Ειδικοί ανέλυσαν 36 προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες στο ζήτημα της καρδιοπάθειας σε σχέση με περιβαλλοντικούς παράγοντες και διαπίστωσαν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας παίζει απρόσμενα σημαντικό ρόλο. Όλοι δηλαδή ξέρουμε ότι οι ρύποι… δεν ωφελούν, όμως η ανάλυση των σχετικών μελετών έδειξε πολύ πιο υπολογίσιμη ζημία σε σχέση ειδικά με το έμφραγμα.

Συγκεκριμένα οι αναλύσεις των ερευνών έδειξαν ότι η έκθεση σε ρύπους (π.χ. η εργασία στο δρόμο ημέρα με αυξημένους ρύπους) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος κατά 7,4%. Δεύτερος παράγοντες κινδύνου, η καταβολή μεγάλης φυσικής προσπάθειας ή η μεγάλη κούραση -6,2%.

Επίσης αύξηση του κινδύνου διαπιστώθηκε και με την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ -κατά 5%. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αρνητικά αισθήματα και ότι συγκεκριμένα ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 3.1% όταν θυμώνουμε. Όμως και τα ευχάριστα γεγονότα φαίνεται πως επηρεάζουν την καρδιά, αφού το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα κατά 2,2%, ενώ η μεγάλη χαρά –κατά 2,4%.