Η ανάλυση των ειδικών έδειξε ότι υπάρχει μια επιπλέον περίπτωση καρκίνου των ωοθηκών για κάθε 1000 γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ο επικεφαλής ερευνητής Sir Richard Peto δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι η θεραπεία σύντομης διάρκειας δεν ενέχει κινδύνους «απλά δεν είναι αλήθεια».

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θεωρείται ότι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση και καρκίνο του στομάχου, αλλά και με αύξηση του κινδύνου για τον μαστό. Ωστόσο η επίδρασή της σε σχέση με τον καρκίνο των ωοθηκών έχει αμφισβητηθεί ειδικά σε εκείνους που κάνουν τη θεραπεία για λιγότερο από πέντε χρόνια.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet εξέτασε στοιχεία από 52 διαφορετικές έρευνες που περιελάμβαναν 21.500 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας συσχετισμός.

Αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρετανία ο καθηγητής Richard Peto είπε ότι «υπάρχει ένας κίνδυνος, περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και το οι 1000 θα νοσήσουν με καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας της».

Ο ειδικός επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μειώνεται για τις γυναίκες που λαμβάνουν τη θεραπεία για μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά παραμένει. «Τα ευρήματα μας οδηγούν προς την κατεύθυνση της λιγότερης και όχι της μεγαλύτερης χρήσης» επισημαίνει ο βρετανός καθηγητής.