Πριν από περίπου 25 χρόνια, ο Λέοναρντ Λοντέρ, ο οραματιστής μεγιστάνας της ομορφιάς και διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Estée Lauder είχε μια επιφοίτηση. Ήταν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν σε αναταραχή και ύφεση. Τα περισσότερα πράγματα φαίνονταν ζοφερά, εκτός από ένα.

Οι πωλήσεις κραγιόν, παρατήρησε ο Λοντέρ, αυξάνονταν, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο παρελθόν όταν οι καιροί ήταν άσχημοι, όπως στη Μεγάλη Ύφεση. Ίσως, σκέφτηκε, οι γυναίκες ήθελαν να απολαύσουν μικρές πολυτέλειες όταν οι καιροί δεν ήταν με το μέρος τους.

Ίσως το κραγιόν να μπορούσε να είναι ακόμη και ένας οικονομικός δείκτης. Έτσι γεννήθηκε ο όρος «ο δείκτης κραγιόν».

Ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Ήταν το ισοδύναμο της ομορφιάς με τον «δείκτη του ποδόγυρου», τη θεωρία που ισχυριζόταν ότι όταν τα πράγματα ήταν καλά, οι φούστες κόνταιναν -και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά μία από τις διαχρονικές ιδέες που είχε πρώτος ο Λέοναρντ Λόντερ.

«Ήταν ο πρώτος ινφλουένσερ», δήλωσε ο Τζον Ντέμσεϊ, πρώην πρόεδρος της MAC Cosmetics.

Ο μεγαλύτερος γιος μιας ήδη επιτυχημένης μητέρας επιχειρηματία, ο Λόντερ μπορεί να έγινε δισεκατομμυριούχος, αλλά δεν άλλαξε ποτέ την πρωινή του διατροφική συνήθεια -ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά με μια φέτα ροδάκινο και μια λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Επίσης, μετέτρεψε μια μάρκα σε όμιλο πολυτελείας πριν από την ύπαρξη των γιγαντιαίων brand.

Είχε πει κάποτε: «Βλέπω δέκα, είκοσι χρόνια μπροστά από όλους τους άλλους». Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό ή απίθανο, αλλά σε πολλά σημεία αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Χωρίς τον Λόντερ, είναι πιθανό να μην είχαμε την Kylie Cosmetics της Κάιλι Τζένερ ή τη Rhode της Χέιλι Μπίμπερ.

«Η σύγχρονη επιχείρηση ομορφιάς κύρους απλά δεν θα υπήρχε στη σημερινή της μορφή» χωρίς τον Λέοναρντ Λόντερ δήλωσε ο Ντέμσεϊ.

Αναγνώρισε το metrosexual

Είχε μια αλλόκοτη ικανότητα να καταλαβαίνει πόσο ικανοποιητικό μπορεί να είναι το «τραγανό κούμπωμα» ενός compact πούδρας -και αν δεν το καταλάβαινες, σου το έδειχνε. Ήξερε ότι η ομορφιά παρακολουθούσε τις κοινωνιολογικές τάσεις. Προέβλεψε τη διασταύρωση της επιστήμης και της φροντίδας του δέρματος.

Αγκάλιασε την αξία της αναστάτωσης. Αναγνώρισε το metrosexual πριν το metrosexual αποκτήσει όνομα και εισήγαγε την πρώτη μάρκα ανδρικής περιποίησης και φροντίδας δέρματος υψηλού κύρους με την Aramis.

Καλλυντικά σαν γλυπτά

«Μια από τις πρώτες και σπουδαιότερες ιδέες του ήταν να φέρει την Κάρολ Φίλιπς, συντάκτρια ομορφιάς στη Vogue, στην Estée Lauder για να ξεκινήσει την Clinique με τον δερματολόγο Νόρμαν Ορέντραϊτς», δήλωσε η Λίντα Γουέλς, πρώην συντάκτρια του Allure.

