Η συνεχής και συστηματική λήψη παρακεταμόλης σε καθημερινή βάση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία, προειδοποιούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η παρακεταμόλη ανήκει στα παυσίπονα με αντιπυρετική και αναλγητική δράση. Θεωρείται ήπιο παυσίπονο και αποτελεί παυσίπονο πρώτης επιλογής για τα παιδιά.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πέραν της επικίνδυνης άπαξ λήψης υπερβολικής δόσης παρακεταμόλης, υπάρχει και μία ακόμη επικίνδυνη μορφή υπερδοσολογίας. Πρόκειται για τη συστηματική λήψη ελαφρώς υψηλότερων δόσεων από το συνιστώμενο για διάστημα ημερών, εβδομάδων ή μηνών. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι δέχθηκαν 161 περιστατικά «διαβαθμισμένης» υπερδοσολογίας σε διάστημα 6 ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η απειλητική για την υγεία κατάσταση μπορεί να μη γίνει εύκολα αντιληπτή από τους γιατρούς, δεδομένου ότι οι εξετάσεις αίματος δεν είναι αποκαλυπτικές, όπως π.χ. στην περίπτωση που κάποιος έχει πάρει μονομιάς μερικά πακέτα παρακεταμόλης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 663 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με βλάβη στο ήπαρ η οποία αποδόθηκε στη λήψη παρακεταμόλης. Οι 161 που είχαν πάρει την «κλιμακωτή» υπερδοσολογία ήταν πιο πιθανό να έχουν ηπατικά προβλήματα, να έχουν ανάγκη νεφρικής διάλυσης ή αναπνευστικής υποστήριξης. Επίσης, είχαν υψηλότερες πιθανότητες θανάτου λόγω επιπλοκών.

Οι παρατηρήσεις των ειδικών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Clinical Pharmacology».