μας.
Τι κάνουμε: Μία πρόταση είναι να κάνουμε μπαλαγιάζ βάφοντας την τρίχα από τη ρίζα μέχρι τη μέση της με το χρώμα που τείνει στο φυσικό μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε λίγες ανοιχτές ανταύγειες.

Με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα θα είναι πιο ομοιόμορφο. Ωστόσο, για ένα πετυχημένο μπαλαγιάζ πρέπει να έχουμε ημίμακρα ή μακριά μαλλιά. Επίσης σε περίπτωση που έχουμε ξανθά με ανταύγειες, μία άλλη ιδέα είναι να κάνουμε μία ανοιχτόχρωμη απόχρωση με ζεστούς υποτόνους ώστε το χρώμα να μη φαίνεται θαμπό και μονοδιάστατο. Στη συνέχεια, για ένα ισορροπημένο τελικό αποτέλεσμα βάφουμε ξανά τα μαλλιά σε ουδέτερο τόνο.

#Αν η βαφή είναι πιο σκούρα από το φυσικό μας χρώμα

Και σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αφήσουμε τη ρίζα να φανεί προκειμένου ο hair colorist να εντοπίσει το χρώμα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Μία λύση είναι να προσθέσουμε μερικές ανταύγειες στο φυσικό μας και σταδιακά καθώς μεγαλώνουν οι ρίζες να τις αυξάνουμε. Εναλλακτικά επιλέγουμε μια ενιαία βαφή κοντά στο φυσικό μας χρώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να κάνουμε ντεκαπάζ, για να ξανοίξουμε τη σκούρα βαφή με την προϋπόθεση ότι η τρίχα μας το αντέχει.

#Αν η τρίχα είναι ταλαιπωρημένη από τις τεχνικές επεξεργασίες

Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να αποφύγουμε το ντεκαπάζ καθώς και τα έντονα χρώματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Σε κάθε περίπτωση το πιο συνετό είναι να απευθυνθούμε στον κομμωτή μας. Αν έχουμε επιλέξει έναν καινούργιο hair colorist που δεν γνωρίζει το ιστορικό μας, πρέπει να του εξηγήσουμε με ειλικρίνεια ποιες διεργασίες έχουμε κάνει στο παρελθόν. Ετσι θα μπορέσει να αποφασίσει τι αντέχει η τρίχα μας και τι όχι, προκειμένου να μην την ταλαιπωρήσουμε περισσότερο.

Μία πρόταση είναι να κάνουμε καθάρισμα του χρώματος, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε μία ενιαία απόχρωση κοντά στο φυσικό μας. Εννοείται βέβαια πως η αλλαγή δεν θα επιτευχθεί άμεσα. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να σταματήσει να βγαίνει στην επιφάνεια το προηγούμενο χρώμα. Σε περίπτωση που τα μαλλιά μας είναι ιδιαιτέρως ταλαιπωρημένα, καλό θα ήταν να τα κόψουμε αρκετά, για να απομακρύνουμε τις κατεστραμμένες άκρες.

#Αν έχουμε πολλά λευκά ή γκρίζα

Το να σταματήσουμε τις βαφές και να αφήσουμε το φυσικό λευκό ή γκρίζο, είναι μία απελευθέρωση και μάλιστα πλέον θεωρείται ένα ισχυρό trend.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Αφήνουμε τις ρίζες να μακρύνουν για περίπου 3 μήνες, προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσα λευκά έχουμε. Αν δεν θέλουμε να φαίνονται, τις καλύπτουμε με ένα ειδικό σπρέι με χρώμα, το οποίο φεύγει με το λούσιμο. Στη συνέχεια, αφού φανούν οι ρίζες μπορούμε να κάνουμε πολλές λεπτές ανταύγειες στο φυσικό μας ώστε να ενώσουμε το υπάρχον χρώμα με το φυσικό μας.

Με αυτόν τον τρόπο η μετάβαση θα γίνει σταδιακά και οι ρίζες θα μακραίνουν χωρίς την αντιαισθητική έντονη διχρωμία μεταξύ γκρίζων και βαμμένων.

Η άλλη λύση είναι να υιοθετήσουμε το λουκ «grombre» που αποτελεί άλλο ένα δημοφιλές trend, το οποίο προκύπτει από τις λέξεις grey και ombre. Δηλαδή αφήνουμε τις ρίζες όπως είναι και βάφουμε το υπόλοιπο μήκος των μαλλιών μας σε μια σταχτί απόχρωση.

Η απαραίτητη περιποίηση

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα μαλλιά μας χρειάζονται οπωσδήποτε εντατική φροντίδα με τα κατάλληλα εξειδικευμένα προϊόντα, έτσι ώστε να μη δείχνουν άτονα, θαμπά και αφυδατωμένα. Επιπλέον, τα σαμπουάν και οι μάσκες με χρωστικές ουσίες θα αφαιρέσουν τις κιτρινίλες και θα καταπολεμήσουν την εμφάνιση των ανεπιθύμητων πορτοκαλί τόνων.

Τι άλλο θα χρειαστεί να προσθέσουμε στη ρουτίνα μας: Ενα αντηλιακό, το οποίο προστατεύει την ευαισθητοποιημένη τρίχα και το χρώμα της από την οξείδωση. Επιπλέον, μία θερμοπροστατευτική σύνθεση θα θωρακίσει τα μαλλιά από την περαιτέρω αφυδάτωση και το φριζάρισμα.

Στο κομμωτήριο: Για εντατική επαναφορά της υγείας της τρίχας και θεαματική βελτίωση της ποιότητάς της, απολαμβάνουμε τις ενδεδειγμένες θεραπείες επανόρθωσης, αναδόμησης και λάμψης που θα μας συστήσει ο ειδικός.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Αθηνά-Τζάνετ Κορώση, hair & colour expert.