Τον κίνδυνο καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα έδειξε να ενισχύει η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, σύμφωνα με νέα νορβηγική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Haukeland, προχώρησαν σε μετα-ανάλυση των στοιχείων δύο μεγάλων ερευνών που αφορούσαν 6.800 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, οι οποίοι λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 με στόχο τον περιορισμό των επιπέδων ομοκυστεΐνης, τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν τα συμπληρώματα παρατηρούνταν αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα κατά 25% σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ακόμη, παρατήρησαν ότι οι θάνατοι που οφείλονταν σε άλλες μορφές καρκίνου ή άλλες σοβαρές ασθένειες ήταν επίσης αυξημένοι.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας χρειάζονται περαιτέρω τεκμηρίωση και σε άλλους πληθυσμούς και υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου της ασφάλειας του φυλλικού οξέος, λόγω της ευρύτατης κατανάλωσής του μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής ή των ενισχυμένων με αυτό τροφίμων» τονίζει η δρ. Μάρτα Έμπινγκ.

Σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενίσχυσης αλεύρων και σιτηρών με φυλλικό οξύ. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο καρκίνου από τη συχνή και παρατεταμένη λήψη φυλλικού οξέος.

Διαβάστε ακόμα:
Υπεύθυνο για καρκίνο το φυλλικό οξύ;
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.10206.asp

Το φυλλικό οξύ αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/333/ent.10333.asp

Φυλλικό οξύ vs Άνοια!
http://www.vita.gr/html/ent/837/ent.4837.asp