Ενα καλύτερο αύριο… Αυτή είναι η επιθυμία όλων μας. Ενα αύριο με οικολογικό πρόσημο. Αυτός είναι ο στόχος και της νέας εκπομπής «Eco Γεγονότα» που βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο Mega. Η Σάρα Σιαμπλή μιλά στο «Vita» και μοιράζεται μαζί μας τις ανησυχίες της για το περιβάλλον αλλά και τις δικές της eco συνήθειες.

Εχεις σπουδάσει Φαρμακευτική, αλλά σε κέρδισε η τηλεόραση…

«Ολοι στην οικογένειά μου είναι φαρμακοποιοί. Για την ακρίβεια, είμαστε τρίτη γενιά, οπότε το να διαδεχθώ το επάγγελμα ήταν μονόδρομος. Σπούδαζα στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο τέλος του πρώτου έτους όταν συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και εργάστηκα κάποια χρόνια ως φαρμακοποιός, αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρό μου και έτσι άλλαξα εντελώς πορεία».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της νέας εκπομπής του Mega «Eco Γεγονότα»;

«Στόχος του Mega ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ήταν να ενταχθεί ένα ενημερωτικό ένθετο για την οικολογία. Η ιδέα ωρίμασε και έτσι σήμερα έχουμε καθημερινά το δελτίο για το περιβάλλον στη μεσημεριανή ενημέρωση και τη νέα εκπομπή “Eco Γεγονότα” που προβάλλεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13.50 στο Mega. Είμαι ενθουσιασμένη που δουλεύω με ανθρώπους που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην προστασία του περιβάλλοντος. Στα “Eco Γεγονότα”, λοιπόν, παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα θέματα από την Ελλάδα και τον κόσμο για τον πλανήτη. Φιλοξενούμε απόψεις ειδικών για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις της εποχής, τη μείωση της ρύπανσης και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αναζητούμε λύσεις στις επιπτώσεις που έχουν οι περιβαλλοντικές αλλαγές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας ώστε να γίνουμε καλύτεροι σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο».

Πόσο eco είναι η δική σου καθημερινότητα;

«Για εμένα η φροντίδα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα. Πρέπει να το προσέχουμε, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες δεν θα επιβαρύνουν μόνο εμάς αλλά πολύ περισσότερο και τις επόμενες γενιές. Είναι τρόπος ζωής. Προσπαθώ η καθημερινότητά μου να είναι eco όσο γίνεται. Πριν από κάθε μου κίνηση σκέφτομαι τον αντίκτυπο που θα έχει στο περιβάλλον. Αποφεύγω όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση πλαστικού, αντικαθιστώντας το με επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Εχω δύο κάδους στο σπίτι. Για να ξεχωρίζω τα κοινά απορρίμματα από τα ανακυκλώσιμα. Εχω πάντα παγούρι γεμάτο νερό αντί για πλαστικά μπουκαλάκια και θερμός για τον καφέ μου αντί για την πλαστική ή χάρτινη συσκευασία».

Στις κοντινές αποστάσεις ποδήλατο ή ακόμα και εκεί αυτοκίνητο;

«Στις κοντινές αποστάσεις ποδήλατο και αν δεν έχω αυτή την επιλογή, θα πάω και θα γυρίσω με τα πόδια. Οχι μόνο απολαμβάνω το περπάτημα, αλλά δεν επιβαρύνω και το περιβάλλον.“It’s a win-win situation”. Κάνω καλό στην υγεία μου και στον πλανήτη».

Η νέα γενιά στην Ελλάδα θεωρείς ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα για το περιβάλλον;

«Ευτυχώς, ναι, και τα καλά νέα είναι ότι και οι γενιές που θα ακολουθήσουν θα είναι ακόμα πιο ευαισθητοποιημένες. Πλέον βλέπουμε τις συνέπειες από τα λάθη του παρελθόντος. Η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, είναι ένα καμπανάκι για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα είναι πρωτίστως φιλικός προς το περιβάλλον».

