Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η αγάπη και η τρυφερότητα αντέχουν τη δοκιμασία του χρόνου καθώς η ερωτική ζωή των περισσότερων ανθρώπων φαίνεται ότι βελτιώνεται μετά τη μέση ηλικία.

Πολλά ζευγάρια παραμένουν σεξουαλικά δραστήρια στα 80, ακόμη και στα 90 όπως αποκαλύπτει η έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Μακροβιότητας της Μεγάλης Βρετανίας – όσο και αν αυτό μας φαίνεται παράξενο καθώς περιβάλλεται από μια δόση δυσπιστίας επειδή ξεπερνά τα στερεότυπα που κυριαρχούν αναφορικά με τα ηλικιακά όρια της ερωτικής μας ζωής.

Συνεντεύξεις σε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους άνω των πενήντα έδειξαν ότι τείνουμε να είμαστε πιο ικανοποιημένοι σεξουαλικά μετά την ηλικία των 80 παρά στα 50 μας, τα 60 ή τα 70. Με το πέρασμα του χρόνου τα ζευγάρια φαίνεται ότι έρχονται πιο κοντά, με πιο δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς και μεγαλύτερη σεξουαλική επικοινωνία. Παρότι οι επαφές λιγοστεύουν καθώς μεγαλώνουμε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα των επαφών βελτιώνεται καθώς τα ζευγάρια μεγαλώνουν.

Μια εξήγηση των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου οι σχέσεις των ανθρώπων ενδυναμώνουν από τη μία πλευρά, ενώ παράλληλα τα ζευγάρια που έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί δεν βάλλονται από τις ανησυχίες και τα άγχη της μέσης ηλικίας, όπου μπορεί να έχουν ακόμη τα παιδιά στο σπίτι ή να έχουν την φροντίδα των γονιών τους.