Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται όμορφοι, κάποιοι έξυπνοι και κάποιοι άλλοι… κακοί οδηγοί! Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας αμερικανικής μελέτης που ρίχνει στα γονίδια την ευθύνη για την κακή μας συμπεριφορά στο δρόμο.

Τα αποτελέσματα ανήκουν στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, οι οποίοι είδαν ότι όσοι έφεραν μία συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή, απέδιδαν κατά τουλάχιστον 20% χειρότερα στο ειδικό τεστ οδήγησης συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Cerebral Cortex», οι ερευνητές, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νευρολογίας κ. Στίβεν Κράμερ, υπέβαλαν τους 29 συμμετέχοντες σε τεστ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού προσομοιωτή οδήγησης και τους ζήτησαν να οδηγήσουν το εικονικό τους όχημα σε ένα δρόμο με απότομες στροφές.

Οι 7 από αυτούς έφεραν το «ένοχο» γονίδιο, ενώ οι υπόλοιποι 22 όχι. Οι ειδικοί σύντομα διαπίστωσαν ότι όσοι έφεραν τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή έτειναν να δυσκολεύονται περισσότερο στο να κρατήσουν το όχημά τους στα όρια του δρόμου σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Όσοι έχουν το γονίδιο κάνουν περισσότερα λάθη ήδη από το ξεκίνημα της οδήγησης, ενώ ξεχνούν τα περισσότερα από αυτά που έμαθαν με το πέρασμα του χρόνου», αναφέρει ο καθηγητής Κράμερ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μυστικό κρύβεται στην πρωτεΐνη BDNF, που ελέγχεται από τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή και επηρεάζει τη μνήμη και την αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες καταστάσεις.

«Είμαι πραγματικά περίεργος να ελέγξω το γενετικό υλικό των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα», προσθέτει ο καθηγητής. «Αναρωτιέμαι, μάλιστα, εάν το ποσοστό ατυχημάτων είναι υψηλότερο στους οδηγούς που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο».

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να οδηγείτε οικονομικά
http://www.vita.gr/html/ent/264/ent.2264.asp

Το αποφασιστικό γονίδιο
http://www.vita.gr/html/ent/180/ent.10180.asp

Γεννημένοι νικητές!
http://www.vita.gr/html/ent/510/ent.9510.asp