Ανησυχία προκάλεσε η πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία, επηρεάζοντας για σύντομο χρονικό διάστημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση αυτή απανέφε στην επιφάνεια το αιώνιο ερώτημα, «και τώρα τι κάνω;».

Σε μία διακοπή ρεύματος υπάρχουν πράγματα που όλοι πρέπει να διαθέτουν, τα οποία πρόκειται να τους διευκολύνουν για όσο κριθεί απαραίτητο.

Μετρητά

Η πληρωμή με τηλέφωνο και κάρτα έχει γίνει ο κανόνας, αλλά στις πόλεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σχηματίστηκαν ουρές στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών – τουλάχιστον σε αυτά που λειτουργούσαν ακόμη – καθώς τα καταστήματα αδυνατούσαν να δεχθούν πληρωμές με κάρτα.

«Καταφέραμε να πληρώσουμε για τους καφέδες μας με κάρτα όταν ξεκίνησε η διακοπή, [αλλά αργότερα] δεν είχαμε καθόλου μετρητά, οπότε δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε τίποτα», δήλωσε στο BBC ο Ed Rowe, 26 ετών, στη Μαδρίτη.

«Όλα τα εστιατόρια που ήταν ανοιχτά ήταν μόνο με μετρητά».

Η Grace O’Leary, 32 ετών, που ζει επίσης στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, είπε ότι αυτή και η μητέρα της μετρούσαν κέρματα για να δουν αν είχαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν κρασί από ένα γωνιακό κατάστημα.

«Τα μετρητά, προφανώς, είναι στην πραγματικότητα, βασιλιάς».

Ο Jaime Giorgio, 28 ετών, είχε την τύχη να έχει κάποια μετρητά πάνω του, τα οποία του επέτρεψαν να αγοράσει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

«Εγώ είχα μετρητά, αλλά ο συγκάτοικός μου δεν είχε, οπότε έπρεπε να του δανείσω χρήματα για να αγοράσει πράγματα».

Ραδιόφωνο

Η διακοπή ρεύματος οδήγησε επίσης σε μπλακ άουτ στην ενημέρωση, καθώς οι άνθρωποι πέρασαν την ημέρα χωρίς διαδίκτυο, κλήσεις και τηλεόραση.

«Η πλήρης απώλεια της επικοινωνίας ήταν το πιο ανησυχητικό πράγμα… μπορούσαμε μόνο να κάνουμε εικασίες για την αιτία και να μαθαίνουμε τα νέα από ανθρώπους στη γειτονιά», δήλωσε ο Daniel Clegg από τη Βαρκελώνη.

Ο 42χρονος είπε ότι η απουσία πληροφοριών τον οδήγησε στο να κοιτάζει τον ουρανό για να δει αν τα αεροπλάνα πετούσαν ακόμη.

Για τον Siegfried και την Christine Buschschluter, ένα παλιό ραδιόφωνο με κουρδιστήρι βοήθησε να συντονιστούν σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να μάθουν τι συνέβαινε αφού τα τηλέφωνά τους σταμάτησαν να λειτουργούν και το ρεύμα έπεσε στο αγροτικό τους σπίτι έξω από την πρωτεύουσα της Ισπανίας.

«Ήταν μια αρκετά περίεργη κατάσταση. Γεννήθηκα στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του πολέμου και μου θύμισε εκείνες τις μέρες που οι γονείς μου προσπαθούσαν να πάρουν κάποια νέα – με πήγε πίσω».

Το ζευγάρι εκτιμά ότι η διακοπή θα οδηγήσει σε έκρηξη της ζήτησης για ραδιόφωνα που λειτουργούν με μπαταρίες.

Κονσέρβες

Τα φούρνοι μικροκυμάτων, οι φριτέζες αέρος και ορισμένες εστίες και φούρνοι απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια.

Αλλά τη Δευτέρα τα τρόφιμα που δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση ή την προετοιμασία τους, είχαν μεγάλη ζήτηση.