Τι «πληγώνει» περισσότερο τον πλανήτη;

«Η αδιαφορία. Αν δεν νοιάζεσαι για τον πλανήτη, μπορείς εύκολα να του συμπεριφερθείς έως και εχθρικά. Οι πιο βαθιές πληγές του προέρχονται από την ανθρώπινη αδιαφορία. Από το σκουπίδι που θα πετάξουμε στον δρόμο ή στην παραλία έως την έλλειψη των κατάλληλων υποδομών που συμβάλλουν στην προστασία του – το πρώτο πράγμα λοιπόν που θα πρέπει να νικήσουμε είναι η αδιαφορία».

Βοηθώντας το περιβάλλον, βοηθάμε και τον εαυτό μας…

«Ολα είναι μια αλυσίδα. Η προστασία και η φροντίδα προς τον πλανήτη έχει επίδραση και στη δική μας υγεία. Οσο λιγότερο χρησιμοποιούμε το αμάξι, για παράδειγμα, τόσο λιγότερο ρυπαίνουμε τον αέρα και τόσο περισσότερο οξυγόνο μπορούμε να αναπνέουμε. Η υγεία του πλανήτη και η ανθρώπινη υγεία είναι αλληλένδετα. Οι πιο μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Οταν πλένουμε τα δόντια μας ή κάνουμε ντους, ας μην αφήνουμε το νερό να τρέχει συνέχεια. Ας κάνουμε ανακύκλωση και όχι μόνο στο πλαστικό, στο χαρτί ή στο γυαλί αλλά και στα ρούχα μας».

Πλεκτό Lili Sidonio, 2803 Fashion Loft – Παντελόνι Zara -Πέδιλα Mango

Είσαι υπέρμαχος του «no food waste»;

«Σπαταλάμε εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο και το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων, σπατάλη νερού, σπατάλη ενέργειας και σπατάλη γης. Οταν πετάμε φαγητό, εντείνουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Προσπαθώ λοιπόν και εγώ με τη σειρά μου να μην πετάω φαγητό. Περιορίζοντας τις μερίδες μας στις ποσότητες που πράγματι καταναλώνουμε, μπορούμε να περιορίσουμε και τους ρύπους και επομένως να μειώσουμε την επιβάρυνση στον πλανήτη».

Ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής;

«Ακολουθώ ως επί το πλείστον μεσογειακή διατροφή και τρώω τα πάντα με μέτρο. Δεν στερούμαι και μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω, οπότε θα φάω και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Φροντίζω να τρώω δύο φορές την εβδομάδα κρέας, μετά θα φάω το λαδερό μου και την επόμενη μέρα όσπρια ή ψάρι. Είμαι πιο πολύ του γλυκού, αν και προσπαθώ να τα αποφεύγω. Μου αρέσει πολύ όμως η μαύρη σοκολάτα και τρώω λίγη καθημερινά. Είναι γευστική και κάνει καλό στην επιδερμίδα αλλά και στον μεταβολισμό».

Παραγγέλνεις;

«Συνήθως μαγειρεύω και είμαι φαν του meal prepping, μου αρέσει να προγραμματίζω τα γεύματά μου γιατί θέλω να τρώω ποιοτικά και ταυτόχρονα γλιτώνω τα περιττά κιλά. Το Σαββατοκύριακο μαγειρεύω δύο-τρία φαγητά και τα διατηρώ στην κατάψυξη για να μπορώ να έχω μεσοβδόμαδα φαγητό. Αν τύχει και δεν προλάβω, ναι, θα παραγγείλω».

