Τα μάτια είναι από τα πρώτα σημεία του σώματός μας που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας. Αν τα εξετάσουμε προσεκτικά, βλέπουμε κατά καιρούς να παρουσιάζονται σημάδια γήρανσης, κόπωσης, αϋπνίας και στρες. Λεπτές γραμμές, μαύροι κύκλοι, σακούλες και ξηρότητα εμφανίζονται, χτυπώντας το «κουδουνάκι του κινδύνου». Η κύρια αιτία που φαίνονται έντονα είναι ότι η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι πολύ πιο λεπτή από την υπόλοιπη επιδερμίδα του προσώπου. Αν και η πρόληψη είναι το πιο ισχυρό όπλο, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε να προσέχουμε τα μάτια μας και να τα φροντίζουμε με το σωστό τρόπο. Αρκεί να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες κρέμες, οι οποίες έχουν εξειδικευμένη δράση ανάλογα με το πρόβλημα. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας πως αρκετά από τα σημάδια γήρανσης που προαναφέραμε δεν οφείλονται μόνο στις κακές συνήθειες, αλλά και στην κληρονομικότητα.




Η έλλειψη ύπνου είναι ένας από τους λόγους που συντελούν στην εμφάνιση μαύρων κύκλων, αλλά δεν είναι ο μόνος. Δημιουργούνται επίσης από διάφορους ερεθισμούς, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Για να τους αντιμετωπίσει ο οργανισμός, προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που διογκώνουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το μάτι. Το αίμα κυλάει με περισσότερη ορμή μέσα στα αγγεία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί το ανεπιθύμητο σκούρο χρώμα. Σχέση όμως έχει και η κληρονομικότητα, διάφορες παθολογικές καταστάσεις και η ηλικία, καθώς με τη μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης γίνονται πιο ορατές οι φλέβες.


O καλύτερος τρόπος είναι να μη στερείτε από τον οργανισμό σας πολύτιμες ώρες από το βραδινό ύπνο. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε καθημερινά επτά με οκτώ ώρες, να περιορίσετε το ξενύχτι και τις καταχρήσεις (αλκοόλ και τσιγάρα). Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C και Κ (π.χ. πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι, σογιέλαιο, καρότα, εσπεριδοειδή κ.ά.). Ειδικές μάσκες, patch και παγωμένες κομπρέσες βοηθούν στην αποσυμφόρηση της περιοχής.
Άμεση λύση: Για να σβήσετε τους μαύρους κύκλους, μόνο η χρήση ενός concealer μπορεί να σας βοηθήσει. Αν δεν είναι ιδιαίτερα έντονοι, διαλέξτε ένα που να είναι σε υγρή-ρευστή μορφή και με πιο ελαφριά υφή, επειδή η επιδερμίδα είναι λεπτότερη. Αν όμως έχετε ανάγκη από έντονη κάλυψη, προτιμήστε να είναι σε μορφή κρέμας ή στικ. O τόνος που θα επιλέξετε πρέπει να είναι κοντά στη δική σας φυσική απόχρωση. Αν είναι πιο ανοιχτόχρωμος, θα κάνει τους μαύρους κύκλους να φαίνονται γκρι. Όσο για την απόχρωση του concealer, αυτή θα την καθορίσει η απόχρωση των μαύρων κύκλων. Αν «μοβίζουν», προτιμήστε ένα σε πράσινη απόχρωση. Αν φέρνουν προς το καφέ, προτιμήστε να είναι σε κίτρινη.
Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός: Θεραπείες με λέιζερ και μικρές ενέσεις με υαλουρονικό οξύ (restylane) στην εσωτερική γωνία, όπου το δέρμα είναι λεπτότερο, για να «καλύψουν» τις φλέβες.







Η κούραση, οι λιγοστές ώρες που κοιμάστε, οι ορμόνες, η χαλάρωση των ιστών από το πέρασμα του χρόνου, η κακή κυκλοφορία, αλλά και η συνήθεια να τα τρίβετε, είναι μερικές από τις αιτίες που δημιουργούν τις σακούλες και τα πρηξίματα κάτω από τα μάτια. Άλλη αιτία είναι η κατακράτηση υγρών και η αυξημένη κατανάλωση του αλατιού. Αν και είναι σχεδόν απίθανο να εξαφανιστούν οριστικά, εκτός αν κάνετε πλαστική χειρουργική, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να τις «ξεφουσκώσετε».


