Τα μισά μωρά της Δύσης θα ζήσουν ως τον 22ο αιώνα, τη στιγμή που μια γονιδιακή παρέμβαση υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια υγιούς ζωής.

Παρεμβαίνοντας γονιδιακά σε πειραματόζωα οι ειδικοί κατάφεραν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να προλάβουν τις ασθένειες.

Οι επιστήμονες ουσιαστικά κατάφεραν μετά από γονιδιακή παρέμβαση, να προσφέρουν σε ποντίκια τα οφέλη της δίαιτας χαμηλών θερμίδων.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Κέντρου Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου. Απενεργοποιώντας ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη και την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από τη διατροφή, οι ερευνητές «χάρισαν» στα πειραματόζωα περίπου 20% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το γονίδιο S6K1 είναι αυτό που ρυθμίζει την διάρκεια ζωής και καθορίζει πόσο υγιή παραμένουν τα ζώα κατά τη μέση ηλικία ή τα βαθιά τους γεράματα», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης κ. Ντομινίκ Γουίδερς.

«Τα ποντίκια αυτά είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση και διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο κ. Γουίδερς. Αυτή η διαπίστωση ίσως να σημαίνει ότι υπάρχοντα φάρμακα κατά του διαβήτη, όπως π.χ. η μετφορμίνη, θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη μακροζωία.

Η ισορροπία, η δύναμη και η αίσθηση του προσανατολισμού των πειραματόζωων είχαν επίσης βελτιωθεί σημαντικά, οδηγώντας τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι και ο εγκέφαλός τους ήταν σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ό,τι πριν την παρέμβαση των ειδικών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν στους επιστήμονες την ελπίδα ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να δημιουργήσουν γενετικά στοχευμένη θεραπεία που θα προστατεύει από τις παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού.

Την ίδια ώρα, μια δεύτερη μελέτη δανών επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε σε γερμανούς πολίτες έδειξε ότι περισσότερα από το 50% των παιδιών που γεννιούνται σε ανεπτυγμένες χώρες στις μέρες μας αναμένεται να φτάσουν αισίως τα 100 χρόνια ζωής.

«Τα βαθιά γεράματα δεν αποτελούν μακρινό προνόμιο μελλοντικών γενεών, αλλά πεπρωμένο των περισσότερων ατόμων που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες» αναφέρουν οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση της Δανίας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Γερμανίας θα είναι σημαντικά γηραιότερος αλλά και μικρότερος από ό,τι είναι σήμερα – μια κατάσταση που χαρακτηρίζουν ως «τυπική» για ανεπτυγμένα κράτη.

Διαβάστε ακόμα:
«Εξωτικό» ελιξίριο μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/650/ent.9650.asp

Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp

2008: Οι σηµαντικότερες έρευνες
http://www.vita.gr/html/ent/202/ent.8202.asp