Στα σούπερ μάρκετ, οι αγοραστές σχημάτισαν μεγάλες ουρές και αγόρασαν πανικόβλητοι είδη πρώτης ανάγκης – θυμίζοντας σκηνές από την πανδημία του Covid-19.

«Αγοράσαμε πολλά τρόφιμα που δεν επρόκειτο να χαλάσουν, όπως τόνο σε κονσέρβες, για παν ενδεχόμενο», ανέφερε ο Jaime στο BBC.

«Η διακοπή κράτησε μόνο μια μέρα και τώρα έχουμε τόσα πολλά τρόφιμα, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν πρόκειται να λήξουν σύντομα, καθώς διατηρούνται εύκολα».

Η Lesley Elder, στην πόλη Fortuna της νοτιοανατολικής Ισπανίας, δήλωσε: «Το να προσπαθείς να βρεις τρόφιμα που δεν χρειάζεται να ζεστάνεις, ήταν πιο δύσκολο απ’ ό,τι νομίζαμε. Έτσι καταλήξαμε να έχουμε ζαμπόν και τυρί για δείπνο».

Προσθέτει ότι μια μικρή κουζίνα αερίου για να ζεσταίνει το φαγητό σε ένα τηγάνι θα ήταν χρήσιμη.

Κεριά

Σε ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κεριά για να φωτίζουν τους σκοτεινούς χώρους.

Ο Richard, ο οποίος ζει στην ισπανική πόλη Alcala de Henares, δήλωσε ότι ούτε ένα φως στο δρόμο δεν ήταν αναμμένο όταν έπεσε η νύχτα.

«Οι άνθρωποι έβρισκαν το δρόμο τους με το φως του κεριού. Ήταν αρκετά σουρεαλιστικό να βλέπω τη θέα από το παράθυρό μου εντελώς μαύρη, ειδικά καθώς ζω δίπλα σε διπλή οδό κυκλοφορίας», είπε.

«Στον ελεύθερο χρόνο μου, φτιάχνω κεριά και ευτυχώς μου περίσσευαν μερικά, ώστε να μπορώ να βλέπω στο σκοτάδι».

Η Sarah Baxter, από τη Βαρκελώνη, είπε ότι χρησιμοποίησε ακόμη και μια εστία με κεριά για να ζεστάνει το φαγητό.

«Μπορούσαμε να ζεστάνουμε φασόλια και ρύζι και να βράσουμε νερό για στιγμιαίες πατάτες», είπε.

Και… powerbank

Στη Μαδρίτη, οι άνθρωποι σχημάτισαν ουρές έξω από καταστήματα τεχνολογίας για να προμηθευτούν ένα powerbank.

Ευτυχώς για τη Sarah είχε έναν ηλιακό φορτιστή που κράτησε το τηλέφωνό της φορτισμένο κατά τη διάρκεια δέκα ωρών διακοπής ρεύματος και βοήθησε τον ηλικιωμένο γείτονά της να κάνει το ίδιο.

Η Lesley λέει ότι το Kindle της έμεινε από μπαταρία. «Ούτε τηλεόραση, ούτε παζλ Scrabble στο τηλέφωνό μου. Οπότε το να είχα μερικά βιβλία θα ήταν χρήσιμο», είπε.

Αλλά για άλλους, η μη πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις συσκευές τους ήταν ανακούφιση.

«Όλοι βασίζονται τόσο πολύ στην τεχνολογία που είναι μια αρκετά ωραία υπενθύμιση ότι μπορείς να είσαι πιο ανεξάρτητος», δήλωσε ο Ed.

«Δεν χρειάζεται να είσαι συνέχεια συνδεδεμένος με όλους», δήλωσε η συγκάτοικός του Hannah Steiner, 23 ετών.

Η Sara Francisco, 24 ετών, από τη Leiria, στην κεντρική Πορτογαλία, δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτό το πράγμα που συνέβη ήταν σημαντικό για να μας κάνει να ευαισθητοποιηθούμε και να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις συνήθειές μας».