Xιλιάδες νέοι και νέες στην Κίνα αναζητούν πλέον τον έρωτα μπροστά σε μια κάμερα — και κάτω από τα αδιάκοπα βλέμματα χιλιάδων θεατών.

Ο 25χρονος Steve Chen πέρασε τα τελευταία χρόνια μόνος του. Μέχρι που πέρσι συνδέθηκε με μια άγνωστη, σε livestream βιντεοκλήση, μπροστά σε κοινό που σχολίαζε σε πραγματικό χρόνο. Σήμερα είναι στην πρώτη του σχέση — χάρη σε μια πλατφόρμα που συντονίζει μια λεγόμενη «κυβερνοπροξενήτρα».

Με περισσότερους από 240 εκατομμύρια ανύπαντρους άνω των 15 ετών να καταγράφονται το 2023, το Πεκίνο βλέπει αυτή την τάση με ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ προωθεί ενεργά τον γάμο και την τεκνοποίηση, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει τη δημογραφική κρίση.

Οι «σκηνές γνωριμιών»

Πλατφόρμες όπως το Xiaohongshu (γνωστό και ως RedNote) κερδίζουν έδαφος ως εναλλακτικές «σκηνές γνωριμιών». Εκεί, influencers με χιλιάδες ακόλουθους αναλαμβάνουν τον ρόλο μεσολαβητών.

Μια από τις πιο γνωστές είναι η Tian Xin: το πρωί εργάζεται σε τεχνολογική εταιρεία, τα βράδια όμως γίνεται ψηφιακή προξενήτρα. Με πάνω από 130.000 followers, οργανώνει livestream εκπομπές με ομαδικά ραντεβού, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία — από ζώδιο μέχρι εισόδημα.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει «ζευγαρώσει» δεκάδες άτομα. Όμως, η έκθεση σε κοινό και οι γρήγοροι ρυθμοί εγείρουν ερωτήματα για την αυθεντικότητα των σχέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, για πολλούς νέους όπως ο Steve, η εμπειρία ήταν απελευθερωτική. «Δεν περίμενα να νιώσω τόσο άνετα. Είναι σαν παιχνίδι, αλλά με αληθινά συναισθήματα».