«Ξεκίνησε μια κίνηση προς την κατεύθυνση της δερματολογικής αξιοπιστίας». Οι διαφημίσεις της Clinique, που τραβήχτηκαν από τον σπουδαίο φωτογράφο Ίρβιν Πεν, αντιμετώπιζαν τα προϊόντα, τα οποία έμοιαζαν σαν να είχαν έρθει κατευθείαν από εργαστήριο, σαν γλυπτά.

Τους πήρε στην αγκαλιά του

Αντιλήφθηκε την άνοδο του καλλιτέχνη μακιγιάζ πριν από οποιονδήποτε άλλον και αγόρασε την MAC Cosmetics. (Το όνομα είναι ακρωνύμιο των Makeup Artist Cosmetics, και ξεκίνησε τη ζωή του πίσω από τα παρασκήνια των φωτογραφήσεων των περιοδικών και στα παρασκήνια των επιδείξεων πασαρέλας).

Αγόρασε την ομώνυμη σειρά της Bobbi Brown, όταν αυτή αριθμούσε μόλις δέκα κραγιόν. Και καθώς τα απορρόφησε από την Estée Lauder άφησε κάθε μάρκα να σταθεί μόνη της.

«Δεν χρειάστηκε ποτέ να προσπαθήσω να φερθώ πιο επαγγελματικά», είπε η Brown. Όταν ο επικεφαλής του εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης της Lauder θέλησε να παράγει τα κραγιόν της Brown αντί να συνεχίσει με το μικρό εργαστήριο που χρησιμοποιούσε, ο Λέοναρντ Λόντερ είπε: «Αποκλείεται! Οι γυναίκες θα καταλάβαιναν τη διαφορά και δεν θα τα αγαπήσουν το ίδιο».

Όταν η Brown ανησύχησε ότι δε θα έβλεπε τα παιδιά της επειδή έπρεπε να δουλέψει κατά τη διάρκεια των Όσκαρ, ο Λέοναρντ Λόντερ της παραχώρησε το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να την πετάξει σπίτι της για δείπνο.

Τα ρεπορτάζ ομορφιάς απέκτησαν δημοσιογραφική ματιά

«Είδε στη MAC τον τρόπο με τον οποίο η διαφορετικότητα και η αυτοέκφραση μπορούσαν να είναι ισχυρές», είπε ο Ντέμσεϊ υπογράφοντας με εκπροσώπους όπως η drag queen RuPaul και η ανοιχτά λεσβία τραγουδίστρια K.D. Lang. «Πραγματικά καταλάβαινε την υιοθέτηση νέων προτύπων ομορφιάς».

Σύμφωνα με τη Λίντα Γουέλς: «Όταν ξεκίνησα το Allure, το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας δεν περίμενε με ανυπομονησία μια δημοσιογραφική προσέγγιση στην κάλυψη της ομορφιάς, η οποία ήταν συνήθως ζεστή έως και γλυκανάλατη.

»Αλλά ο Λέοναρντ ουσιαστικά μου είπε, “Δώσ’ το!”. Μου εξασφάλισε ότι δεν θα ακύρωνε ποτέ τη διαφήμισή του, και σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία το έκανε εκείνα τα πρώτα χρόνια του περιοδικού».

«Δέκα Δεσμεύσεις»

Στις συζητήσεις για τον Λόντερ, η λέξη «μέντορας» επανέρχεται ξανά και ξανά. Το ίδιο και η λέξη «ήρωας». «Σχεδόν η μισή παγκόσμια δεξαμενή ταλέντων αυτής της βιομηχανίας πέρασε από την εταιρεία» είπε ο Ντέμσεϊ.

Μετά την αποχώρηση του Λέοναρντ από την προεδρία της Estée Lauder βάφτισε τον εαυτό του «υπεύθυνο διδασκαλίας» και διοργάνωνε σεμινάρια για τους υπαλλήλους που περιλάμβαναν «Δέκα Δεσμεύσεις».

Μία από αυτές ήταν: «Η Δέσμευση που αναλάβατε για την προστασία του περιβάλλοντος: Αν έχετε μια καλή ιδέα, μην αφήσετε κανέναν να σας μεταπείσει».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Από την Έφη Αλεβίζου

Πηγή: in.gr