Η νέα παραλλαγή, γνωστή ως «XE», αποτελεί τεχνικά ένα υβρίδιο της BA.1, της αρχικής παραλλαγής Όμικρον και της BA.2, γνωστή και ως «stealth». Ο ανασυνδυασμένος ιός – πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένας συνδυασμός δύο στελεχών που είχαν ταυτοποιηθεί προηγουμένως – παρακολουθείται στενά για να προσδιοριστεί η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητά του.

Τι γνωρίζουμε για την «XE»

Σύμφωνα με την Επιδημιολογική Ενημέρωση COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παραλλαγή XE εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί και επιβεβαιωθεί 637 κρούσματα στην Βρετανία. Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επισημαίνει ότι η «ΧΕ» αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των συνολικών κρουσμάτων αλληλουχίας.

Η παραλλαγή XE είναι ένας ανασυνδυασμός των προηγουμένως αναγνωρισμένων στελεχών της εξαιρετικά μεταδοτικής Όμικρον, BA.1 και BA.2. Σύμφωνα με το UKHSA, η πρωτεΐνη ακίδας της παραλλαγής XE, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να προσδεθεί στα κύτταρα, είναι η ίδια με αυτή της BA.2. Αν και ο ΠΟΥ μοιράστηκε στην επιδημιολογική του ενημέρωση ότι η παραλλαγή XE φαίνεται να έχει πλεονέκτημα ρυθμού μετάδοσης στην κοινότητα περίπου 10% έναντι της ΒΑ.2, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», μας λένε οι ειδικοί.

Δεν αποτελεί έκπληξη

Η «ΧΕ» δεν αποτελεί την πρώτη παραλλαγή του κορωνοϊού και πιθανότατα δεν θα  είναι και η τελευταία. «Αυτό πρόκειται για ένα σχετικά αναμενόμενο γεγονός ανασυνδυασμού» εξηγούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ανασυνδυασμένοι ιοί εμφανίζονται όταν ένα άτομο μολύνεται με δύο ακόμη παραλλαγές ταυτόχρονα, επιτρέποντας την ανάμειξη του γενετικού υλικού των ιών.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολλές παραλλαγές που κυκλοφορούν και πράγματι, αρκετές έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα» καταλήγουν.