Δράσεις

Αλληλεγγύη στις Γυναίκες του Κόσμου

Η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει, η Λένα Διβάνη γράφει, η Ευανθία Ρεμπούτσικα μας ταξιδεύει με το βιολί της, η Ξένια Καλογεροπούλου αφηγείται, η Βίκυ Φλέσσα μοιράζεται αλήθειες και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μας υποδέχεται σε μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στις Γυναίκες όλου του Κόσμου. Στις 8 Μαρτίου (στις 19.30) γυναίκες ερμηνεύουν, γράφουν, δημιουργούν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας στις εκατομμύρια γυναίκες που παλεύουν για τη ζωή τους και για τη ζωή των παιδιών τους.
Info: Πολυχώρος Αθηναϊς, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός. Τηλ. συμμετοχής: 801 11 900 800 (μέχρι 04/03). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Είσοδος δωρεάν.
Εκδηλώσεις

Μακροζωία

Το 2012 ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι, σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας ζουν περισσότερο και παραμένουν πιο υγιείς από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται από τα Ινστιτούτα Βιολογικών Ερευνών (ΙΒΕΒ) και Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), ΕΙΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), το British Council και ZitaCongress, διεπιστημονικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στον κύκλο αυτό, στοχεύοντας στην ενημέρωση του κοινού για τις εξελίξεις στην έρευνα και κλινική πράξη στον τομέα της αντιγήρανσης. Το πρόγραμμα ξεκινάει με στρογγυλό τραπέζι για την «Μακροζωία- Ευζωία» την Τρίτη 6 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη.
Info: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ.: 210- 72.73.501+516, www.eie.gr.
Εκθέσεις

«30 Xρόνια “Mοντέρνα” Παιδικά Παιχνίδια»

Άρωμα από παιχνίδια που δεν υπάρχουν πια ευελπιστεί να δώσει η έκθεση με τίτλο «30 Χρόνια ‘Μοντέρνα‘ Παιδικά Παιχνίδια: 1938-1968» από τη Συλλογή του Γιάννη Γιαννακάκη – Σειτανίδη, που θα φιλοξενείται 1-18 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η έκθεση περιλαμβάνει 170 συλλεκτικά παιχνίδια, αυτοκίνητα, τρένα, μοτοσικλέτες, πλοία και διαστημόπλοια, αρκουδάκια, κούκλες, μουσικά μαϊμουδάκια ακόμη και ανθρώπινους χαρακτήρες, άλλα κουρδιστά, άλλα ηλεκτρικά και άλλα μηχανικά ή μαγνητικά. Τα παιχνίδια κατασκευάστηκαν είτε σε οικοτεχνίες λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στις βιομηχανίες που τις αντικατέστησαν αμέσως μετά.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 11.00 – 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

«Face to face»

Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει από τις 7 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου την έκθεση με τίτλο «Πρόσωπο με πρόσωπο: οι καλλιτέχνες και ο συλλέκτης». Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια σκιαγράφησης της εξαιρετικά περίπλοκης, αλλά και γοητευτικής σχέσης του συλλέκτη Βλάση Φρυσίρα με τους καλλιτέχνες με τους οποίους ήρθε σε επαφή τα σαράντα χρόνια της συλλεκτικής του δράσης.
Info: Μουσείο Φρυσίρα, οδός Μονής Αστερίου 3, Πλάκα. Τηλ.: 210-33.16.027-8, www.frissirasmuseum.com.
Κινηματογράφος

Βουβός κινηματογράφος

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μπρεχτ που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιείται μια βραδιά κινηματογράφου και μουσικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών την Τετάρτη 7 Μαρτίου, (στις 20.30). Πρόκειται για τις ταινίες «Menschen am Sonntag» (Άνθρωποι την Κυριακή) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζίοντμακ και σενάριο των Μπίλυ Γουάιλντερ, Φρεντ Τσίνεμαν και «Die Mysterien eines Frisiersalons» (Τα μυστήρια ενός κουρείου) σε σενάριο Μπέρτολντ Μπρεχτ και σκηνοθεσία Έριχ Ένγκελ. Τις ταινίες συνοδεύει μουσικά ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης με δικές του συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής.
Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα. Τηλ.: 210-72.82.333, www.megaron.gr. Τιμές: 16- 25Ε, 6Ε (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10Ε (65+, πολύτεκνοι). Ελληνικοί υπότιτλοι.
Θέατρο

«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα»

Ο Διάβολος, με τη συνοδεία του επισκέπτεται τη σταλινική Μόσχα, αναστατώνοντας τους εφησυχασμένους πολίτες. Τα ψυχιατρεία γεμίζουν, άνθρωποι εξαφανίζονται, χρήματα εμφανίζονται κι αμέσως εξαφανίζονται, πολίτες κυκλοφορούν γυμνοί στους δρόμους. Κι όλα αυτά καταλήγουν στον μεγάλο χορό των καταραμένων όπου η φαουστικής μορφής Μαργαρίτα ηγείται του χορού. Και παράλληλα το μισοκαμμένο μυθιστόρημα του μαιτρ που αφηγείται την πραγματική ιστορία του Πόντιου Πιλάτου.
Από τις 13 Φεβρουαρίου για 20 παραστάσεις.
Info: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210-64.53.330, Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ., Εισιτήρια : 16 Ε, 10 Ε (φοιτητικό), ατέλειες δεκτές.
Θεσσαλονίκη

SPRING REGGAE FESTIVAL

Το πρώτο reggae festival της Άνοιξης είναι γεγονός. Την Τετάρτη 7 Μαρτίου οι λάτρεις του είδους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους εξωτικούς ρυθμούς της στο Eightball club. Στη διάρκειά του θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για την Μέκκα της Reggae ή αλλιώς το «studio one» στην Τζαμάικα και θα ακουστούν θα ακουστούν κομμάτια reggae, reggae electronics, combining influences of dub, breakbeat, electro and reggae από τους δικούς μας FYAH FIST και τους βερολινέζους ILLBILY HITEK.
Info: Eightball club, Πίνδου 1, Λαδάδικα. Τηλ.: 6937176490, www.eightballclub.gr.
Βιβλίο

Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου
Πώς να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα: προσδοκίες, μύθοι και αλήθειες
Θάνος Μπενέτος, Εκδόσεις Πατάκη, 15Ε

O Παράκελσος κατάπινε χρυσάφι όπως εμείς καταπίνουμε βιταμίνες. O δόκτωρ Βορονόφ μεταμόσχευε όρχεις πιθήκων σε ηλικιωμένους άνδρες… Τα μυστικά της μακροζωίας τροφοδοτούν μια κερδοφόρα αγορά που ανανεώνει κάθε τόσο τα προϊόντα και τις υποσχέσεις της. Αλλά τι ξέρουμε πραγματικά γι’ αυτά; Τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα από όλα όσα ακούμε; Γενετικές παρεμβάσεις, αυξητική ορμόνη, Gingko, κρητική διατροφή, κόκκινο κρασί, ιχνοστοιχεία, σιέστα, ασκητισμός, περπάτημα… Ο καθηγητής γηριατρικής Θάνος Μπενέτος αναλύει και ιεραρχεί τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας διαχωρίζοντας την επιστήμη από τον τσαρλατανισμό.
Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.