Ο ένας στους πέντε εργαζομένους υποφέρει από κάποια ψυχική νόσο, όπως η κατάθλιψη ή η αγχώδης διαταραχή, και αυτές οι ψυχικές νόσοι επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι με ψυχικές νόσους συχνά απουσιάζουν από τη δουλειά για λόγους ασθένειας. Επίσης, εκτιμάται ότι τα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ εκείνων που υποφέρουν από ψυχικές νόσους κυμαίνονται στο 55-70%, ποσοστά που είναι κατά 10-15% χαμηλότερα από τα ποσοστά απασχόλησης των υγιών (δηλαδή όσων δεν υποφέρουν από ψυχικές νόσους).

Οι συντάκτες της έκθεσης «Sick on the Job? Myths and Realities about Mental Health at Work» εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι το στρες και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, τα εθνικά συστήματα Υγείας των χωρών θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην αντιμετώπιση όχι μόνο των σοβαρών περιπτώσεων ψυχικών νόσων, όπως η σχιζοφρένεια, αλλά και εκείνων που αφορούν τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη.