Ευλογία και όχι απειλή για τον κόσμο της εργασίας θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ. Ο επικεφαλής της κορυφαίας στον κόσμο εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών, αποκαλούμενος και «ροκ σταρ της τεχνολογίας» υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενδυναμώσει τους εργαζόμενους και να τους βοηθήσει να γίνουν πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί.
Την αισιοδοξία του δεν μοιράζονται άλλοι CEOs πρωτοπόρων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Αnthropic Ντάριο Αμοντέι. Ο δημιουργός του Claude AI, του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (Large Language Model) που ανταγωνίζεται ευθέως το ChatGPT, δήλωσε πρόσφατα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξαλείψει το 50% των εισαγωγικών θέσεων εργασίας του «λευκού κολλάρου» εντός μιας πενταετίας.
O όρος «λευκά κολλάρα» αναφέρεται στις δουλειές γραφείου, που απαιτούν συνήθως ανώτατη εκπαίδευση, μπορεί να περιλαμβάνουν διοικητικά, διαχειριστικά και οργανωτικά καθήκοντα και ανήκουν στη λεγόμενη «οικονομία της γνώσης». Στον αντίποδα βρίσκονται τα «μπλε κολάρα», που παίρνουν την ονομασία τους από το χρώμα που είχαν οι στολές εργασίας των βιομηχανικών εργατών και των τεχνιτών στις αρχές του 20ού αιώνα. Αναφέρονται στις θέσεις χειρωνακτικής εργασίας, ειδικευμένης και μη.
Κάποιες δουλειές θα χαθούν, θα δημιουργηθούν άλλες
Ο νέα συνέντευξη του επικεφαλής της Nvidia στο CNN και στον διάσημο δημοσιογράφο και παρουσιαστή Φαρίντ Ζακαρία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δυσοίωνες προβλέψεις του CEO της Αnthropic για πιθανή εκτόξευση της ανεργίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης, o Xoυάνγκ έδωσε μια σιβυλλική απάντηση: Είπε ότι όσο οι άνθρωποι γεννάνε νέες ιδέες δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος. Άφησε όμως έναν αστερίσκο: Αν ατονήσει η καινοτομία στην τεχνολογία και αν «ο κόσμος εξαντλήσει τις ιδέες του», τότε οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας είναι εξαιρετικά πιθανές.
«Κάποιες θέσεις εργασίας θα χαθούν. Πολλές νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Κυρίως ελπίζω ότι η αύξηση της παραγωγικότητας που παρατηρούμε σε όλους τους κλάδους θα αναβαθμίσει την κοινωνία».
Θα ξεμάθουμε να σκεφτόμαστε;
Ο Χουάνγκ απέρριψε την ιδέα ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται.
«Δεν της ζητάω να σκέφτεται για μένα. Της ζητάω να μου διδάξει πράγματα που δεν ξέρω ή να με βοηθήσει να λύσω προβλήματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσα να λύσω λογικά», είπε.
Είπε ότι η δυνατότητα να θέτεις τα κατάλληλα ερωτήματα, οδηγίες και προτροπές στην τεχνητή νοημοσύνη – τα λεγόμενα prompts – είναι μόνη της μια δεξιότητα που απαιτεί γνωστική προσπάθεια και σαφήνεια.
«Ως διευθύνων σύμβουλος, περνάω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου κάνοντας ερωτήσεις. Και το 90% των οδηγιών μου είναι στην πραγματικότητα ερωτήσεις».
Όταν αλληλεπιδρά με την τεχνητή νοημοσύνη, ο Χουάνγκ δεν βασίζεται σε μία μόνο απάντηση.
«Κάνω την ίδια ερώτηση σε πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τους ζητώ να συγκρίνουν τις σημειώσεις τους και στη συνέχεια να μου δώσουν την καλύτερη από όλες τις απαντήσεις», είπε. «Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία, η κριτική των απαντήσεων, ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες», συμπλήρωσε.
«Η τεχνητή νοημοσύνη ενδυναμώνει τους ανθρώπους, τους ανυψώνει, γεφυρώνει το τεχνολογικό χάσμα και, ως αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα», είπε.
Αντικρουόμενες απόψεις
Ενώ ο Xoυάνγκ πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει τις θέσεις εργασίας αντί να τις εξαλείψει, άλλοι ειδικοί και ηγέτες της τεχνολογίας έχουν ζωγραφίσει ένα πολύ πιο απαισιόδοξο σκηνικό.
Ο Άνταμ Ντορ, διευθυντής έρευνας στο RethinkX – ανεξάρτητο ινστιτούτο που ασχολείται με τις συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων στην κοινωνία, προέβλεψε ότι «οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2045.»
Αναφέρθηκε στην έρευνα της ομάδας του σε περισσότερες από 1.500 σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία συνήθως κυριαρχεί εντός 15 έως 20 ετών μετά την απόκτηση ακόμη και λίγων ποσοστιαίων μονάδων μεριδίου αγοράς.
Ο Τζόφρι Χίντον ο λεγόμενος «Νονός της τεχνητής νοημοσύνης», εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες: «Σε ό,τι αφορά την καθημερινή διανοητική εργασία, η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους πάντες».
Δήλωσε ότι θα ήταν «τρομοκρατημένος» αν έπρεπε να εργαστεί σε τηλεφωνικό κέντρο ή ως βοηθός δικηγόρου και συνέστησε ως πιο ασφαλές ασφαλές καταφύγιο από τις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης, το επάγγελμα του υδραυλικού.
H τεχνητή νοημοσύνη ως equaliser της τεχνολογίας
Η αύξηση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, που τροφοδότησε μια τεράστια τεχνολογική έκρηξη τα τελευταία χρόνια, έχει εγείρει ανησυχίες για το αν η τεχνολογία αυτή θα απειλήσει τις θέσεις εργασίας στο μέλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της πολυεθνικής εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Adecco Group, το 41% των διευθυντικών στελεχών θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων σε χιλιάδες εταιρείες τα επόμενα πέντε χρόνια.
Στον αντίποδα, ο CEO της Nvidia υπερασπίστηκε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, φέρνοντας το παράδειγμα προηγούμενων τεχνολογικών επαναστάσεων, σε βάθος τριών αιώνων: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 300 ετών, 100 ετών, 60 ετών, ακόμη και στην εποχή των υπολογιστών, τόσο η απασχόληση όσο και η παραγωγικότητα αυξήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο μεγαλύτερος εξισωτικός παράγοντας της τεχνολογίας που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Χουάνγκ. Όπως τα ηχητικά equaliser ισοσταθμίζουν τις συχνότητες αναβαθμίζοντας την ακουστική εμπειρία, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τον Χουάνγκ «αναβαθμίζει τους ανθρώπους που δεν κατανοούν την τεχνολογία».
Από την Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: In.gr