Κατ’ αρχάς ελαττώστε το αλάτι, τις αλμυρές τροφές και το αλκοόλ, που ευνοούν την κατακράτηση και συντελούν στη διόγκωση. Πίνετε πολύ νερό και υγρά. Όταν πλένετε το πρόσωπό σας με δροσερό νερό, να ρίχνετε άφθονο στα μάτια σας. Επιλέξτε τα προϊόντα να είναι σε μορφή τζελ, που είναι πιο ελαφριά και δροσερά, τα οποία μπορείτε να τα φυλάσσετε στο ψυγείο για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους. Σε περίπτωση που φοράτε και μια αντιγηραντική κρέμα, σας συμβουλεύουμε να βάζετε αυτήν για τις σακούλες το πρωί και την άλλη για τις ρυτίδες το βράδυ. Ένα έξτρα μαξιλάρι την ώρα του ύπνου βοηθάει να μη συσσωρεύονται τα υγρά στους ιστούς γύρω από τα μάτια.
Άμεση λύση: Δοκιμάστε μάσκες με ροδέλες από παγωμένο αγγούρι, ωμή πατάτα ή βαμβάκι που θα έχετε βρέξει σε χλιαρό τσάι, τις οποίες θα τοποθετήσετε πάνω στα μάτια σας για 15 λεπτά. Φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός: Αν επιθυμείτε να διορθώσετε το πρόβλημα και να εξαφανίσετε τις σακούλες, μόνο η επέμβαση της βλεφροπλαστικής, κατά την οποία θα αφαιρεθεί το περιττό λίπος, μπορεί να το πετύχει.







Δεν υπάρχει κάτι ομορφότερο σε μια γυναίκα από τις ρυτίδες του γέλιου, που φανερώνουν ένα χαρούμενο και γελαστό άνθρωπο. Υπάρχουν όμως και οι άλλες ρυτίδες, που τις βλέπετε να σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες και να βαθαίνουν καθώς περνούν τα χρόνια. Είναι μέρος των κυτταρικών αλλαγών που υφίσταται το δέρμα. Το κολλαγόνο και τα επίπεδα υγρασίας μειώνονται και οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους. Αν προσθέσετε και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες -όπως η έκθεση στον ήλιο- που συντελούν στη γήρανση, τότε η διαδικασία επιταχύνεται.


Χρειάζεστε αντιγηραντικές κρέμες, ειδικά μελετημένες και ενισχυμένες με δραστικά συστατικά, που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, αναδομούν και βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας. Θα πρέπει, όμως, να εξασκηθείτε να τις φοράτε σωστά. Παίρνετε μια μικρή ποσότητα και αφού την τρίψετε με τον αντίχειρα και το μέσο δάχτυλο για να την απαλύνετε, την απλώνετε με τις άκρες των δαχτύλων κάνοντας ελαφρά χτυπηματάκια από κάτω και από τα μέσα προς τα έξω. Λαμβάνετε επίσης βιταμίνες Α, C και Ε, που ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ντεμακιγιάρετε κάθε βράδυ την περιοχή, αποφεύγοντας να τρίβετε το δέρμα σας για να μην το ερεθίσετε. Τέλος, μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου. Όχι μόνο θα προστατεύσετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και δεν θα τα μισοκλείνετε συχνά, μια κίνηση που συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων.
Άμεση λύση: Για να κάνετε τις ρυτίδες λιγότερο έντονες, ενυδατώστε την περιοχή με έλαιο από άνθη πρίμουλας ή ηρανθούς ή με ένα serum με βιταμίνη C.
Τι μπορεί να κάνει ο γιατρός: Αν αναζητάτε αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας, η αισθητική ιατρική με τα λέιζερ, που καλυτερεύουν την υφή, και οι ενέσεις μπότοξ, που δρουν σε βάθος, αναλαμβάνουν δράση ώστε να απαλείψουν τις ρυτίδες. l