Αθλείσαι;

«Από μικρή. Ξεκίνησα με μπαλέτο και μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι μου ταίριαζε κάτι πιο δυναμικό. Εχω κάνει μοντέρνο-σύγχρονο, RnB, λάτιν, τάνγκο. Εχω συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και αγώνες. Γυμνάζομαι όσο περισσότερο μπορώ. Θα πάω για τρέξιμο ή για περπάτημα, θα κάνω “cross training”, ασκήσεις δηλαδή ενδυνάμωσης χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος ή και ελαφριά βάρη. Μου αρέσει το κολύμπι και τους καλοκαιρινούς μήνες, όποτε μπορώ, κολυμπάω».

Οταν θέλεις να χαλαρώσεις…

«Θα δω μια ταινία γιατί είμαι σινεφίλ. Πάντα αφιερώνω χρόνο στον σκύλο μου και απολαμβάνω τις βόλτες με τον Μπαλού γιατί με ηρεμούν και με χαλαρώνουν».

Πώς φροντίζεις την επιδερμίδα σου;

«Το βράδυ πριν ξαπλώσω και το πρωί μόλις σηκωθώ πλένω καλά το πρόσωπό μου. Φροντίζω να κάνω πάντα καλό ντεμακιγιάζ και έπειτα βάζω κρέμα ματιών και κρέμα προσώπου. Μία φορά την εβδομάδα θα κάνω scrub όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Πιο σπάνια και όταν έχω ελεύθερο χρόνο θα βάλω και μάσκα προσώπου, αλλά θα περιποιηθώ και τα μαλλιά μου. Δεν θα αμελήσω επίσης το ραντεβού μου στον δερματολόγο για κάποιον καθαρισμό ή θεραπεία ενυδάτωσης».

Μια φυσική συμβουλή ομορφιάς που ακολουθείς;

«Κάθε πρωί πίνω λίγο χλιαρό νερό με λεμόνι και κανέλα, γιατί είναι αντιοξειδωτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C. Μου δίνει ενέργεια και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Αν το πιούμε το πρωί με άδειο στομάχι, γίνεται καλύτερη η απορρόφηση της βιταμίνης C, αλλά μπορούμε να το πιούμε ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα για να βοηθήσει την πέψη».

Μια καλή συνήθεια που ακόμα δεν έχεις ξεκινήσει; Μια κακή που θέλεις να κόψεις;

«Θέλω να αφήσω το κινητό στην άκρη όταν ξαπλώσω για να χαλαρώσω και να το αντικαταστήσω με ένα βιβλίο. Αξιοποιείς έτσι τον χρόνο σου καλύτερα, είναι πιο εποικοδομητικό. Το βιβλίο θα σε ταξιδέψει, θα σε γαληνέψει, θα πυροδοτήσει τη δημιουργικότητά σου, θα σου δώσει κάτι νέο. Επίσης θέλω να αυξήσω το νερό γιατί δεν πίνω αρκετό – ακόμα».

Η κρυφή σου δύναμη…

«Εχω πολύ πείσμα. Οταν θα βάλω έναν στόχο, θα κάνω με ήθος και αξιοπρέπεια ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τον καταφέρω. Οταν έχω ένα όνειρο, δεν το βάζω κάτω και συνεχίζω παρά τις δυσκολίες. Σε οτιδήποτε και αν κάνω, το πείσμα μου με πάει μπροστά, είναι η κινητήριος δύναμή μου για να μην τα παρατήσω. Με το πείσμα καταφέρνω να σηκωθώ, ακόμα και αν έχω πέσει πολλές φορές, και να προσπαθήσω πάλι».

Σύνθημα ζωής

«Θυμήσου ποιος είσαι ή “Remember who you are” από την αγαπημένη μου ταινία “The Lion King”. Μου υπενθυμίζει να μη χάνω τον εαυτό μου σε καμία συνθήκη. Στις δύσκολες στιγμές το φέρνω στον νου μου για να σηκώνομαι πάλι και να συνεχίζω την προσπάθεια με πυξίδα τις αρχές και το ήθος μου».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO VRETTOS

STYLING: ΗΡΩ ΤΣΟΥΡΤΟΥ

MAKE UP: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΡΑΦΗ

HAIRSTYLIST: CHRISTINA D.