Σε μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, την Τρίτη 1η Ιουλίου, που η Πριγκίπισσα Νταϊάνα θα έκλεινε τα 64 της χρόνια, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Γουίλιαμ, 43, τίμησε τη μνήμη της μητέρας του επιστρέφοντας στην ουσία.

Ο διάδοχος του θρόνου Γουίλιαμ βρέθηκε στο Σέφιλντ για να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο του Homewards, της φιλόδοξης πρωτοβουλίας του για την καταπολέμηση της αστεγίας, μιας υπόθεσης που ήταν βαθιά κοντά στην καρδιά της αείμνηστης μητέρας του.

Στην εκδήλωση Homewards: Delivering Change Together, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις έξι πιλοτικές περιοχές — Σέφιλντ, Νιούπορτ, Αμπερντίν, Βόρεια Ιρλανδία, Μπόρνμουθ, Κράισττσερτς και Πουλ, και Λάμπεθ — οι οποίες ηγούνται καινοτόμων, τοπικά καθοδηγούμενων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της αστεγίας.

Η ολοήμερη συνάντηση περιλάμβανε εργαστήρια, πάνελ ειδικών και την ευκαιρία για τις ομάδες της πρώτης γραμμής να ανταλλάξουν ιδέες και στρατηγικές, καθώς εργάζονται για τη δημιουργία μόνιμης αλλαγής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον ο Γουίλιαμ συμμετείχε σε συζήτηση με τον πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκόρντον Μπράουν, και τον υποστηρικτή του Homewards, Στίβεν Μπάρτλετ.

Ο Μπράουν είναι ο ιδρυτής του Multibank – καίριου συνεργάτη του Homewards – το οποίο συνδέει επιχειρήσεις με πλεονάζοντα αγαθά, όπως είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικά είδη και κλινοσκεπάσματα, με φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινωνικούς λειτουργούς που τα διανέμουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Γουίλιαμ όπως Νταϊάνα

Ο Γκόρντον Μπράουν αναγνώρισε ότι ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε επηρεαστεί βαθιά από τη μητέρα του στο ζήτημα της αστεγίας. Όπως δήλωσε, η Νταϊάνα «τον ενθάρρυνε να ενδιαφερθεί για το γιατί οι άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους, και γιατί ήταν άστεγοι, και γιατί χρειαζόταν μια καλύτερη ευκαιρία».

«Πιστεύω ότι αλλάζει την άποψη των ανθρώπων για την αστεγία και τι μπορεί να γίνει γι’ αυτήν», δήλωσε ο Μπράουν, σύμφωνα με την The Daily Telegraph.

«Θυμηθείτε, η μητέρα του άλλαξε την άποψη των ανθρώπων για το AIDS, η μητέρα του άλλαξε την άποψη των ανθρώπων για τις νάρκες και πιστεύω ότι αυτός αλλάζει την άποψη των ανθρώπων ότι πρέπει να σκεφτούμε έναν άστεγο ως ένα άτομο που έχει δυναμικό – έναν συνάνθρωπο που αν του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, μπορεί πραγματικά να φτιάξει τη ζωή του και όχι ως κάποιον που πρέπει να παραμεριστεί ως ένας περιθωριακός».

Αργότερα, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ συναντήθηκε με άτομα που έχουν βιώσει την αστεγία από πρώτο χέρι και βοηθούν στη διαμόρφωση των επόμενων δράσεων του Homewards, φέρνοντας ζωτικής σημασίας γνώσεις και βιωματική εμπειρία στην πρωτοβουλία.

Ο ίδιος ο Γουίλιαμ θεωρεί τη δέσμευσή του στην υπόθεση της αστεγίας «βαθιά προσωπική».

Καινοτόμες προσεγγίσεις

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Σέφιλντ, ο Γουίλιαμ επισκέφθηκε το Meadowhead Secondary School, όπου πιλοτικά εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης που ονομάζεται Upstream.

Η πρωτοβουλία χρησιμοποιεί μια έρευνα μαθητών για να εντοπίσει νέους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αστεγίας και να φέρει σε αυτούς και τις οικογένειές τους την υποστήριξη που χρειάζονται. Με πρότυπο ένα επιτυχημένο αυστραλιανό πρόγραμμα, το Upstream στοχεύει στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της αστεγίας.

Εν όψει της επίσκεψής του στο Σέφιλντ, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στις έξι συμμετέχουσες περιοχές του προγράμματος, επαινώντας την πρόοδό τους.

«Οι εμπειρίες σας είναι αυτές που κάνουν το Homewards μοναδικό και ισχυρό», έγραψε ο Γουίλιαμ. «Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις συλλογικές μας ικανότητες, την τεχνογνωσία και τους πόρους μας προς αυτόν τον κοινό σκοπό. Είμαι απίστευτα περήφανος που λέω ότι η συλλογική σας προσπάθεια μας έχει ήδη επιτρέψει να επιτύχουμε διαρκή αντίκτυπο».

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καθοδηγήσουμε και να εμπνεύσουμε κατανόηση, ενσυναίσθηση και αισιοδοξία ότι η αστεγία μπορεί να τερματιστεί», συνέχισε. «Εχετε εντοπίσει τις ομάδες που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο αστεγίας στις περιοχές σας για να οδηγήσετε λύσεις που δείχνουν ότι είναι δυνατό να αποτραπεί η αστεγία τους».

@dailymailroyals Prince William spent an serving Christmas dinner at The Passage – a homelessness charity he visited with his mother, Princess Diana. Find out more on our latest episode of Palace Confidential over on Daily Mail Royals YouTube now. Leo Scanlon #royalfamily #christmas #homeless #prince #royaltok #britain ♬ original sound – Daily Mail Royals

Αξιολογώντας την πρόοδο του Homewards,  η Λίντια Στέιζεν – πρώην εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Αστεγίας και μέλος της Εθνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Homewards δήλωσε: «Έχουν δημιουργηθεί τα δίκτυα, έχουν τεθεί τα θεμέλια και βλέπουμε πραγματικά συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για τον τομέα, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID.

