Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια η 58χρονη Cathy Hutchinson παράλυτη από το λαιμό και κάτω ήπιε μόνη της – χωρίς βοήθεια – καφέ καθοδηγώντας ένα ρομποτικό βραχίονα αποκλειστικά με τη δύναμη του μυαλού της.

Η Cathy Hutchinson και ένας ακόμα ασθενής από τις Η.Π.Α. παράλυτοι από το λαιμό και κάτω κατόρθωσαν να κινήσουν ένα ρομποτικό χέρι με τη δύναμη του μυαλού τους. Οι ασθενείς ήταν παράλυτοι επί πολλά χρόνια εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η τεχνική που περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature βασίζεται στη σύνδεση ενός αισθητήρα που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλο των παράλυτων ασθενών ο οποίος «μεταφράζει» τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται στον εγκέφαλο σε εντολές προς το ρομποτικό βραχίονα.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σκέψη ότι θα κινήσουμε π.χ. το χέρι μας ενεργοποιεί τους αντίστοιχους νευρώνες του εγκεφάλου. Στη συνέχεια αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται αποστέλλεται μέσω καλωδίου σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που τα μετατρέπει σε εντολές προς το ρομποτικό χέρι.

Το τολμηρό αυτό εγχείρημα είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Πανεπιστημίου Brown, του αμερικανικού Τμήματος Βετεράνων Πολέμου, του τμήματος Νευρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.