Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από το Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» αποκαλύπτει μια διαφορετική οπτική γωνία που βοηθά στην ερμηνεία της παχυσαρκίας και της αύξησης του λίπους στο σώμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή ενεργοποιεί τη δημιουργία νέων νευρώνων σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η αναγέννηση των νευρώνων γίνεται στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με ποικιλία σωματικών λειτουργιών, όπως ο ύπνος, η θερμοκρασία του σώματος, η πείνα και η δίψα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι νέοι νευρώνες ήταν τετραπλάσιοι στα ενήλικα ποντίκια, ενώ στα πολύ νεαρά πειραματόζωα δεν σημειώθηκε νευρωνική αναγέννηση. Επιπλέον, η δημιουργία νέων νευρώνων στη συγκεκριμένη περιοχή συνδυάστηκε με την αύξηση του βάρους και του ποσοστού λίπους σε αυτά τα ποντίκια.

Στη συνέχεια, όταν οι ερευνητές «βομβάρδισαν» και κατέστρεψαν με εξαιρετικά εστιασμένη ακτινοβολία την περιοχή του εγκεφάλου όπου σημειώθηκε η νευρωνική αναγέννηση, τα ποντίκια που έτρωγαν την πλούσια σε λιπαρά τροφή δεν έπαιρναν πλέον τόσο βάρος. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στη διαπίστωση ότι οι νέοι νευρώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους, της αποθήκευσης λίπους και των θερμίδων που καίει ο οργανισμός.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η γέννηση νέων νευρώνων που σχετίζεται με την αυξημένη αποθήκευση λίπους αποτελούσε μια αντίδραση του οργανισμού του πρωτόγονου ανθρώπου, ο οποίος τις σπάνιες φορές που έβρισκε άφθονη τροφή έπρεπε να την «εκμεταλλευτεί» τα μέγιστα, δημιουργώντας όσο το δυνατό μεγαλύτερα αποθέματα λίπους στο σώμα.

Ωστόσο, σήμερα που η τροφή αφθονεί παντού, αυτός ο μηχανισμός έχει στραφεί εναντίον του σωματικού βάρους και σύμφωνα με τους ερευνητές μια πιθανή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα μπορούσε να εστιάσει στην παρεμπόδιση της δημιουργίας νέων νευρώνων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.