«Το Homewards ήταν τέλεια χρονισμένο για να φέρει αυτή τη φρέσκια ενέργεια και να φέρει μερικούς νέους εταίρους και πόρους, που ήταν τόσο απελπιστικά απαραίτητοι εκείνη τη στιγμή. Πιστεύω ότι γι’ αυτό το Homewards κατάφερε να φτάσει εκεί που βρίσκεται σε δύο χρόνια, επειδή υπάρχει αυτός ο ενθουσιασμός και η ηγεσία – και αυτό προέρχεται [στην περίπτωση του Πρίγκιπα] από μια πραγματικά ειλικρινή καρδιά», λέει.

Στα ίδια μονοπάτια

Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το ITV τον Οκτώβριο του 2024 ο πρίγκιπας της Ουαλίας μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τις επισκέψεις του στο καταφύγιο αστεγων The Passage μαζί με τη μητέρα του όταν ήταν παιδί.

Αυτές οι επισκέψεις και η επαφή με τους άστεγους συνανθρώπους τους τον βοήθησαν να δει πέρα από τους τοίχους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και να κατανοήσει ότι υπάρχει και άλλη μία πραγματικότητα πέραν του παλατιού, εκείνη των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο.

Ο Γουίλιαμ παραδέχεται ότι συχνά αισθάνεται ενοχές για το ότι δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για την αστεγία, και επιθυμεί να μεταδώσει στα παιδιά του την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως είχε κάνει με τον ίδιο η μητέρα τους και αγαπημένη πριγκίπισσα των Βρετανών.

Με μία συγκινητική αναφορά στη μητέρα του, ο πρίγκιπας εξήγησε ότι εκείνη ήταν που του ενέπνευσε τις αξίες και τις αρχές του σεβασμού προς τους άστεγους συνανθρώπους της χώρας του και της ανάγκης να τους στηρίζει το παλάτι – τώρα ο Γουίλιαμ θέλει να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η ίδια.

«Όταν ήμουν μικρός, η μητέρα μου μου μιλούσε για την αστεγία. Τώρα, μιλάω εγώ με τον ίδιο τρόπο στους δικούς μου γιους» εξηγεί ο πρωτότοκος γιος της Νταϊάνα.

Η υποστήριξή του προς το μεγαλύτερο κέντρο εθελοντισμού που βοηθά άστεγους στο Λονδίνο, The Passage, που ιδρύθηκε και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1980, έχει ρίζες στις παιδικές του αναμνήσεις.

Ο πρίγκιπας έχει αναφερθεί στις μνήμες στο πλευρό της αείμνηστης μητέρας του, Πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία τον έφερνε, μαζί με τον αδελφό του Πρίγκιπα Χάρι, 40, σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων από μικρή ηλικία.

Το 2005, λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους, ο Γουίλιαμ έγινε προστάτης του Centrepoint, μιας από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους αστέγους που η Νταϊάνα είχε υποστηρίξει για χρόνια.

Το 2009, πέρασε μια νύχτα κοιμώμενος στους δρόμους του Λονδίνου για να εμβαθύνει στην κατανόηση του ζητήματος. Αργότερα πρόσθεσε μια άλλη πρωτοβουλία της μητέρας του, το The Passage, στο σύνολο των προστασιών του – συνεχίζοντας την κληρονομιά της μέσω της δράσης.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έγινε επίσημος χορηγός και υποστηρικτής της οργάνωσης το 2019, με τις επισκέψεις του στο ίδρυμα να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θυμάται πώς η μητέρα του έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα και ευχάριστα. Παρά την αρχική του ανησυχία, διαπίστωσε ότι το περιβάλλον στο καταφύγιο αστέγων ήταν γεμάτο χαρά, παρά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσες.

Ο Γουίλιαμ αναγνωρίζει ότι αυτές οι εμπειρίες τον βοήθησαν να κατανοήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ζουν με τις ίδιες ανέσεις όπως εκείνοι στο παλάτι.

Ο πρίγκιπας εκφράζει την ανησυχία του για κάποιους από τους άστεγους που συναντά και την επιθυμία του να τους προστατεύσει. «Νιώθεις πραγματικά την ανάγκη να θες να τους προστατεύσεις» θα πει ο ίδιος.

Ο Μικ Κλαρκ, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Passage, αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ φαίνεται να νιώθει πιο άνετα όταν συνομιλεί με τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Λύση στην αστεγία

Το έργο Homewards του πρίγκιπα Γουίλιαμ έχει στόχο να αποδείξει στην πράξη ότι η αστεγία μπορεί να καταπολεμηθεί, αντλώντας έμπνευση από την επιτυχία της Φινλανδίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της παροχής ασφαλούς στέγασης και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ επιδιώκει να αποδείξει ότι η αστεγία μπορεί να αντιμετωπιστεί και ότι οι κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν για να επιτευχθεί η πρόληψη αυτούς του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.

Ουσιαστικά, κύριοι στόχοι του προγράμματος Homewards είναι η πρόληψη της αστεγίας μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών και υποστηρικτικών υπηρεσιών -όπως η υγεία κια η επαγγεματική κατάρτιση και αποκατάσταση-, η παροχή ασφαλούς και μόνιμης στέγασης για άτομα και οικογένειες που διατρέχουν κίνδυνο να μείνουν στον δρόμο και, τέλος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γαι το φαινόμενο της αστεγίας.

*Από τον Λουκά Καρνή